Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: Moscova se agață de anexarea unor regiuni în ciuda condamnărilor internaționale

soldati_rusi_la_herson_in_sudul_ucrainei_20_mai_2022.webp

Soldati rusi la Herson, în sudul Ucrainei, 20 mai 2022.
Soldati rusi la Herson, în sudul Ucrainei, 20 mai 2022.
Sursa imaginii: 
AP

Marți este ultima zi de referendum în cele patru regiuni ucrainene aflate sub ocupație rusă. Aici au loc, de vineri, referendumuri privind aderarea la Federația Rusă. Votul este condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi atenționează că se dorește o anexare ilegală.

Doriți anexarea la Federația Rusă – este întrebarea la care răspund ucraineni din 4 regiuni aflate sub ocupație rusă – Donețk și Lugansk – regiuni din Donbas dar și regiunile Herson și Zaporojie.

Rezultatul ar putea să ducă la o nouă etapă din conflictul ucrainean și nu respectă nicio exigență democratică, explică Florent Parmentier – profesor la Universitatea Science Po Paris și expert în Rusia: "Ar fi foarte difícil pentru cineva să reușească să se convingă asupra faptului că modul de desfășurare al acestor referendumuri oferă posibilitatea unei alegeri reale. Cred că nici organizatorii referendumurilor nu o cred. Pur și simplu, ceea ce se întâmplă acolo este în afara cadrului legal".

Există vreo diferență între ce se întâmplă acum și ce s-a întâmplat în 2014 când a fost anexată Crimeea? Florent Parmentier: "Referendumul din Crimeea nu a avut nici el vreo recunoaștere a unei forme de legitimitate, din punct de vedere internațional.  În continuare, cvasi-totalitatea statelor nu recunosc legitimitatea referendumului din 2014. La această oră, de fapt, asistăm la o escaladă militară din partea Rusiei dar și la una politică. Este utilizat pretextul unui referendum, ce nu are legitimitate, pentru a explica faptul că locuitorii celor 4 regiuni doresc să facă parte din Rusia. Iar în urma referendumului, aceștia vor putea spune că își apără propriul teritoriu și, deci, că au legitimitatea de a utiliza tot soiul de arme împotriva unor oameni care le amenință interesele vitale".

Există o modificare a strategiei utilizate de Vladimir Putin, observă expertul francez, Florent Parmentier: "De partea rusă observăm o înăsprire a tonului, din partea lui Vladimir Putin. Înainte de 24 februarie, Vladimir Putin dorea recunoașterea independenței regiunilor Donețk și Lugansk. Acum, el vrea anexarea iar în plus, a adăugat 2 noi regiuni. Iar între timp, Ucraina, încearcă să recupereze ansamblul teritoriului ocupat și a explicat că vor exista repercursiuni penale pentru ucrainenii care au votat în acest referendum".

Rusia a amenințat cu arma nucleară în cazul în care teritoriul rus va fi atacat  - în eventualitatea în care Ucraina va riposta pentru a-și recupera teritoriile pierdute.

Florent Parmentier: "Putem spune că până acum a fost un subiect tabu, la nível internațional, utilizarea armei nucleare în cazul unui atac. Ucraina nu dispune de armă nucleară. Kiev a renunțat la ea, pentru binele comun, în 1994 – când Bill Clinton, Boris Elțîn și președintele ucrainean de la acea vreme au semnat la Moscova acordul de dezarmare nucleară a Ucrainei. O serie de țări, precum Rusia și Statele Unite se angajau să apere suveranitatea Ucrainei. La ora actuală, oare, ar trebui să excludem orice posibilitate ca Rusia să utilizeze arsenalul nuclear?! Este greu de spus. Până pe 24 februarie, toate amenințările liderului de la Kremlin nu au fost luate în serios nici de o parte din observatori și nici chiar de liderul ucrainean, care nu credea că va exista un conflict pe ansamblul teritoriului său. De fapt, cred că trebuie să fim extrem de prudenți în a crede că este un tabu absolut".