Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE se declară gata să coopereze cu noul guvern italian condus de extremista de dreapta Giorgia Meloni

ap22296425977254.jpg

Giorgia Meloni în timpul ceremoniei de pasare a puterii cu ex-premierul Mario Draghi la Palatul Chigi, 23 octombrie 2022.
Giorgia Meloni în timpul ceremoniei de pasare a puterii cu ex-premierul Mario Draghi la Palatul Chigi, 23 octombrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP/Andrew Medichini

Uniunea europeană, prin vocea principalelor sale trei instituţii – Comisie, Consiliu şi Parlament – s-a declarat gata să coopereze de o «manieră constructivă» cu noul guvern italian învestit sâmbătă la Roma. Analiştii descriu noua echipă formată de Giorgia Meloni, lidera partidului «Fratelli d’Italia», drept eurosceptică. Cu toate acestea, o serie de personalităţi cu experienţă şi pro-europene au fost numite în posturi-cheie.

Compoziţia noul guvern italian reflectă dorinţa Giorgiei Meloni, 45 de ani, de a-i linişti pe partenerii săi europeni.

Motivele de îngrijorare sunt binecunoscute. Meloni, fostă admiratoare a dictatorului fascist Benito Mussolini, este cel mai la dreapta şi mai eurosceptic lider de guvern din 1946 încoace. Din coaliţia sa face parte Liga liderului populist Matteo Salvini şi Forza Italia, mişcarea lui Silvio Berlusconi.

Extremistă de dreapta, creştină conservatoare şi ostilă comunităţii LGBT, Giorgia Meloni şi-a surprins probabil partenerii europeni numind personalităţi consensuale şi cu experienţă în posturile-cheie. Astfel, portofoliul Externelor îi revine lui Antonio Tajani, ex-preşedinte al Parlamentului european şi membru Forza Italia. Tajani este în plus vice-premier al Italiei. La Economie şi Finanţe a fost confirmată continuitatea adică rămâne în post Giancarlo Giorgetti, reprezentant al aripii moderate a Ligii. Această din urmă numire este cu atât mai binevenită cu cât Italia, a treia economie din zona euro, este confruntată, ca şi vecinii săi, cu o gravă criză economică provocată de inflaţie şi criza energetică. Datoria ţării a ajuns la 150% din PIB, adică mai mult decât datoria Greciei în momentul crizei din 2010. Italia este dealtfel primul beneficiar al planului de relansare european. În fine, ca să-şi liniştească partenerul transatlantic, la Dezvoltare economică a fost numit Adolfo Urso, apropiat de Washington dar şi de conservatorii americani, subliniază Le Monde într-un comentariu consacrat noii echipe de la Roma. Tot în acest sens s-a făcut probabil şi numirea de la Apărare în persoana lui Guido Crosetto, cofondator Fratelli d’Italia şi ex-reprezentant al intereselor italiene din sectorul militar şi aerospaţial.

Analiştii se întreabă însă déjà cât va rezista acest atelaj heteroclit format din Fratelli d’Italia, Liga şi Forza Italia. Presa din peninsulă a evocat déjà fricţiuni între diversele componente ale majorităţii de la Roma în momentul repartizării posturilor în guvern şi Parlament.

În timp ce Giorgia Meloni se declară atlantistă şi favorabilă susţinerii Ucrainei, zilele trecute, Berlusconi se evidenţia negativ afirmând că trebuie reluate contactele cu prietenul său Vladimir Putin şi că Ucraina este vinovată de războiul de acolo. De partea sa, Matteo Salvini, celălalt partener de coaliţie al Giorgiei Meloni, şi el mare fan al liderului de la Kremlin, a criticat recent sancţiunile UE contra Rusiei.

Cu astfel de parteneri, post-fascista Meloni a fost nevoită să rectifice tirul reamintind că «Italia face parte, cu fruntea sus, atât din UE cât şi din Nato». Cu toate acestea, Salvini, chiar dacă nu a reuşit să se impună la Interne, beneficiază şi el de statutul de vice-prim-ministru.

În fine, ziarul Le Monde notează că Meloni şi-a impus în guvern şi o serie de portofolii care preiau teme pe care le-a abordat în timpul campaniei electorale. Astfe, ministerul agriculturii a fost rebotezat al «suveranităţii alimentare», ministerul dezvoltării economice a devenit cel al antreprizelor şi a lui «made in Italy» iar portofoliului familiei i-au fost alipite «paritatea» şi «natalitatea».

 
UE se declară gata să coopereze cu noul guvern italian condus de extremista de dreapta Giorgia Meloni