Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Complezenţă cu fasciştii»-Val de indignare în rândul stângii franceze după întâlnirea Emmanuel Macron–Giorgia Meloni

macron.jpg

Emmanuel Macron si Giorgia Meloni, duminicà 23 octombrie 2022.
Emmanuel Macron si Giorgia Meloni, duminicà 23 octombrie 2022.
Sursa imaginii: 
FILIPPO ATTILI/PALAZZO CHIGI PRE / REUTERS

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a fost duminică şi luni la Roma. Pe agenda acestui voiaj figurau două întâlniri oficiale. O intervenţie la conferinţa de pace organizată de comunitatea Sant Egidio şi o întrevedere cu Papa Francisc. Între cele două, de o manieră foarte discretă, liderul de la Paris s-a întâlnit şi cu noua lideră a guvernului italian, Giorgia Meloni. O întâlnire care a provocat un val de indignare în rândul stângii franceze dar i-a satisfăcut pe liderii extremei drepte de la Paris.

Asistăm la o «banalizare fără frontiere a extremei drepte» a deplâns Olivier Faure, primul secretar al partidului socialist francez. Colegul lui Boris Vallaud, liderul grupului socialist din Parlament, a estimat de partea sa că «trebuie să fim fără naivitate şi fără complezenţă vizavi de un guvern de extremă dreaptă şi o prim-ministră venită dintr-o familie politică ce îl admiră pe Mussolini» a spus Vallaud. În fine, senatoarea socialistă Marie-Pierre de la Gointrie deplângea pe reţeaua Twitter «naufragiul politic» ce îl reprezintă întâlnirea şi strângerea de mână Macron-Meloni.

Deputatul ecologist Benjamin Lucas a comparat dealtfel această strângere de mână cu cea dintre mareşalul Philippe Pétain şi Adolf Hitler. «Aşa a început colaborarea cu naziştii. Această amintire ne bântuie spiritele, ne obsedează şi ne face să respingem neîncetat orice banalizare a fascismului» a scris alesul ecologist Lucas pe Twitter. Colega lui de partid, mediatica Sandrine Rousseau, a criticat «greşeala preşedintelui, această complezenţă cu fascismul şi extrema dreaptă».

Cum era previzibil, la celălalt capăt al eşichierului politic, Jordan Bardella, candidat la preşedinţia Reuniunii naţionale – ex-Front naţional, partidul extremei drepte franceze – a estimat că «această întâlnire ar trebui să ne liniştească. Sper ca acest guvern italian să pună capăt valului migrator de care suferă întreaga Europă» a declarat colegilor noştri de la canalul TV LCI extremistul francez.

Precizăm că Emmanuel Macron a fost la Roma duminică şi luni ca să participe, mai întâi la o conferinţă interreligioasă consacrată păcii şi apoi, luni, la o întrevedere cu Papa Francisc. Duminică seara, în ultimul moment şi fără nicio presă prezentă, preşedintele Franţei a primit-o pe terasa unui hotel roman pe noua şefă a executivului italian. Giorgia Meloni a intrat, spun comentatorii, pe o intrare de serviciu şi în fruntea unei delegaţii mici. Discuţia dintre cei doi a durat o oră şi nu s-a soldat cu nicio poză oficială. Doar una, făcută noaptea pe terasa hotelului, în penumbră, ni arată pe cei doi responsabili politici.

Pe cât de discretă şi prudentă a fost preşedinţia franceză apropo de această întrevedere, pe atât ea a fost mediatizată şi salutată de tabăra lui Giorgia Meloni. «Era vorba de o cafea rapidă şi s-a transformat într-o lungă conversaţie cordială. Am primit în cele din urmă vorbe încurajatoare de la francezi» aprecia un apropiat al liderei de la Roma citat de agenţiile de presă. Palatul Chigi, sediul preşedintelui Consiliului italian, a publicat de partea sa o fotografie oficială cu cei doi lideri politici.