Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Fără apă caldă în instituțiile publice

guvernul_francez_anunta_noi_masuri_pentru_a_reduce_factura_de_energie.webp

Guvernul francez anunta noi masuri pentru a reduce factura de energie.
Guvernul francez anunta noi masuri pentru a reduce factura de energie.
Sursa imaginii: 
© REUTERS

Franța: Fără apă caldă în instituțiile publice, o indemnizație pentru cei care își împart mașina cu alte persoane care efectuează același traseu precum și impulsionarea muncii de acasă – sunt doar câteva dintre măsurile dorite de Executiv în cadrul planului de “sobrietate energetică”. Guvernul francez va prezenta, joi, acest plan prin care dorește să scadă consumul de energie cu 10%. Documentul a fost realizat, în ultimele luni, cu actori din diverse sectoare economice.

Executivul francez dorește să încurajeze salariații francezi să lucreze, pe cât posibil, de acasă. Iar pentru aceștia, va exista o indemnizație pentru acoperirea costurilor ce vor apărea, automat. Apoi, va acorda un ajutor financiar celor care sunt de acord să utilizeze un autoturism, împreună cu colegii de muncă, spre exemplu. Totodată, administrațiile locale nu vor mai dispune de apă caldă, cu excepția dușurilor.

Toate acestea sunt propuneri ce vor fi prezentate de responsabili guvernamentali, în cadrul unei ceremonii ce se va derula, timp de 3 ore, la Parc des Expositions din Paris, o imensă hală de expoziții.

Este planul de bătălie pentru sobritate energetică, această expresie pe care guvernul dar și președintele Emmanuel Macron o tot folosesc în ultimele luni, mai exact de când prețul energiei a explodat, pe fondul invaziei rusești a Ucrainei dar, și în numele unei mai bune și mai eficace protejări a mediului. 

Ţinta autorităților este scăderea consumului de energie, cu cel puțin 10%, pentru o iarnă liniștită – în plină criză energetică.

De fapt, autoritățile doresc să evite sistarea electricității pe fondul schimbărilor de pe piața gazului european, născute odată cu războiul din Ucraina. Dar, este o cale și de a fi redus consumul de energie, cu 40% până în 2050, pentru a se atinge mult dorita neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon.

Documentul guvernului prevede zeci de măsuri ce vor fi propuse particularilor, societăților și colectivităților.

Iar pentru ca administrația locală și centrală să fie cea care dă exemplul, va sista chiar ea apa caldă în clădirile administrative. Iar nivelul temperaturii din aceste clădiri va scădea, cu cel puțin 1 grad.

Tot cu un grad vor trebui să scadă temperatura administratorii piscinelor publice.

Si tot joi, un decret urmează să fie publicat, prin care, toate magazinele vor trebui să își stingă luminile, între 1 noaptea și 6 dimineața. Interdicția este în vigoare deja, în Franța, dar, există în cazul ei anumite excepții, acordate în funcție de amplasamentul magazinelor – la sate ori în mari aglomerații urbane.