Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: De la companii la stadioane, francezii sunt invitați să consume mai puțină energie începând cu iarna aceasta

guvernul_francez_recomanda_francezilor_sa_diminueze_consumul_de_electricitate_nu_doar_iarna_aceasta_dar_si_in_cele_care_vor_urma.webp

Guvernul francez recomanda francezilor sa diminueze consumul de electricitate nu doar iarna aceasta dar si în cele care vor urma.
Guvernul francez recomanda francezilor sa diminueze consumul de electricitate nu doar iarna aceasta dar si în cele care vor urma.
Sursa imaginii: 
© CC0 Pixabay/Sergei Akulich

Guvernul francez a prezentat, joi, planul prin care speră să reducă, în următorii 2 ani, 10% din consumul de energie în Franța. Măsurile sunt luate pentru ca francezii să poată să facă față consecințelor războiului din Ucraina.

La jumătate de secol după șocul petrolier, francezii vor trebui să reînvețe să își diminueze consumul de electricitate, în special în orele de vârf – dimineața și seara – dar și să ardă mai puțin gaz, de-a lungul iernii, pentru a fi conservate rezervele energetice. Nu va exista nicio poliție a consumului, promite guvernul francez care, face apel la responsabilitatea civică a fiecăruia. Autoritățile locale reduc din iluminatul stradal, va fi redus și iluminatul stadioanelor iar peluzele nu vor mai fi încălzite.  

Practic, sunt recomandări oferite administrațiilor locale și companiilor, ele nu sunt măsuri obligatorii, cu atât mai puțin la adresa particularilor.

Printre măsurile anunțate de guvern este sistarea furnizării de apă caldă în clădirile administrației centrale și locale. L-am întrebat pe expertul energetic Olivier Sidler dacă o astfel de măsură va permite evitarea unei tăieri a electricității, iarna aceasta?

Olivier Sidler: "Formulată astfel, întrebarea este delicată. Este una dintre cele mai contestate măsuri, restul sunt la un nivel destul de bun. Sunt surprins, într-o bună manieră, de calitatea acestui plan. Există unele lacune, ori unele  erori, iar cea cu sistarea apei în clădirile administrative este una dintre ele. Ea nu este necesară și nu va aduce nicio economie ci va complica viața celor care întrețin aceste clădiri. Dar, în rest, sunt multe măsuri care mi se par de bun-simț. Spre exemplu, faptul că ni se cere să scădem până la 19 grade temperatura interioară, pe timpul iernii, comparativ cu 21 de grade care este media în prezent. Acest lucru reprezintă o economie de 16% din consumul propriu de încălzire".

Cel mai mare consum de electricitate al francezilor este cel de încălzire?

Olivier Sidler: "Da, consumăm foarte mult cu încălzirea și pentru că există și la ora actuală clădiri care nu sunt, încă, renovate. De aceea, este foarte importantă această reducere a temperaturii interioare. Un alt consum important îl reprezintă ventilarea spațiilor de muncă iar în acest caz, în opinia mea, ea trebuie sistată pe durata nopții. Se face o economie de electricitate, care nu este deloc neglijabilă și să nu uităm că ventilatorul permite aerului rece să intre în clădiri, iar pentru a-l încălzi pornim încălzirea..deci, sunt cheltuieli care pot fi evitate".

Sunt recomandări ale guvernului și nu obligații. Credeți că, totuși, va funcționa planul guvernului?

Olivier Sidler: "Am dubiile mele. Dar, sper să funcționeze, căci nu va costa nimic, pe nimeni, ca fiecare francez să fie puțin mai econom. Este o schimbare de comportament, de alegeri. Sper ca populația să adere la aceste măsuri. Poate fi profitabilă această logică a economisirii. Spre exemplu, fiecare familie ar reuși să facă o economie anuală de 1.000 de euro. Este considerabil și profitabil. Dar, eu personal am dubii în privința caracterului civic al francezilor și îmi e teamă că sunt necesare anumite constrângeri pentru ca planul să funcționeze".

Sindicatele franceze au respins imediat ideea ca salariații care pot, să lucreze de acasă. Este una dintre recomandările guvernului, care, a promis că va ajuta cu o indemnizație, salariatul care va decide să lucreze de acasă.