Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Extrema dreaptă franceză salută rezultatul alegerilor din Italia, stânga îl deplânge iar executivul de la Paris spune că «respectă alegerea italienilor»

ap22269183646113.jpg

Giorgia Meloni, lidera partidului Fratelli d'Italia, face semnul victoriei în dimineata zilei de 26 septembrie 2022.
Giorgia Meloni, lidera partidului Fratelli d'Italia, face semnul victoriei în dimineata zilei de 26 septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP/Gregorio Borgia

Populiştii şi extremiştii de dreapta din lumea întreagă au scos şampania ca să salute victoria coaliţiei din Italia condusă de Giorgia Meloni, lidera partidului Fratelli d’Italia. Premierii Poloniei şi Ungariei au fost printre primii care au ţinut s-o felicite pe probabila viitoare şefă a executivului de la Roma. Si în Franţa extrema dreaptă exultă în timp ce stânga trage semnalul de alarmă iar guvernul de la Paris îşi pune în gardă partenerul de peste Alpi.

Prudentă şi diplomatică, preşedinţia franceză afirmă că «respectă alegerea democratică şi suverană a italienilor». De asemenea, Palatul Elysée cheamă viitorul executiv de la Roma să «continue conlucrarea cu europenii»

«Bineînţeles, vom fi atenţi pentru ca valorile privind drepturile omului, respectul reciproc şi în particular dreptul la avort să fie respectate» a declarat de partea ei Elisabeth Borne, prim-ministra Franţei.

Centristul François Bayrou, apropiat preşedintelui Emmanuel Macron, spune că «se resimte o derivă în toată Europa. Există o mare îngrijorare printre popoare cărora va trebui să-i răspundem» a estimat preşedintele partidului MoDem.

Cele mai virulente reacţii franceze au venit de la stânga spectrului politic. Raphaël Glucksmann, eurodeputat, e de părere că «victoria extremei drepte în Italia zdruncină Europa, asta în momentul în care războiul e la porţile ei». Deputata Franţei nesupuse Clémentine Autain afirmă de partea ei că rezultatul alegerilor din Italia este «tragic» şi «consecinţa unor politici neoliberale şi dispariţiei stângii». În fine, ecologistul Yannick Jadot afirmă că «este o teribilă victorie post-fascistă. Polonia Ungaria, Suedia şi acum Italia. Democraţia nu este niciodată ceva câştigat definitiv. Pulsiunile de ură nu au fost niciodată la pământ definitiv.»

Nu acelaşi ecou l-a avut rezultatul în dreapta şi extrema dreaptă a spectrului politic francez. Republicanii (LR), partidul tradiţional conservator, încearcă să relativizeze victoria Giorgiei Meloni. «Adevăratul pericol pentru Europa nu este ea ci imigraţia ilegală care a explodat în Italia» spune eurodeputatul LR François-Xavier Bellamy.

Extrema dreaptă din Hexagon nu mai ştie cum s-o curtizeze şi s-o felicite pe învingătoarea de la Roma. «Este succesul unui guvern patriot şi suveranist, semn că poporul italian a preluat conducerea afacerilor rezistând astfel ameninţărilor unei Uniuni europene antidemocratice şi arogante» a estimat Marine Le Pen, lidera partidului Reuniunea naţională, fostul Front naţional, într-un mesaj postat pe reţeaua Twitter. Eric Zemmour, efemer candidat populist extermist de dreapta la ultimele prezidenţiale, vede în victoria de la Roma motiv de speranţă şi încurajare şi pentru mişcarea lui, Reconquête.

În fine, presa din Hexagon deplânge şi ea rezultatul alegerilor din Italia. Le Monde, ziarul de referinţă din Franţa, deplânge faptul că «pentru prima dată de o sută de ani încoace, Italia se pregăteşte să experimenteze un guvern dominat de extrema dreaptă. O ameninţare pentru Europa, după succesele Democraţilor din Suedia şi a Reuniunii naţionale în Franţa. Rezultatele de duminică nu sunt, cert, o surpriză, ele erau anunţate de sondajele de opinie. Nu-i mai puţin adevărat că reprezintă un seism politic pentru a treia economie din zona euro şi una din ţările fondatoare ale Uniunii europene» scrie editorialistul de la Le Monde. Mai departe, tot el notează. «Atlantismul şi sprijinul în favoarea Ucrainei afişate de Giorgia Meloni sunt în contradicţie cu rusofilia lui Silvio Berlusconi şi Matteo Salvini, viitorii ei potenţiali parteneri de coaliţie. De acest raport de forţe în viitorul guvern Italia va depinde soliditatea coeziunii europene în faţa lui Vladimir Putin» conchide Le Monde.

 
Extrema dreaptă franceză salută rezultatul alegerilor din Italia, stânga franceză îl deplânge iar executivul spune că «respectă alegerea italienilor»