Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petrecere la Moscova pentru anexarea unei părți din Ucraina

rusi_se_indreapta_spre_granita_dintre_rusia_si_georgia_ca_urmare_a_mobilizarii_militare_decretate_de_presedintele_vladimir_putin_29_septembrie_2022._.jpg

Rusi se îndreapta spre granita dintre Rusia si Georgia, ca urmare a mobilizarii militare decretate de presedintele Vladimir Putin, 29 septembrie 2022.
Rusi se îndreapta spre granita dintre Rusia si Georgia, ca urmare a mobilizarii militare decretate de presedintele Vladimir Putin, 29 septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo

Președintele Vladimir Putin dorește să consfințească vineri anexarea a 4 regiuni ucrainene, ca urmare a așa-ziselor referendumuri organizate de Moscova și denunțate de comunitatea internațională. Sunt teritorii pe care Kremlinul a atenționat deja că le va apăra cu arma nucleară. Kiev, susținut de Occident, a jurat să continue contra-ofensiva.

Kremlin va găzdui vineri o ceremonie, ocazie cu care va formaliza anexarea regiunilor ukrainene Donețk și Lugansk, Herson și Zaporojie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a precizat că o ceremonie de semnare a acordurilor privind intrarea a noi teritorii în Federația Rusă va avea loc la Kremlin, la ora 15h, este aceeași oră și în România.

Cu această ocazie, Vladimir Putin va pronunța un amplu discus, a precizat Dmitri Peskov.

Moscova a pregătit deja, încă de la începutul săptămânii, festivități pentru a marca anexarea celor 4 regiuni ucrainene.

Circulația autoturismelor va fi interzisă în cea mai mare parte a zonei centrale a Moscovei, vineri, pe durata întregii zile. Un concert va fi organizat aici, scrie presa rusă care, menționează și că responsabilii aleși de Moscova în cele 4 regiuni ucrainene, au sosit deja la Moscova.

Confruntată cu o vastă contra-ofensivă ucraineană, Rusia a acelerat procesul de anexare și a organizat așa-zisele referendumuri, sub controlul unor soldați armați.

Voturile au fost califícate de “mascaradă” și de “simulacru” de Kiev și de aliați occidentali.

Chiar și China, partenerul Moscovei, a criticat ideea violării integrității teritoriale a unui stat suveran.

Practic, Rusia urmează scenariul anexării din 2014 a Crimeei. Atunci, Vladimir Putin a pronunțat un amplu discurs, triumfător. Dar, nici până în acest moment, comunitatea internațională nu recunoaște anexarea Crimeei.

Diferența este că de această dată, anexarea se face cu violență, după 7 luni de război.

În plus, în acest moment, Rusia nu controlează totalitatea regiunilor pe care și le însușește. Dar, cel mai probabil, în discursul său, Vladimir Putin va anunța anexarea completă a celor 4 zone.

Pentru Kiev, Moscova nu are nicio legitimitate să își anexeze totalitatea regiunilor. Motiv pentru care, va continua contra-ofensiva pentru a-și recâștiga teritoriile.

Iar aici intervine marea teamă, căci, așa cum se știe, Rusia a amenințat că nu va ezita să utilizeze arma nucleară în cazul în care “teritoriul său” va fi atacat.

 

Pe front, după ce a re-obținut esențialul din N-E, Kiev s-a lansat în eliberarea de forțele rusești a Lyman, oraș din regiunea Donețk, important nod feroviar pe care, armata rusă îl controlează din luna mai.

Forțele ucrainene sunt discrete în ceea ce privesc operațiunile în curs, dar, responsabili pro-ruși din această regiune au recunoscut că luptele sunt dificile.

Un centru american specializat în studii pe zone de conflict, a anunțat că "lupte semnificative" sunt în curs în această zonă și că dacă Ucraina va reuși să re-obțină controlul asupra orașului Lyman, ar putea să avanseze, astfel, atât în regiunea Donețk cât și în Lugansk.

Şeful administrației militare ucrainene din Zaporojie susține că în ultímele zile s-au intensificat bombardamentele. De ce ne intimidează, se întreabă el ?!

 

Iar în Rusia, continuă mobilizarea a sute de mii de civili rezerviști, chemați să consolideze apărarea rusă în Ucraina. Dar, la fel de bine continuă și exodul a zeci de mii de ruși care pleacă de teamă să nu le fie pusă arma în mână și trimiși pe front.

Un tânăr rus intervievat de France Presse, a reușit să ajungă în Mongolia. El spune că i-a fost foarte dificil să lase totul în urma sa dar că e mai bine să renunțe la tot decât să omoare oameni.

Pentru colegii de la televiziunea France24, un bărbat care a reușit să iasă din Rusia povestește că toți bărbații care au între 18 și 35 de ani sunt forțați să se înroleze, ei nu sunt întrebați dacă doresc să lupte pe front.

Un alt bărbat rus, în vârstă de 50 de ani, spune că a fugit deoarace nu vrea să fie implicat într-un război, nu vrea să lupte împotriva Ucrainei.

 

Pe de altă parte, Finlanda va închide frontierele sale turiștilor veniți din Rusia. Măsura intră în vigoare la miezul nopții. Guvernul de la Helsinki se teme că Finlanda devine o țară de tranzit pentru rușii care doresc să ajungă în alte state europene.

Si alte state, precum Georgia și Kazahstan înregistrează un aflux de bărbați ruși, care fug de mobilizarea militară decretată de Vladimir Putin.

De teamă ca frontierele să nu se închidă definitiv, un număr tot mai mare de ruși au fugit din țară, în ultimele zile, în Finlanda.

Dar, odată ce Finlanda își va închide frontierele pentru rușii care au o viză turistică, se reduce automat posibilitatea utilizării acestor granițe comune, pentru a scăpa de regimul de la Moscova.

France Presse a stat de vorbă, joi, cu un rus în vârstă de 49 de ani care a reușit să plece din țară. El spune că este trist ce se întâmplă, pentru cei care nu au reușit să fugă: "Rusia se așează în spatele unei cortine de fier iar cortina se tot mărește".

O dată cu noile restricții, s-ar putea înregistra tot mai multe tentative de traversare ilegală a frontierei motiv pentru care Helsinki a conceput un plan de consolidare a frontierei comune cu Rusia.