Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris califică drept "mascaradă" referendumurile de anexare a unor zone din Ucraina

vot_la_donetk_in_donbas_ucraina_27_septembrie_2022.webp

Vot la Donetk, în Donbas, Ucraina, 27 septembrie 2022.
Vot la Donetk, în Donbas, Ucraina, 27 septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP

Referendumurile de anexare organizate în Ucraina sunt "o mascaradă", declară șefa diplomației franceze, Catherine Colonna. Aceasta afirmă că nu "vede nicio sinceritate în voturile exprimate". Şefa diplomației franceze s-a aflat, marți, în vizită la Kiev.

Pentru Catherine Colonna,  “totul este o mascaradă, nu există nicio legitimitate, nicio valoare în voturile exprimate iar Franța nu le va recunoaște”.

În plus, spune responsbaila franceză, în urma acestor referendumuri “ilegale”, “vor exista sancțiuni din partea Franței, a Europei și a altor state ale comunității internaționale”.

Rusia și autorități din 4 regiuni pe care le ocupă în sudul și în estul Ucrainei, susțin că populația locală a spus “da” la anexarea la Federația Rusă a zonelor în care trăiesc.

Uniunea Europeană duce consultări pentru activarea un nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, a mai precizat șefa diplomației franceze. Şi a amintit că urmează un Consiliu de Securitate la care, dacă Rusia va dori să își exprime dreptul de veto “va fi singură și încă o dată, nu va face altceva decât să se izoleze pe scena internațională”.

Pe de altă parte, Națiunile Unite susțin "integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute", a precizat, marți seara, o responsabilă pentru Afaceri politice a ONU.

"Națiunile Unite rămân complet angajate pentru suveranitatea, unitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor recunoscute internațional », a precizat responsabila ONU.

La rândul său, Israel a precizat că nu va recunoaște rezultatul acestor referendumuri de anexare, lansate vineri, în patru regiuni ale Ucrainei, aflate sub control total ori parțial rus.

"Israel recunoaște suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu va recunoaște rezultatele acestor refrendumuri organizate în regiunile orientale ale Ucrainei", se poate citi într-un comunicat emis de Ministerul israelian de Externe.

După invazia rusă a Ucrainei, în februarie, Israel nu a furnizat armament Kievului. Statul evreu a trimis doar diverse echipamente de protecție Ucrainei, cum ar fi veste anti-glonț și căști militare.

La finele săptămânii trecute, ambasadorul Israelului de la Kiev anunța că statul evreu va găzdui 20 de soldați ucraineni răniți pe front și le va acorda îngrijiri medicale.

Marți seară, prim-ministrul Yaïr Lapid preciza, într-un comunicat, că "Israel va continua să ajute Ucraina și pe cetățenii săi".

G7 promite să nu recunoască vreodată rezultatul iar Washington este așteptat să anunțe noi sancțiuni economice la adresa Moscovei.

În cadrul unui mesaj video adresat cu ocaziua unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU, președintele Volodimir Zelenski a denunțat "aceste parodii de referendumuri", după cum s-a exprimat. "Este o tentativă cinică de a forța ucraineni aflați în teritorii ocupate să fie mobilizați în cadrul armatei ruse pentru a se bate împotriva țării lor", a precizat liderul de la Kiev.

Nu există nicio șansă să fie obținută o poziție comună, în cadrul Consiliului de Securitate.

Totuși, Statele Unite doresc să prezinte o rezoluție de condamnare a referendumurilor și în care vrea să ceară statelor membre să nu recunoască niciun statut modificat al Ucrainei și să oblige Rusia să își retragă trupele din Ucraina, a precizat ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

“Aveți curajul de a susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a cerut reprezentanta Statelor Unite la ONU.

Votul dat în ultimele zile privește mai bine de 20% din suprafața Ucrainei.    

"Bine ați venit acasă, în Rusia!", a reacționat, pe Telegram, fostul președinte Dmitri Medvedev. Acesta este în prezent unul dintre responsabilii Consiliului de Securitate și a ținut să menționeze, că “Rusia are dreptul de a utiliza arme nucleare, dacă va fi necesar”.

Președintele Vladimir Putin a asigurat, de partea sa, că scopul așa-ziselor consultări este «de a salva populația locală». Moscova își justifică invazia acuzând Kievul de nazism și de orchestrarea unui genocid al rusofonilor din Ucraina.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a amintit că doctrina militară rusă prevede posibilitatea ca astfel de lovituri să aibă loc în cazul în care teritoriul rus este atacat.

Imediat, Pentagon a afirmat că Washington "ia în serios amenințările".