Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premieră în Franţa: ministrul Justiţiei, trimis la judecată în faţa Curţii de Justiţie a Republicii

ap22143309942353.jpg

Eric Dupond-Moretti, ministrul francez al Justitiei, pe treptele palatului prezidential Elysée, 23 mai 2022.
Eric Dupond-Moretti, ministrul francez al Justitiei, pe treptele palatului prezidential Elysée, 23 mai 2022.
Sursa imaginii: 
AP/Michel Spingler

Eric Dupond-Moretti, ministrul francez al Justiţiei, este trimis în faţa Curţii de Justiţiei a Republicii (CJR), singura instanţă abilitată să judece crime sau delicte comise de miniştri în timpul mandatului lor. Dupond-Moretti este acuzat de conflict de interese în două dosare distincte. Delicte pentru care este pasibil cu 5 ani închisoare şi 500.000 de euro amendă. Avocaţii săi au anunţat că vor contesta, în faţa Curţii de casaţie, decizia comisiei de instrucţie a CJR.

Un ministru al Justiţiei judecat în timp ce este încă în funcţie ar fi o premieră în Franţa. Eric Dupond-Moretti, fost avocat penalist, tenor al baroului din Paris, a fost numit ministru în vara anului 2020. După alegerile din acest an, el a fost confirmat în funcţie de prim-ministra Elisabeth Borne.

Ministrul Justiţiei este acuzat că ar fi profitat de funcţia sa guvernamentală pentru a-şi regla conturile cu anumiţi magistraţi cu care se confruntase pe vremea când era avocat. O acuzaţie pe care respectivul, evident, o contestă.

Împotriva lui fuseseră depuse două plângeri distincte pentru conflict de interese. Una de principalele sindicate de magistraţi, a doua de asociaţia anticorupţie Anticor. Ancheta a fost lansată la începutul lui 2021. De-a lungul cercetărilor legate de acuzaţiile lansate de ministru contra unor magistraţi, Eric Dupond-Moretti a repetat în continu că «nu face decât să urmeze recomandările administraţiei sale». Argumente care nu au convins însă acuzaţia care a decis aşadar să ceară un proces contra ministrului.

Chiar dacă decizia de a-l judeca pe ministru nu este o surpriză, anunţul comisiei de instrucţiei a Curţii de Justiţiei a Republicii îl pune pe Eric Dupond-Moretti într-o poziţie dintre cele mai inconfortabile. Christophe Clerc este avocatul Uniunii sindicale a magistraţilor. El spune că «Eric Dupond-Moretti beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi deci are dreptul să rămână în post. Totodată, este o decizie politică ce îi revine preşedintelui Republicii. Întrebarea care se pune este deci dacă Emmanuel Macron vrea să-şi asocieze numele şi capitalul politic cu o astfel de situaţie.»

Tinând cont de apelul făcut de acuzat în faţa Curţii de casaţie, procesul ministrului nu se va desfăşura înainte de finele anului viitor. Răstimp în care se pot întâmpla multe lucruri. Eric Dupond-Moretti a precizat însă, mai demult, că nu va demisiona în niciun caz estimând că legitimitatea sa nu vine de la tribunal ci de la preşedintele Republicii şi şefa guvernului, cele două personaje care l-au numit în funcţie.