Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Pasărea e liberă»-Elon Musk a cumpărat Twitter şi i-a dat afară pe responsabilii reţelei sociale

ap22300017770201.jpg

Sediul Twitter din San Francisco, 26 octombrie 2022.
Sediul Twitter din San Francisco, 26 octombrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP/Godofredo A. Vásquez

Miliardarul Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a anunţat noaptea trecută că a finalizat operaţiunea de cumpărare a reţelei sociale Twitter contra sumei de 44 de miliarde de dolari. «Pasărea e liberă» a fost mesajul transmis de noul patron celor circa 230 de milioane de abonaţi Twitter. Potrivit presei americane, Musk a şi început să facă «curăţenie» în conducerea reţelei dându-i afară pe principalii trei înalţi responsabili.

Parag, Agrawal, directorul general Twitter, Ned Segal, directorul financiar şi Vijaya Gadde, directorul afacerilor juridice şi politice, erau la sediul Twitter din San Francisco când s-a anunţat finalizarea operaţiunii de achiziţie. Potrivit presei americane, cei trei înalţi responsabili, acuzaţi în trecut de Elon Musk că l-ar fi indus în eroare cu privire la numărul de conturi false, au fost daţi afară imediat şi conduşi spre ieşire.

În ultimele zile se multiplicaseră semnalele că operaţiunea de cumpărare, anunţată în aprilie, se apropia de deznodământ. Elon Musk, 51 de ani, se dusese miercuri la sediul firmei iar în aceaşi zi, multimiliardarul îşi rebotezase profilul de pe Twitter «Chief twit», «twit» în engleză însemnând «cretin». Tot în ziua de miercuri, Wall Street Journal afirma că au început să vină banii de la băncile care participau la finanţarea operaţiunii. O operaţiune, reamintim, de 44 de miliarde de dolari din care 12 miliarde ar veni deci din finanţări bancare, restul din contul personal al lui Musk. În fine, tot acum două zile bursa new-yorkeză, unde firma Twitter este cotată, anunţase că azi, vineri, tranzacţiile cu acţiunile reţelei vor fi suspendate. În principiu, noul proprietar ar urma să scoată Twitter de pe bursă pentru a avea o mai mare libertate de mişcare.

Trebuie precizat că Elon Musk era sub presiunea justiţiei şi a timpului. Un judecător însărcinat să regleze diferendul între cele două părţi fixase ziua de azi drept ultima în care se putea ajunge la un acord. După ce în aprilie Musk îşi anunţase intenţia de a cumpăra Twitter cotra 44 de miliarde de dolari, în iulie, patronul Tesla şi Space X a încercat să se retragă din afacere acuzându-i pe responsabilii reţelei că l-au minţit. Consiliul de administraţie Twitter a sesizat însă justiţia iar procesul, pe care Twitter era sigur că-l va câştiga, urma să înceapă peste câteva zile. Musk a preferat aşadar, in extremis, să încheie tranzacţia iniţială la preţul anunţat atunci, adică 44 de miliarde de dolari.

 

Elon Musk venind cu o chiuveta la sediul Twitter. (sursa: Twitter @elonmusk)

Incă de mai multe zile noul proprietar Twitter îi anunţase pe investitori că intenţionează să dea afară trei sferturi din cei 7.500 de angajaţi Twitter. Pe de altă parte, Elon Musk, libertarian asumat şi deci adept al unei libertăţi de expresie totale, promisese că va îndulci regulile de moderare a conţinuturilor de pe Twitter. «Platforma nu va deveni însă una infernală» a ţinut să precizeze ieri acelaşi Elon Musk încercând astfel să-i liniştească pe cei care se tem ca Twitter să nu devină un cuib de dezinformare şi abuzuri diverse. Trebuie ştiut însă că legea privind controlu conţinuturilor nu este foarte constrângătoare în SUA. Totodată, Musk a lăsat deschisă uşa unei eventuale reveniri a lui Donald Trump pe reţeaua de socializare. Amintim, fost preşedinte american fusese dat afară de pe Twitter în urma asaltului dat Capitoliului în ianuarie 2021.

Preluarea Twitter de către Elon Musk îi îngrijorează nu doar pe salariaţii reţelei – care, în marea lor majoritate, se opuseseră operaţiunii de cumpărare – dar şi pe mulţi utilizatori şi ONG-uri care cheamă reţelele sociale să combată mai bine abuzurile, hărţuirea şi dezinformarea.