Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Xi Jinping deschide lucrările congresului al XX-lea al PCC cu un discurs anti-corupţie şi în care îşi apără strategia anti-Covid

ap22289538542078.jpg

Xi Jinping, presedintele Chinei, rostindu-si discursul la tribuna celui de-al 20-lea congres al PCC. 16 octombrie 2022.
Xi Jinping, presedintele Chinei, rostindu-si discursul la tribuna celui de-al 20-lea congres al PCC. 16 octombrie 2022.
Sursa imaginii: 
Xinhua News Agency/Ju Peng/Xinhua via AP

În faţa a 2.300 de delegaţi reuniţi în uriaşa sală stalinistă a Palatului poporului din Piaţa Tienanmen din Beijing, Xi Jinping, preşedintele Chinei, a dat startul lucrărilor congresului al XX-lea al Partidului comunist chinez (PCC). Un congres care se va termina pe 23 octombrie cu o foarte probabilă nouă numire a lui Xi Jinping pentru un al treilea mandat de 5 ani în fruntea ţării. Un al treilea mandat pentru Xi Jinping în fruntea Chinei l-ar face pe acesta să devină cel mai puternic lider chinez după fondatorul regimului comunist, Mao Zedong.

Xi Jinping, 69 de ani, nu şi-a cruţat auditoriul. Discursul său a durat aproape două ore – «totuşi, jumătate mai scurt decât cel din 2017» - precizează corespondentul RFI la Beijing. Mai bine de 70 de pagini în care au revenit două teme majore: lupta anticorupţie şi combaterea epidemiei de Covid-19.

Criticat, uneori şi pe plan intern, pentru politica sa «zero Covid», Xi Jinping a estimat că graţie acestei politici, China a privilegiat înainte de toate vieţile omeneşti. «China a protejat securitatea şi sănătatea poporului şi a atins rezultate pozitive semnificative coordonând prevenţia şi controlul epidemiologic cu dezvoltarea economico-socială». Acesta este discursul oficial. Comentatorii occidentali remarcă însă că această politică «zero Covid» a întărit mai ales controlul social asupra cetăţenilor. Toate deplasările acestora sunt înregistrate informatic. Pe de altă parte, închiderea ţării şi carantinele cu repetiţie au stopat creşterea economică. Indicele acesteiea va fi în 2022 cel mai slab din ultimele patru decenii.

În discursul său inaugural, Xi-Jinping şi-a autopromovat de asemenea redutabila campanie anti-corupţie. Criticat şi la acest capitol pe motiv că a profitat de respectiva politică pentru a-şi răsturna rivalii şi întări poziţia, Xi Jinping a estimat că «lupta anticorupţie a eliminat gravele pericole latente din sânul partidului, statului şi armatei». Din cifrele oficiale reiese că cel puţin un milion şi jumătate de persoane au fost sancţionate în cursul acestei campanii lansate de Xi Jinping de cum a ajuns la putere acum un deceniu, în 2012. Ofensiva s-a accelerat însă în ajunul deschiderii congresului PCC.

În fine, nici diferendul cu insula Taiwan, pe care regimul comunist o consideră parte integrantă a ţării, nu a fost lăsat deoparte de preşedintele Chinei. «Ne vom strădui să să căutăm sincer şi cu mari eforturi o reunificare paşnică dar nu ne vom angaja niciodată să abandonăm recurgerea la forţă şi ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare» a avertizat liderul comunist.

Pe plan internaţional, Xi Jinping a apreciat faptul că ţara sa a ajuns «o putere mondială, cu influenţă internaţională şi cu o capacitate tot mai mare de a schimba lumea». Opunându-se oricărei forme de hegemonie dar şi mentalităţii din epoca Războiului rece, Xi a evitat în mod diplomatic să menţioneze în discursul său tensiunile actuale cu SUA ca şi războiul din Ucarina.

În schimb, China, unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei, a promis prin vocea liderului ei suprem că «va promova activ» combaterea încălzirii climei.

 
Xi Jinping deschide lucrările congresului al XX-lea al PCC cu un discurs anti-corupţie şi în care îşi apără strategia anti-Covid