
Special Paris
Franța: Reuniunea Națională, fostul Front Național aniversează 50 de ani
Marine si Jean-Marie Le Pen, pe 1 mai 2013, Paris.

Pe 5 octombrie 1972, Jean-Marie Le Pen lansa, împreună cu echipa sa, Frontul național pentru unitatea franceză. Viitorul FN s-a născut. Părinții săi au fost, printre alții : Roger Holeindre – un fost membru al OAS – Organizația Armata Secretă, o organizație paramilitară franceză care a activat pe durata războiului din Algeria, între 1954-1962. OAS a comis atacuri teroriste, în încercarea de a împiedica independența Algeriei.
Apoi, un alt membru fondator al Frontului Național a fost un nostolgic al ocupației naziste, Pierre Bousquet, un fost SS (Waffen-SS).
Logoul formațiunii, emblematica flacără tricoloră, semăna izbitor cu logoul Mișcării Sociale italiene – un partid politic neofascist, care, s-a autodizolvat în 1995 dar care a fost un actor major al politicii italiene timp de 50 de ani.
La vremea respectivă, Jean-Marie Le Pen chiar a fost întrebat, de jurnaliști de la France Inter, ce ar trebui să deducem din această asemănare izbitoare cu o formațiune neofascistă: "am utilizat această flacără tricoloră deoarece ni s-a părut drăguță. Dar nu avem niciun contact cu MSI-ul italian, chiar dacă nu privesc cu antipatie acțiunile sale, atât timp cât constituie o forță capabilă să se opună dezvoltării comunismului".
Dar, la acea vreme, anumite legături existau între extrema-dreaptă franceză și cea italiană.
În 2022, lidera Reuniunii Naționale, Marine Le Pen, a ales să nu facă nicio petrecere zgomotoasă pentru a marca acești 50 de ani. Presa franceză consideră că, într-un astfel de moment, mulți se uită și evaluează cei 38 de ani în care la șefia partidului s-a aflat tatăl său, Jean-Marie. Mai exact, din 1972 și până în 2011 – ani de excese, de derapaje, tot ceea ce Marine Le Pen încearcă să șteargă, de când a preluat cârma partidului.
Béatrice Giblin a urmărit îndeaproape acestă formațiune politică franceză: "Originile partidului merg chiar înainte de ’72, în ’69 când exista o mișcare violentă, de extremă-dreaptă, de revoluționari. Ei își căutau un președinte, nu au găsit ușor dar a aparut Jean-Marie Le Pen iar el a fost primul președinte, în 1972. Dar, formațiunea și-a luat zborul, să spunem așa, de abia la începutul anilor ’80, odată cu venirea la putere a stângii, care, a destabilizat dreapta republicană. Primul mare succes a fost de abia în 1983, când, un primar socialist era învins de o alianță din care făcea parte și Frontul Național".
Imigrația a fost mereu tema preferată a Frontului Național, amintește Béatrice Giblin: "Imigrația rămâne baza, pentru Reuniunea Națională și pentru o mare parte a electoratului său. Este una din temele cu care formațiunea a câștigat iar dacă ne uităm la ce spune Marine Le Pen în mesajul său, de acum – că Reuniunea este pregătită să guverneze, astfel că mesajul va tot reveni. Este ceva ce constatăm la extrema-dreaptă în Suedia, în Danemarca dar acolo aceste formațiuni ajung la putere. În Franța, Marine Le Pen nu a reușit să obțină șefia Palatului Elysée, după 3 tentative – în 2012, în 2017 și în 2022. Dar, în aceste state există un alt sistem electoral. Modul electoral este important pentru a fi creat un raport de forțe".
Un politolog și specialist în extrema dreaptă explică faptul că "există o dorință a liderilor Reuniunii Naționale de a șterge, într-o oarecare măsură, orginile Frontului Național, o încercare de a rescrie istoria. Marine Le Pen nu vrea acest trecut pe umerii săi".
Marine Le Pen conduce în prezent grupul parlamentar format din 89 de deputați ai Reuniunii Naționale.