Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arabia Saudită, gazda Jocurile asiatice de iarnă din 2029

trojena.jpg

Pârtie de schi în viitoarea statiune montanà Trojena din Arabia saudità.
Pârtie de schi în viitoarea statiune montanà Trojena din Arabia saudità.
Sursa imaginii: 
neom.com

Arabia saudită va organiza Jocurile asiatice de iarnă în 2029 la Neom, o megalopolă futuristă în construcţie în plin deşert. Anunţul a fost făcut de Consiliul olimpic al Asiei (OCA), reunit la Phnom Penh, capitala Cambodgiei. Decizia a fost luată «în unanimitate» precizează OCA. O decizie ce riscă să provoace o nouă polemică.

Proiectul faraonic Neom se află pe malul Mării Roşii, la 50 km de golful Aqaba. Jocurile de iarnă urmează să se desfăşoare în zona montană botezată «Trojena» unde altitudinile variază de la 800 la 3.000 m pe o suprafaţă de circa 60 km2.

Din descrierea proiectului, făcută de promotorii săi saudiţi, reiese că în acea regiune «temperaturile scad sub zero grade iarna iar în restul anului se situează sub 10°C». Nicăieri nu se menţionează însă faptul că acolo, în plin deşert, precipitaţiile sunt extrem de rare, contrar a ceea ce se poate vedea pe imaginile video de sinteză prezentate pe site-ul internet Neom. «E o zonă în care gerul şi ninsorile sunt accidente meteo» spun unii specialişti.

Dealtfel, arhitecţi, economişti dar şi meteorologi au pus la îndoială mai demult fezabilitatea acestui proiect lansat în 2017 de prinţul moştenitor Mohamed ben Salman (MBS). Cu acest proiect gigantic, MBS urmăreşte să redefinească turismul montan. Liderul saudit promite totodată că se va respecta mediul înconjurător. O promisiune care îi pune pe mulţi pe gânduri.

În ciuda criticilor, şantierul viitoarei staţiuni – estimat la 500 de miliarde de dolari – continuă. Trojena ar urma să fie gata în 2026 şi va propune tot anul pârtii de schi, un lac artificial cu apă dulce, cabane şi hoteluri de lux şi patinoare.

În cadrul Jocurilor asiatice de iarnă se organizează 47 de probe – 28 pe zăpadă, 19 pe gheaţă: competiţii de schi, de snowboard, de hochei pe gheaţă, de patinaj artistic, şamd.

Lansate în 1986 în Japonia, Jocurile asiatice de iarnă erau în pierdere de viteză în ultimii ani, din cauza lipsei de gazde potenţiale. Ultima ediţie a avut loc în 2017, tot în Japonia.

În timp ce regatul saudit încearcă să-şi diversifice economia şi să-şi dea o imagine mai bună, mizând aşadar şi pe diplomaţia sportivă, ONG-urile continuă să acuze mai departe Arabia saudită de grave încălcări ale drepturilor umane. În acest context, reamintim că mai multe mari oraşe franceze precum Paris, Marsilia, Bordeaux sau Lille - au anunţat că vor boicota retransmisia pe ecrane gigant a meciurilor Mondialul de fotbal din Qatar şi nici nu vor organiza aşa-zise «fan zones», zone special amenajate în centrele oraşelor pentru amatorii sportului cu balonul rotund. Motive, atât de mediu cât şi de nerespectarea drepturilor umane, sunt la originea acestei decizii de boicotare a Mondialului 2022.

 
Arabia saudită, gazda Jocurile asiatice de iarnă din 2029