Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


''Rusia se izolează diplomatic’’, spune Emmanuel Macron într-un interviu la BFMTV

Preşedintele Emmanuel Macron se adresează presei după un summit european, Bruxelles, 21 iulie 2022

Preşedintele Emmanuel Macron se adresează presei după un summit european, Bruxelles, 21 iulie 2022
Preşedintele Emmanuel Macron se adresează presei după un summit european, Bruxelles, 21 iulie 2022
Sursa imaginii: 
John Thys/Pool via Reuters

Preşedintele Emmanuel Macron a continuat seria declaraţiilor după ce Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială pentru 300.000 de ruşi şi a anunţat încă o dată lumea occidentală că nu glumeşte atunci când vorbeşte despre folosirea armelor nucleare. 

Preşedintele Emmanuel Macron a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate postului francez de ştiri BFMTV, despre "escaladarea" Rusiei pe frontul ucrainean și a reamintit "linia" franceză, cum a numit-o preşedintele, despre acest subiect. Rusia a decis să facă un pas în ''escaladare'', spune Emmanuel Macron. ''Evident, este șantaj și, evident, are aceste arme și riscul este încă acolo. Dar este și un mijloc de presiune", a declarat Emmanuel Macron.

''Rusia se izolează diplomatic'' prin declaraţiile liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Emmanuel Macron crede că Rusia are dificultăţi militare pe front dar şi dificultăţi economice la care se adaugă şi multele dificultăţi diplomatice.''Există o contraofensivă dinspre sud și nord care a destabilizat frontul rusesc, acesta fiind primul element. Evident, situația economică rusă este mai complexă decât s-a spus, o rublă mai puin convertibilă, lanțuri valorice care se prăbușesc deoarece companiile părăsesc teritoriul și parteneri care nu o ajută la fel de mult cum era de așteptat. Și al treilea lucru, Rusia se izolează la nivel diplomatic", a declarat Emmanuel Macron.

Șeful statului a vorbit despre ceea ce a numit "linia" franceză în acest context tensionat: "Nu suntem în război cu Rusia, dar trebuie să ajutăm Ucraina și să convingem celelalte țări să ne urmeze pentru a crește presiunea asupra Rusiei", mai spune în exclusivitate pentru postul francez de ştiri BFMTV, Emmanuel Macron.

Ştim că şeful statului francez a vorbit întotdeauna despre negocieri, despre discuţii care să ducă la rezolvarea conflictului pe cale paşnică. Mai ştim că a fost şi în Rusia pentru convorbiri cu Vladimir Putin. A vorbit de multe ori la telefon cu liderul de Kremlin, motiv pentru care a şi fost criticat atât în Franţa, cât şi pe plan internaţional. Rezultatul nu a fost cel dorit de toată lumea, adică încetarea războiului.

Ultimele anunţuri făcute de Vladimir Putin despre mobilizarea parţială şi despre posibila folosire a armelor nucleare, l-au făcut pe Emmanuel Macron să fie şi mai ferm în declaraţii. Pentru președintele Republicii franceze, ieșirea din criză este o invitație de a lua calea dialogurilor multilaterale: ''Rusia este foarte clar sub presiune, dar trebuie să ne punem în poziția de a restabili un dialog. Nu suntem într-un impas. (...) Se va termina doar în jurul unei mese”, punctează Emmanuel Macron.