
Special Paris
Xi Jinping deschide lucrările congresului al XX-lea al PCC cu un discurs anti-corupţie şi în care îşi apără strategia anti-Covid
ap22289538542078.jpg

Xi Jinping, 69 de ani, nu şi-a cruţat auditoriul. Discursul său a durat aproape două ore – «totuşi, jumătate mai scurt decât cel din 2017» - precizează corespondentul RFI la Beijing. Mai bine de 70 de pagini în care au revenit două teme majore: lupta anticorupţie şi combaterea epidemiei de Covid-19.
Criticat, uneori şi pe plan intern, pentru politica sa «zero Covid», Xi Jinping a estimat că graţie acestei politici, China a privilegiat înainte de toate vieţile omeneşti. «China a protejat securitatea şi sănătatea poporului şi a atins rezultate pozitive semnificative coordonând prevenţia şi controlul epidemiologic cu dezvoltarea economico-socială». Acesta este discursul oficial. Comentatorii occidentali remarcă însă că această politică «zero Covid» a întărit mai ales controlul social asupra cetăţenilor. Toate deplasările acestora sunt înregistrate informatic. Pe de altă parte, închiderea ţării şi carantinele cu repetiţie au stopat creşterea economică. Indicele acesteiea va fi în 2022 cel mai slab din ultimele patru decenii.
În discursul său inaugural, Xi-Jinping şi-a autopromovat de asemenea redutabila campanie anti-corupţie. Criticat şi la acest capitol pe motiv că a profitat de respectiva politică pentru a-şi răsturna rivalii şi întări poziţia, Xi Jinping a estimat că «lupta anticorupţie a eliminat gravele pericole latente din sânul partidului, statului şi armatei». Din cifrele oficiale reiese că cel puţin un milion şi jumătate de persoane au fost sancţionate în cursul acestei campanii lansate de Xi Jinping de cum a ajuns la putere acum un deceniu, în 2012. Ofensiva s-a accelerat însă în ajunul deschiderii congresului PCC.
În fine, nici diferendul cu insula Taiwan, pe care regimul comunist o consideră parte integrantă a ţării, nu a fost lăsat deoparte de preşedintele Chinei. «Ne vom strădui să să căutăm sincer şi cu mari eforturi o reunificare paşnică dar nu ne vom angaja niciodată să abandonăm recurgerea la forţă şi ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare» a avertizat liderul comunist.
Pe plan internaţional, Xi Jinping a apreciat faptul că ţara sa a ajuns «o putere mondială, cu influenţă internaţională şi cu o capacitate tot mai mare de a schimba lumea». Opunându-se oricărei forme de hegemonie dar şi mentalităţii din epoca Războiului rece, Xi a evitat în mod diplomatic să menţioneze în discursul său tensiunile actuale cu SUA ca şi războiul din Ucarina.
În schimb, China, unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei, a promis prin vocea liderului ei suprem că «va promova activ» combaterea încălzirii climei.