Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine pleacă nu va mai putea reveni în zonele ucrainene pe care Moscova dorește să și le anexeze, amenință Rusia

un_grafitti_infatiseaza_copii_ce_poarta_steagul_rusiei_intr-una_din_zonele_aflate_sub_ocupatie_rusa_in_lugansk_in_estul_ucrainei_27_septembrie_2022.jpg

Un grafitti înfatiseaza copii ce poarta steagul Rusiei într-una din zonele aflate sub ocupatie rusa, în Lugansk, în estul Ucrainei, 27 septembrie 2022.
Un grafitti înfatiseaza copii ce poarta steagul Rusiei într-una din zonele aflate sub ocupatie rusa, în Lugansk, în estul Ucrainei, 27 septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo

Liderii separatiști pro-ruși din Lugansk, Zaporojie și Herson îi cer lui Vladimir Putin anexarea la Rusia. Uniunea Europeană condamnă referendumurile de anexare iar diplomația ucraineană cere Occidentului o creștere semnificativă a ajutorului militar. Între timp, localnicii din aceste zone pleacă în masă, lasând totul în urma lor, de teamă să nu fie obligați să combată de partea forțelor rusești, împotriva propriei țări. Iar Rusia amenință că cine pleacă, nu va mai putea reveni.

Liderii separatiști pro-ruși din zonele în care au avut loc așa–zisele consultări privind anexarea la Federația Rusă i-au trimis scrisori lui Vladimir Putin în care îi cer să examineze posibilitatea aderării.

Între timp, diplomația ucraineană a cerut, miercuri, o creștere semnificativă a ajutorului militar occidental. "Ucraina cere Uniunii Europene, NATO și G7 să crească, imediat și semnificativ, presiunea asupra Rusiei și să impună noi sancțiuni, dure, la adresa Moscovei", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe ucrainean în care sunt cerute avioane de luptă și sisteme de apărare antiaeriană.

Şeful diplomației europene, Josep Borrell, a denunțat, miercuri, referendumurile de anexare organizate de Moscova în 4 regiuni ucrainene și le-a calificat drept "ilegale" iar rezultatele manipulate.  

Autoritățile din regiunile ucrainene din Zaporojie, Kerson, Lugansk și Donețk au revendicat victoria  "pentru" anexarea acestor zone, la Rusia.

Imediat după ce s-a anunțat rezultatul, Moscova, a amenințat, încă o dată, că nu va ezita să utilizeze arma nucleară pentru a-și apăra teritoriile.

"Referendumuri fictive. Rezultate fictive. Nu le recunoaștem" – a reacționat, de partea sa, Charles Michel, președintele Consiliului European.

"Germania nu va recunoaște vreodată rezultatele" acestor referendumuri "fictive" de anexare, organizate de Rusia în Ucraina – i-a transmis cancelarul german Olaf Scholz președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, cu ocazia unei conversații telefonice. Olaf Scholz a promis să continue să susțină Kievul, politic, financiar, umanitar, să îi apere suveranitatea și integritatea teritorială, inclusiv să îi livreze armament, a subliniat cancelarul german.

Pentru șefa diplomației franceze, Catherine Colonna,  “totul este o mascaradă, nu există nicio legitimitate, nicio valoare în voturile exprimate iar Franța nu le va recunoaște”.

În plus, spune responsabila franceză, în urma acestor referendumuri “ilegale”, “vor exista sancțiuni din partea Franței, a Europei și a altor state ale comunității internaționale”.

Pe de altă parte, Națiunile Unite susțin "integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute", a precizat, marți seara, responsabila pentru Afaceri politice a ONU.

La rândul său, Israel a precizat că nu va recunoaște rezultatul acestor referendumuri de anexare, lansate vineri, în patru regiuni ale Ucrainei, aflate sub control total ori parțial rus.

G7 promite să nu recunoască vreodată rezultatul iar Washington este așteptat să anunțe noi sancțiuni economice la adresa Moscovei.

Procesul de anexare a teritoriilor ar putea să se deruleze foarte repede, constată analiști francezi. Iar modelul pare a fi anexarea Crimeei. Bineînțeles, nimic nu este oficial, dar, cel mai probabil va urma un vot în Duma de Stat, chiar joi, pentru a valida intrarea acestor teritorii în cadrul Federației Ruse. Un moment ce va fi marcat printr-un foc de artificii la Moscova, posibil chiar vineri. Angajați ai societăților de stat au fost deja solicitați să vină să petreacă în Piața Roșie iar această zonă se află deja în pregătiri, după cum relatează corespondenta RFI la Moscova.

Va fi momentul pentru liderul de la Kremlin să se exprime. Să nu uităm că un mare discurs a fost așteptat de observatori și pe data de 9 mai, de ziua victoriei în Rusia.  Acum, se așteaptă să traseze liniile după care se va ghida în continuare, cât și noile frontierele pe care le va avea. Adică, întrebarea este dacă Putin va anexa zonele aflate în prezent sub control militar al Rusiei ori, își va însuși integral regiunile Donețk și Lugansk unde, o parte este în continuare controlată de Kiev.

Iar tot în acest așteptat discurs, Vladimir Putin ar trebui să insiste asupre mobilizării parțiale – care au toate ingredientele unei mobilizări masive pentru populația rusă, pentru care, în doar câteva zile, conflictul a devenit, brusc, unul concret.

În Ucraina, AFP a constatat că ucraineni au început să părăsească zonele pro-ruse, odată cu posibila anexare.

Într-un reportaj France Presse, o localnică dintr-un sat din regiunea Herson, susține că "este amuzant ce se întâmplă: nimeni nu a votat și totuși, există rezultate".

Ucraineanca spune că nu crede în rezultat, că Rusia poate să anunțe ce vrea deoarece nimeni nu a votat. Ea a reușit să ajungă la un centru pentru refugiați din apropiere de Zaporojie, după ce a așteptat două zile pentru ca forțele rusești să o lase să treacă, pe ea și pe cei doi copii ai săi, de ultimul punct de control rusesc care separă zona ocupată - de regiuni deținute de Kiev.

Cei care fug din zonele ocupate susțin că referendumul a fost organizat de persoane înarmate care, obligau populația să voteze pe stradă.

Iar frica lor este că odată ce Moscova își va anexa în mod oficial aceste zone, bărbații rămași aici vor fi încorporați cu forța pentru a lupta împotriva țării lor.

Este de altfel, ceea ce președintele Zelenski spunea marți.  În cadrul unui mesaj video adresat cu ocaziua unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU, președintele Volodimir Zelenski denunța "aceste parodii de referendumuri", după cum s-a exprimat. "Este o tentativă cinică de a forța ucraineni aflați în teritorii ocupate să fie mobilizați în cadrul armatei ruse pentru a se bate împotriva țării lor", a precizat liderul de la Kiev.

Deocamdată, soldații ruși lasă localnicii să plece din aceste teritorii, dar, nimeni nu știe cât timp va mai fi posibil acest exil.

Încă de marți, sute de persoane au ajuns în zone deținute de Kiev, la bordul unor autoturisme ori cu ajutorul unor autobuze iar miercuri ei se regăseau în sedii gestionate de Națiunile Unite.

Oamenii spun că serviciile rusești de securitate i-au avertizat că nu vor mai putea reveni vreodată la caselor lor, dacă părăsesc aceste teritorii.