Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analiști pentru AFP: Preț ridicat la grâu după ce Moscova a suspendat acordul privind exportul cerealelor ucrainene

o_nava_trece_pe_sub_podul_ce_leaga_rusia_de_crimeea_prin_stramtoarea_care_leaga_marea_neagra_de_marea_azov.webp

O nava trece pe sub podul ce leaga Rusia de Crimeea, prin strâmtoarea care leaga Marea Neagra de Marea Azov.
O nava trece pe sub podul ce leaga Rusia de Crimeea, prin strâmtoarea care leaga Marea Neagra de Marea Azov.
Sursa imaginii: 
Reuters/Pavel Rebrov

Analiștii se așteaptă ca prețul grâului să crească, luni, odată cu deschiderea principalelor piețe bursiere, după ce Moscova a suspendat acordul privind exportul cerealelor ucrainene.

Kremlin a anunțat Națiunile Unite că suspendă participarea la acordul cerealier, încheiat în iulie, la Istanbul, între Kiev și Moscova, sub egida Națiunilor Unite și a Turciei.

Kremlin a justificat măsura ca răspuns la un atac cu drone ce a vizat, sâmbătă, flota rusească de la Marea Neagră, staționată în golful Sevastopol, în Crimeea anexată.

Ucraina a denunțat un pretext și a lansat un apel pentru ca Rusia să fie pusă sub presiune pentru a-și respecta angajamentele luate prin acest acord încheiat în iulie, sub egida ONU și a Turciei.

Kievul acuză Moscova că face din cereale o armă de război.

Piața grâului este extrem de sensibilă, de la începutul invaziei ruse a Ucrainei. Cele două state sunt printre principalii exportatori de grau din lume. Ucraina este, de asemenea, um mare exportator de porumb.

Realizarea unui coridor, pe Marea Neagră, a permis expedierea, din porturile ucrainene, a mai bine de 9 milioane de tone de creale. Datorită acestor exporturi au fost stabilizate piețele cerealelor iar astfel prețul s-a diminuat, după luni întregi în care prețul grului a atins niveluri record.

Dar, acest calm relativ, înregistrat pe piața grâului, riscă să fie destabilizat de cursul pieței de la Chicago dar și al celui de la Paris, cele mai active două piețe, pentru grâu.

Arthur Portier, specialist în cadrul Cabinetului de Consiliere Agritel din Paris, explică faptul prețul cerealelor va înregistra, din nou, o creștere deoarece va exista din ce în ce mai puțin grâu care va ieși din Ucraina.

Totodată, Kiev a confirmat că toate achizițiile de cereale, de la porturile ucrainene aflate la Marea Neagră au fost suspendate, în urma anunțului Rusiei.

Ministrul ucrainean pentru Infrastructură a precizat, în week-end, că 218 vase sunt blocate, în acest moment, după ce Rusia a decis să își suspende participarea la aplicarea acordului.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden a calificat drept “scandaloasă” decizia Rusiei.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat "puternic preocupat" de situație.

Iar șeful diplomației europene, Josep Borrell, a cerut Moscovei să revină în acord.