Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reforma pensiilor, combaterea inflaţiei, imigraţie, moţiunile de cenzură – Emmanuel Macron a abordat toate dosarele într-un interviu pe France 2

macron.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron pe platoul canalului de televiziune France 2. 26 octombrie 2022.
Presedintele francez Emmanuel Macron pe platoul canalului de televiziune France 2. 26 octombrie 2022.
Sursa imaginii: 
AFP - Ludovic Marin

Într-un interviu de mai bine de o oră acordat miercuri seara canalului public de televiziune France 2, Emmanuel Macron a abordat «urgenţele» care îi preocupă pe francezi. Inflaţia, reforma pensiilor, situaţia politică după respingerea a trei moţiuni de cenzură, tranziţia ecologică, imigraţia – subiectele comentate de preşedintele Franţei au fost numeroase.

Confruntat cu criza energetică provocată de războiul din Ucraina şi cu o sfidare politică internă reprezentată de cele trei moţiuni de cenzură dezbătute - şi respinse – într-o singură zi contra guvernului condus de premiera Elisabeth Borne, Emmanuel Macron era nevoit să intervină ca să demineze terenul.

Timp de mai bine de o oră, preşedintele Franţei a venit pe platoul canalului public de televiziune France 2 ca să le explice compatrioţilor săi ce măsuri va lua ca să combată şi să limiteze problemele cu care se confruntă ţara.

Inflaţia, prima preocupare a momentului, a atins aproape 6% pe un an. Preţurile la energie au crescut sau vor creşte la începutul anului viitor, mai mult. «Nu mai mult de 15%» a spus însă Macron. Altfel spus, statul va compensa şi în 2023, ca şi acum, creşterile superioare astfel încăt familiile să nu plătească măriri mai mari de 15 procente la gaz şi electrică.

Întreprinderilor mici şi mijlocii, ca şi colectivităţilor locale, li se va garanta «un preţ rezonabil» la energie. Planul exact în acest sens va fi detaliat vineri de prim-ministra Elisabeth Borne.

La capitolul salarii, preşedintele a refuzat idea – practicată în alte ţări precul Belgia – de a reindexa salariile pe inflaţie. «Făcând aşa, întreţinem o spirală preţuri-salarii care nu se mai opreşte» e de părere şeful statului.

În privinţa imigraţiei – temă ce a revenit pe tapet recent după ce o fetiţă de 12 ani a fost ucisă la Paris de o imigrantă clandestină – Emmanuel Macron a promis că va înăspri regulile de expulzare a clandestinilor, în particular «a celor mai periculoşi dintre ei». Şeful statului a refuzat să facă însă «o legătură existenţială între imigraţie şi insecuritate», legătură pe care o făcuse însă ministrul său de interne Gérald Darmanin.

Reforma pensiilor, subiect sensibil care a perturbat mult primul mandat al preşedintelui Macron, a fost şi ea abordată. «Pentru a prezerva modelul social francez», liderul de la Elysée propune creşterea vârstei de pensionare de la 62 de ani actualmente la 65 de ani la orizontul anului 2031. Macron e dispus să accepte şi vârsta de 64 de ani cu condiţia să se lungească durata de cotizaţii.

La capitolul tranziţie ecologică, care îi preocupă pe mulţi francezi, Emmanuel Macron s-a mărginit să promită «o reconciliere a climei cu industria auto şi cu suveranitatea energetică». În acest sens, el a promis că la sfârşitul mandatului său «se vor produce anual în Franţa două milioane de baterii electrice».

În privinţa sectorului medical, confruntat o gravă criză din cauza lipsei de medici, şeful statului a anunţat că «medicii care ies la pensie vor putea continua să lucreze fără să plătească taxe noi pe pensie, putând astfel cumula salariul şi pensia». De o manieră generală Emmanuel Macron este conţtient că «nu sunt destui doctori în Franţa şi de aceea e nevoie de o reformă a organizării din spitale».

În fine, pe plan politic, Macron a denunţat, pe un ton vădit furios, «cinismul şi dezordinea» stângii franceze din opoziţie care s-a dedat la o «coaliţie barocă» cu grupul parlamentar de extremă dreaptă Reuniunea naţională pentru a vota una din cele trei moţiuni de cenzură contra guvernului Borne. O moţiune care în cele din a fost respinsă la limită – au lipsit doar 50 de voci. Tot la capitolul politic, în lipsa unei majorităţi absolute în Parlament, Emmanuel Macron a propus o «alianţă» cu Republicanii – partidul conservator din Franţa – şi grupul Liot al centriştilor. «Aceşti parlamentari nu au votat moţiunile, deci ne-au transmis un mesaj clar: noi nu vrem să blocăm guvernul» a estimat preşedintele statului.