Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai multe orașe din Franța boicotează Mondialul de fotbal 2022

Fără zone amenajate speciali pentru iubitorii fotbalului și fără ecrane gigant – aproape 10 orașe franceze refuză, din rațiuni de mediu ori umanitare, să promoveze meciurile din cadrul Mondialului de Fotbal, care, va avea loc în Qatar, între 20 noiembrie și 18 decembrie. Paris, Marsilia, Bordeaux, Nancy, Strasbourg, Lille sunt doar câteva din orașele care nu vor organiza evenimente speciale, cu ocazia Mondialului de Fotbal din Qatar.

Autoritățile din tot mai multe orașe franceze protestează față de modul în care sunt tratați lucrătorii de pe șantierele mondialului. Totodată și față de numărul de decese înregistrate din cauza unei proaste organizări a șantierelor celor 8 stadioane pe care se vor derula competițiile.

Un responsabil din Primăria Parisului susține că "nici nu se pune problema difuzării meciurilor de fotbal, din mai multe motive: condițiile de organizare a acestei Cupe Mondiale, atât din punct de vedere al respectării mediului înconjurător cât și din cel al respectării drepturilor celor care pregătesc acest mare eveniment".

"Mondialul de Fotbal din Qatar s-a transformat, progresiv, într-o catastrofă umană și de mediu, incompatibilă cu valorile pe care le promovăm în domeniul sportului și în mod particular al fotbalului", s-a justificat primarul socialist din Marsilia, aflat la conducerea unei coaliții de stânga și ecologistă.

Edilul-șef explică faptul că "Marsilia este foarte un oraș foarte atașat valorilor, împărtășește solidaritatea în sport și rămâne angajat în a construi un oraș verde".

La rândul său, primarul ecologist din Bordeaux a precizat că "această manifestare sportivă reprezintă toate aberațiile umanitare, ecologice și sportive iar dacă orașul său ar fi amenajat spații pentru fanii fotbalului, Bordeaux ar fi fost complice la toate acestea".

Primăria din Nancy scoate în evidență faptul că mai toate statele planetei s-au angajat într-o tranziție ecologică, în timp ce Qatar a decis să climatizeze stadioanele pe care se vor juca meciurile de fotbal din cadrul Cupei Mondiale. Autoritățile din Nancy cred că ar fi binevenit ca organizatorii Cupei Mondiale să revadă modul de atribuire a următoarelor evenimente, pentru a se asigura că ele respectă drepturile omului.

Unul dintre colegii săi, califică Mondialul din 2022 drept “unul din cele mai controversate evenimente din istoria sportului”.

"Nu vom difuza niciun meci de fotbal pe ecrane gigant", anunța recent primărița socialistă din Lille. Martine Aubry precizează că decizia aparține Consiliului Municipal, care, a adoptat, în unanimitate, o declarație prin care, menținerea Cupei Mondiale din Qatar "este un non-sens la adresa drepturilor omului, a mediului și a sportului".

Aceeași nemulțumire poate fi auzită și de la Strasbourg. Primărița ecologistă din Strasbourg susține că, pentru ea, "este imposibil, să nu observe numeroasele alerte ale ONG-urilor care denunță exploatarea muncitorilor, pe șantierele Cupei Mondiale. Imigranți care lucrau pe aceste șantiere au murit din cauza proastei organizări a lucrărilor, este insuportabil", explică Jeanne Barseghian, primărița din Strasbourg. Ea a adăugat că "Strasbourg, capitală europeană, sediu a Curții Europene a Drepturilor Omului, nu poate tolera aceste abuzuri", motiv pentru care, nu va exista niciun ecran gigant pentru retransmisia meciurilor din Qatar.

Reamintim, mai mulți muncitori și-au pierdut viața în timpul construcției celor 8 stadioane pe care se vor disputa meciurile.

Bilanțul oficial indică decesul a 3 persoane. În schimb, Organizația Internațională a Muncii vorbește, în raportul propriu, de 50 de muncitori care și-au pierdut viața, ca urmare a unor accidente de muncă, în Qatar, în 2020. Totodată, 500 de persoane au fost grav rănite, o cifră ce este posibil să fie mult mai mare, în realitate, căci sistemul care înregistrează accidentele de muncă este unul deficitar, în Qatar.

În altă ordine de idei, Federația Franceză de Fotbal, lucrează cu alte câteva federații de specialitate pentru acordarea unui fond de indemnizații pentru muncitorii care au suferit de pe urma unor accidente de muncă produse pe șantierele din Qatar.

Ideea acordării acestui fond a fost susținută, în ultimele luni, de mai multe organizații de apărare a drepturilor omului și au cerut sponsorilor Cupei Mondiale să susțină inițiativa.

De altfel, ONG-ul Amnesty International a salutat inițiativa Federației Franceze și a cerut ca ea să fie promovată și în cadrul FIFA, pentru susținerea lucrătorilor din Qatar, implicați în pregătirea stadioanelor.

Potrivit Amnesty International, Qatar a creat un sistem de indemnizare a lucrătorilor, dar, destul de târziu iar nu toți muncitorii au fost incluși.

ONG-ul salută faptul că autoritățile din Qatar au decis unele reforme sociale dar, atenționează că există, în continuare, salariați care nu sunt plătiți.

De partea sa, Qatar, susține că a creat un salariu minim, special, pentru acești salariați de pe șantierele Mondialului de Fotbal.