Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nobelul pentru Literatură 2022 este obținut de romanciera franceză Annie Ernaux

annie_ernaux_castiga_nobelul_pentru_literatura_in_2022.png

Annie Ernaux câstiga Nobelul pentru Literatura în 2022.
Annie Ernaux câstiga Nobelul pentru Literatura în 2022.
Sursa imaginii: 
© Francesca Mantovani Editions Gallimard

Este al 16-lea francez recompensat, din 1901, cu importanta distincție a Academiei de Stiințe din Suedia și a 17-a femeie care primește premiul Nobel. Deși este o autoare anti-Macron, la scurt timp de la anunțul juriului Nobel, șeful de la Palatul Elysée a felicitat-o pe laureată: Annie Ernaux este "vocea libertății femeilor și a uitaților secolului". "Annie Ernaux scrie, de 50 de ani, romanul memoriei colective și intime al Franței", a reacționat președintele Emmanuel Macron.

Site-urile de pariuri online o anunțau drept favorită de câteva zile. Si au avut dreptate. Annie Ernaux este recompensată cu Nobelul pentru Literatură 2022. Distincția este însoțită de aproximativ 740.000 de euro.

"Opera sa este, fără concesii, scrisă într-un limbaj foarte simplist, curat", a subliniat unul dintre academicienii din juriul Nobel.

"Când ea aduce în discuție, cu curaj și cu acuitate clinică, contradicțiile experienței sociale prin descrierile sale privind rușinea, umilirea, gelozia ori incapacitatea de a vedea cine suntem, Annie Ernaux reușește ceva admirabil, care, va rămâne mult timp de aici înainte", a precizat reprezentatul Academiei din Suedia.

În ciuda unui stil literar conștient ludic, reprezentantul Academiei suedeze amintește că Annie Ernaux declară despre ea că este "propriul său etnolog", mai degrabă decât o scriitoare de ficțiune.

Scriitoarea franceză a salutat "marea onoare dar și responsabilitatea care îi este încredințată odată cu acest premiu Nobel pentru Literatură". 

Ultima dată când un francez a primit Nobelul pentru Literatură s-a întâmplat în 2014 și i-a fost atribuit scriitorului Patrick Modiano.

Acum, este recompensată o operă, cu precădere, autobiografică, dar, totuși, este un termen pe care scriitoarea l-a respins, de-a lungul anilor.

În opera sa a descris, de cele mai multe ori, povești, senzații, emoții care sunt comune, pentru o societate întreagă.

Este un lung parcurs literar pe care Academia suedeză îl recompensează în 2022 căci Annie Ernaux scrie din 1974 iar prima sa lucrare a fost Les Armoires vides iar apoi, în 1977 a publicat Ce qu’ils disent ou rien.

Des Armoires vides (Gallimard, 1974), Mémoire de fille (Gallimard, 2016), La Place și L’Evenement (Gallimard, 1983 și 2000), Regarde les lumières, mon amour (Seuil, 2014) sunt doar o parte din romanele sale.

Este o scriitoare de extremă stânga ce a contribuit foarte mult la felul în care a evoluat literatura franceză. Le Monde scrie că Annie Ernaux a reușit să bulverseze ordinul literar, așa cum și-a dorit să o facă și cu ordinul social. A scris despre avort, despre supermarketuri, despre transportul în comun, despre timp și despre memorie, despre uitare.

Literatura lui Annie Ernaux este foarte strâns legată de viața sa, de timpul său.

Criticul Dominique Viart observa că Annie Ernaux a fost foarte atentă la marile problematici sociale, din ultimele decenii – diferența de clase sociale, culturale, la revendicările feminine – este o foarte mare feministă, de altfel. Si tot ea a adus în discuție memoria și cotidianul, moștenirea și familia. Ea a copilărit în cafeneaua părinților săi iar aici, de fapt, a reușit să surprindă și să acumuleze tot felul de conversații, de limbaje, aici a fost locul în care a început să conștientizeze ierarhia socială dar și cele mai subtile, forțe și forme de dominare. Prin intermediul studiilor sale a ajuns ulterior profesoară, prin căsătorie s-a produs un transfer al clasei sociale iar în urma acestor transformări s-a născut literatura, căci la fiecare etapă ea a trăit și o oarecare culpabilitate, un regret, o rușine dar și afecțiune.

Ultima carte semnată de Annie Ernaux a apărut în Franța anul acesta: se numește Le Jeune homme și a apărut la editura Gallimard.

În luna mai 2021, Annie Ernaux era întrebată, de jurnaliștii de la France Inter, ce a resimțit când a conștientizat că cititorii săi așteaptă, cu nerăbdare, noile sale romane: "Nu pot spune că îmi este frică, mai degrabă aș vorbi de o uimire. Sunt mereu uimită că ceea ce scriu, în singurătatea mea și cu singurul gând de a găsi cele mai corecte cuvinte, poate avea un astfel de ecou. E adevărat și că, atunci când mă întâlnesc cu cititorii mei și îmi spun că a contat pentru ei cărțile mele, în aceste cazuri nu mai este vorba de uimire ci de plăcere, este răspunsul la ceea ce scriu și o justificare, în plus, a muncii mele. Îmi spun că durerile mele și în special toate dubiile ce le pot avea, dispar dintr-o dată. Prin această împărtășire cu alții ajungem să ne spunem că nu suntem singuri".