Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grupul paramilitar Wagner este prezent în Ucraina din 2014

omul_de_afaceri_evgheni_prigojin_9_august_2016_cu_ocazia_unei_intalniri_intre_vladimir_putin_si_omologul_turc_recep_tayyip_erdogan_la_sankt_petersburg.webp

Omul de afaceri Evgheni Prigojin, 9 august 2016, cu ocazia unei întâlniri între Vladimir Putin si omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, la Sankt Petersburg.
Omul de afaceri Evgheni Prigojin, 9 august 2016, cu ocazia unei întâlniri între Vladimir Putin si omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, la Sankt Petersburg.
Sursa imaginii: 
AP - Alexander Zemlianichenko

Ani de zile a fost negat de Kremlin iar acum, este oficial: grupul paramilitar Wagner a combătut în Ucraina, în Africa, Orientul Mijlociu și în America Latină – recunoaște, cel care a fondat acest grup, un apropiat de-al lui Vladimir Putin, omul de afaceri  Evgheni Prigojin. Informația a fost dezvăluită pe pagina societății sale, Concord. Evgheni Prigojin susține că a fondat grupul, în 2014, pentru a trimite combatanți în Donbasul ucrainean.

Pe 1 mai 2014 s-a născut un grup de patrioți care a început să funcționeze sub numele de Grupul tactic al batalionului Wagner, a precizat Evgheni Prigojin și a adăugat că "acești eroi au apărat poporul sirian dar și populația din alte state arabe, africane, latino-americane".

Grupul este bănuit de ani de zile că pune în practică doleanțele Kremlinului, în diferite puncte ale globului. Iar Moscova a negat acest lucru mereu așa cum a negat și că are legături cu vreun grup paramilitar.

Evgheni Prigojin a fost mereu acuzat de Occident că finanța Wagner și că membrii grupului sunt prezenți în Siria, Libia, Ucraina și în Republica Centrafricană.

Evgheni Prigojin a fost o perioadă unul din furnizorii bucătăriei de la Kremlin de aceea este cunoscut sub numele de "bucătarul lui Putin".

De ce acum au loc aceste dezvăluiri, răspunde la microfonul RFI Anne le Huérou - conferențiar la Universitatea Paris Nanterre, specialistă în Rusia: "Există mai multe ipoteze - vorbim de un secret care a fost păzit ani buni iar acum a fost spus, probabil, deoarece nu mai are sens să se ascundă. Toți analiștii au spus mereu că Wagner a fost prezent în Donbas din primul moment, în 2014. E interesant faptul că a ales să o facă acum, probabil vrea să arate că a reușit să obțină o oarecare putere, foarte importantă, de altfel, într-un moment de mobilizare generală. Vrea să arate, într-un fel, că este acoperit de o oarecare impunitate dar și faptul că se află la cârma unei companii care nu are o existență legală. Societățile militare private sunt interzise prin lege în Federația Rusă. Așadar, a decis să nu se mai ascundă și nici nu are vreo frică să spună că el a creat acest grup. Mă gândesc și la o anchetă realizată în 2019 care retrasa parcursul Wagner și care arăta că, de fapt, organizația i-a fost încredințată lui Prigojin la începutul anilor 2000 ca urmare a unei discuții cu un sud-african, implicat în crearea de grupări militare private și că ulterior, societatea s-a tot dezvoltat, încet, la începutul anilor 2010, odată cu reîntoarcerea lui Vladimir Putin ca președinte. Iar șeful de stat-major rus, de la acea vreme, a venit și el cu idei și a fost util pentru ca Evgheni Prigojin să ajungă la cârma Wagner".

RFI: Se cunoaște câți combatanți Wagner se regăsesc la ora actuală în Ucraina?

Anne le Huérou: "Personal nu cunosc răspunsul precis. Dar ar fi câțiva mii de combatanți. Se știe că au fost prezenți în jurul Kievului, în primăvară, alături de alte trupe speciale. Probabil și la Bucea precum și în Sieverodonetsk, în primăvară, când a fost constatat un avans rus în regiune. Ei au susținut forțele rusești. Am putut vedea fotografii care arată poziția militarilor ruși dar și a celor din Wagner care, se regăseau la doar câțiva km".

RFI: Cât de apropiat este Evgheni Prigojin de Vladimir Putin și de ce i se spune, în continuare “bucătarul lui Putin” ?

Anne le Huérou: "Bucătarul lui Vladimir Putin ori al Kremlinului - a rămas cunoscut așa deoarece a făcut avere din bucătărie. Si-a început afacerile în anii ‘90 vânzând hot-dog în Sankt Petersburg și a creat un lanț de restaurante. A devenit unul din apropiații lui Vladimir Putin înainte ca acesta să devină prim-ministru ori președinte. Apoi, s-a lansat în afaceri în domeniul cantinelor școlare dar și al cantinelor militare, ale armatei. Astfel a fost reperat de statul-major care, a avut ideea de a crea o miliție, un grup special care ar interveni în caz de extremă necesitate pentru a evita proasta funcționare a armatei oficiale".

RFI: Practic, este șansa regimului lui Vladimir Putin de a acționa fără să se știe.

Anne le Huérou: "În Siria, regimul rus nu a negat categoric faptul că și-a trimis trupele speciale. E clar că oamenii din Wagner se află, aici, la originea unor atrocități. Apoi, acești oameni au fost implicați în operațiuni de destabilizare, semnificative, în Libia, în Mali, în Republica Centrafricană – unde, de altfel, grupul Wagner a fost acuzat că este implicat în uciderea a 3 jurnaliști ruși care anchetau aici, în vara lui 2018".

De fapt, de la mijlocul lui septembrie nu mai exista, practic, niciun dubiu, că Evgheni Prigojin se afla la șefia acestui grup după ce a difuzat un vídeo realizat într-un penitenciar din Rusia și în care spunea că “cine dorește să iasă din închisoare o poate face, pentru a da 6 luni din viață pentru a participa la un efort de război, pe frontul ucrainean”.

Iar astfel, se confirma și că miliția sa recruta deținuți din Rusia pentru a combate în Ucraina.