Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premiul Nobel pentru Chimie 2022 merge către un trio americano-danez. Este un rar dublu Nobel

castigatorii_premiului_nobel_pentru_chimie_2022_carolyn_bertozzi_morten_meldal_si_barry_sharpless.

Câstigatorii Premiului Nobel pentru Chimie 2022 Carolyn Bertozzi, Morten Meldal si Barry Sharpless.
Câstigatorii Premiului Nobel pentru Chimie 2022 Carolyn Bertozzi, Morten Meldal si Barry Sharpless.
Sursa imaginii: 
Nobel Prize

Câștigătorii premiului Nobel pentru Chimie, de anul acesta, au deschis, două noi domenii ale chimiei moderne. Premiul revine danezului Morten Meldal și americanilor Carolyn Bertozzi și Barry Sharpless. Acesta din urmă a mai fost premiat cu un premiu Nobel pentru Chimie, în 2001. Trioul este premiat pentru dezvoltarea “chimiei clic” și a chimiei bio-ortogonală, după cum a explicat juriul.

Premiul pentru Chimie de anul acesta privește lucruri ce sunt excesiv de complicate, dar care sunt obținute prin metode extrem de simple, a afirmat unul dintre membrii Comitetului Nobel pentru Chimie.

Americanul Barry Sharpless și cercetătorul danez Morten Meldal, de la Universitatea din Copenhaga sunt recompensați în 2022 pentru descoperirile în materie de “chimie clic”, o nouă formă de combinări moleculare. Ele pot fi utilizate pentru dezvoltarea de tratamente farmaceutice, pentru cartografierea ADN-ului ori pentru crearea de noi materiale.

Iar americana Carolyn Bertozzi, în vârstă de 55 de ani, este recompensată pentru că a inventat chimia bio-ortogonală, o reacție chimică ce ar putea fi inițiată de un organism viu, dar fără să perturbe ori să îi schimbe compoziția chimică.

Carolyn Bertozzi era una dintre preferatele la Nobelul pentru Chimie de anul acesta. Descoperirile sale au permis ameliorarea eficacității tratamentelor împotriva cancerelor.

Carolyn Bertozzi s-a declarat "stupefiată" de decizia juriului. Ea a devenit a 8-a femeie care obține acest premiu pentru chimie.

Doar 5 persoane au reușit să obțină, de-a lungul vieții lor, de două ori un premiu Nobel. În 2001, americanul Barry Sharpless a mai fost recompensat cu un premiu Nobel pentru descoperirile sale privind tehnica de catalizare asimetrică. 

Franco-poloneza Marie Curie a fost prima persoană care a fost recompensată de două ori cu un Nobel. Se întâmpla la începutul secolului XX : în 1903 ea a fost recompensată pentru fizică iar în 1911 pentru chimie.