Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zece femei, repatriate zilele trecute din Siria în Franţa, au fost inculpate şi încarcerate

femmes_voilees.jpg

Femei si copii asteaptà ajutoare umanitare în lagàrul Al-Hol din Siria, 18 august 2021.
Femei si copii asteaptà ajutoare umanitare în lagàrul Al-Hol din Siria, 18 august 2021.
Sursa imaginii: 
Delil Souleiman, AFP

Zece din cele 15 femei repatriate zilele trecute în Franţa, împreună cu 40 de copii, din lagărele de prizonieri jihadişti din Siria, au fost inculpate şi încarcerate provizoriu. Este anunţul făcut de Parchetul naţional antiterorist (PNAT) de la Paris.

Femeile repatriate făceau obiectul unui mandat de arestare şi, de cum ajunseseră la Paris în noaptea de miercuri spre joi, ele au fost puse în arest preventiv şi interogate de justiţie la sediul Direcţiei generale a securităţii interne.

Zece din cele 15 femei au fost inculpate sub acuzaţia de «grupare teroristă criminală de răufăcători». Una dintre femei a fost inculpată şi pentru «crime contra umanităţii» şi «genocid». Altele au fost inculpate şi sub acuzaţia de «nerespectare a obligaţiilor parentale legale» şi «compromitere a sănătăţii sau securităţii copilului». În fine, starea sănătăţii unei alte femei nu era compatibilă cu interogarea ei de către un judecător de instrucţie aşa că ea este pentru moment în grija serviciilor medicale.

Cele 15 femei, cu vârstele între 19 şi 42 de ani, repatriate săptămâna trecută împreună cu 40 de copii, fuseseră capturate în teritoriile ocupate până în 2019 de Organizaţia stat islamic şi încarcerate în lagărele de prizonieri controlate de kurzii sirieni.

Cei 40 de copii repatriaţi, mulţi născuţi la faţa locului, au fost daţi în grija serviciilor medico-sociale. Sapte dintre ei sunt orfani sau izolaţi, precizează Parchetul naţional antiterorist.

Operaţiunea franceză de repatriere de săptămâna trecută a fost a doua cea mai importantă din ultimele trei luni. Autorităţile antiteroriste estimează că ar mai exista vreo 100 de femei şi 250 de copii francezi în lagărele siriene.

 
Zece femei, repatriate zilele trecute din Siria în Franţa, au fost inculpate şi încarcerate