Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lula sau Bolsonaro: finală strânsă a prezidenţialelor din Brazilia

bresil.jpg

Fostul presedinte brazilian Lula da Silva si actualul sef de stat, Jair Bolsonaro, înaintea primului tur de scrutin.
Fostul presedinte brazilian Lula da Silva si actualul sef de stat, Jair Bolsonaro, înaintea primului tur de scrutin.
Sursa imaginii: 
Marcelo Chello/AP

Turul doi al prezidenţialelor din Brazilia are loc duminică. Finala se anunţă strânsă între ex-preşedintele de stânga Lula da Silva şi actualul şef de stat de extremă dreaptă Jair Bolsonaro. Analiştii estimează că duelul televizat din această seară ar putea fi decisiv. Care este raportul de forţe între cei doi pretendenţi la şefia celui mai mare şi populat stat sud-american?

Ultimul sondaj de opinie, realizat joi, îi dă un avans de circa 6 puncte lui Lula da Silva, 53% contra 47%. Tendinţa ar fi aşadar mai degrabă favorabilă fostului sindicalist şi şef de stat, azi în vârstă de 77 de ani. La primul tur de scrutin însă, acum o lună, actualul preşedinte-candidat Jair Bolsonaro, cu zece ani mai tânăr decât chalengerul lui de stânga, a realizat un scor mult mai bun decât preziceau sondajele.

În caz de victorie a lui Lula, aceasta ar completa bascularea la stânga a Americii de sud. Mexic, Argentina, Columbia, Chile şi eventual Brazilia – o configuraţie inedită, nemaivăzută de ani de zile.

În caz că Bolsonaro va câştiga, acest lucru în sine va fi stupefiant având în vedere bilanţul său de patru ani încoace. Doar două exemple. Un brazilian din trei trăieşte sub pragul sărăciei iar pandemia de Covid-19, în care preşedintele brazilian nu a crezut, a făcut aproape 700.000 de morţi.

În ciuda acestor cifre uluitoare, partidul lui Bolsonaro a devenit primul din ţară, majoritar atât în Cameră cât şi în Senat, în urma legislativelor care s-au derulat în acelaşi timp cu primul tur al prezidenţialelor, în ziua de 2 octombrie. În plus, figuri dintre cele mai radicale au fost atunci alese printre care un evanghelist extremist, un fost general admirator al dictaturii militare şi fiul preşedintelui, Eduardo Bolsonaro.

Altfel spus, chiar şi dacă va câştiga duminică prezidenţialele, Lula nu va putea guverna cum ar dori. Dreapta radicală a devenit prea puternică. Întrebarea pe care ne-o putem pune este cum se explică acest succes al extremei drepte?

Principala explicaţie vine de la reţelele de dezinformare, extrem de puternice în Brazilia. 170 din cele 215 milioane de brazilieni folosesc reţelele de socializare ca principală sursă de informaţie. În acest contex, nu e de mirare că Tribunalul superior electoral brazilian a denunţat un «ecosistem de dezinformare a extremei drepte» şi i-a acordat lui Lula aproape 200 de drepturi la replică pe TikTok, Instagram, Facebook sau WhatsApp.

Minciuna este atotprezentă iar candidatul stângii ţinta numărul unu. Lula este alcoolic, Lula vrea să închidă bisericile, Lula a semnat un pact cu diavolul. Votul electronic, utilizat în Brazilia, a fost şi el ţinta acoliţilor lui Jair Bolsonaro. Si acest adin urmă a devenit însă ţinta taberei lui Lula care s-a dedat şi ea la multiple mesaje de dezinformare. Astfel, preşedintele-candidat a fost descris când pedofil, când canibal. Cele două campanii nu se pot însă compara, nici măcar în termeni de buget. Specialiştii estimează că tabăra Bolsonaro a injectat 12 milioane de euro în această campanie de producere şi difuzare de conţinuturi false. Campnia ce a ajuns la cele 46 de milioane de abonaţi câţi are Bolsonaro pe reţelele de socializare.

Dezinformarea în masă care inundă reţelele braziliene nu explică însă totul. Bolsonaro are şi priză la public. Într-o societate extrem de violentă şi în care există, puşi de Bolsonaro, 6.000 de militari în posturi cheie ale statului iar permisul de port-armă, idea lui Lula de a restrângere armele nu e bine privită de o mare parte a electoratului. În fine, mediile de afaceri şi clasele înstărite apreciază favorabil programul ultraliberal al lui Bolsonaro.

Cum notează specialistul în geopolitică al radioului France Inter, «victoria extremei drepte este şi una ideologică. I-a impus temele de campanie lui Lula iar acesta a fost nevoit să recentreze programul electoral. Iar dreapta clasică a dispărut de pe eşichierul politic, o evoluţie majoră în societate şi nu doar în Brazilia» conchide Jean-Marc Four.