Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Benzinării închise pe fondul unei greve a salariaților de la TotalEnergies

salariatii_totalenergies_in_franta_se_afla_intr-o_greva_de_trei_zile_si_cer_o_crestere_a_salariilor.webp

Salariatii TotalEnergies în Franta se afla într-o greva de trei zile si cer o crestere a salariilor.
Salariatii TotalEnergies în Franta se afla într-o greva de trei zile si cer o crestere a salariilor.
Sursa imaginii: 
Christophe ARCHAMBAULT AFP

În Franța, salariații de la gigantul de energie TotalEnergies au început, marți, o grevă pentru cel puțin 3 zile. De altfel, joi, în Franța va fi o zi de grevă generală, angajați din mai toate sectoarele de activitate au anunțat că vor manifesta. Revendicarea principală rămâne aceeași, indiferent de domeniul de activitate- creșterea salariilor. În plus, salariații de la TotalEnergies blochează aprovizionarea unor benzinării astfel că unele au fost deja închise pe fondul lipsei de carburant.

În total, salariații de la 6 rafinării se află în grevă săptămâna aceasta. Niciun carburant nu intră și nu iese de pe aceste platforme astfel că mai multe benzinării au fost închise, deoarece nu pot fi aprovizionate.

Fabien Cros este líder sindical al rafinăriei Total din La Mède: "Revendicările sunt clare pentru sindicat: revalorizarea salariilor, angajarea de personal suplimentar și achiziționarea de noi echipamente. Cerem o creștere salarială de 10% ceea ce ni se pare de bun simț, căci, inflația ne afectează foarte mult. Mobilizarea este importantă, mai bine de 4.000 de salariați participă la grevă. Ideea grevei este că niciun tip de carburant nu iese din rafinărie. Există benzinării care nu mai dispun de carburant dar noi ne exersăm dreptul de a protesta. În momentul în care vom primi cei 10% solicitați, vom relua munca".

Pe această platformă din La Mède, 80% din salariați se află în grevă. De aici, nu ies, în zilele acestea de grevă, echivalentul a 100 de cisterne de combustibil. Iar la ele se adaugă și produsele trimise, în mod obișnuit prin intermediul trenurilor ori a unor gazoducte.

Pentru France Presse, responsabilii grupului au precizat că "au anticipat greva și că au luat măsurile necesare pentru a putea aproviziona, în mod normal, benzinăriile și clienții săi".

O creștere salarială, un plan masiv de investiții și angajarea de personal suplimentar – sunt, practic, aceleași revendicări sindicale ce au fost solicitate și la ultimele 2 greve ce au avut loc în iunie și în iulie. Dar, cererile au rămas fără răspuns, după cum se poate observa.

În cazul unei mobilizări importante – și a altor rafinării - producția acestor platforme ar putea fi diminuată cu până la 30%.

TotalEnergies are în Franța 35.000 de salariați.

Compania a realizat un profit enorm în al doilea trimestru din 2022, pe fondul creșterii spectaculoase a cursului la petrol și la gaz, ca urmare a invaziei rusești în Ucraina.