Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Relansarea economiei şi reducerea fracturii care divizează Brazilia: două misiuni esenţiale pentru preşedintele-ales Lula da Silva

lula-1.jpg

Luiz Inacio Lula da Silva a câstigat prezidentialele din Brazilia cu aproape 51% din sufragii.
Luiz Inacio Lula da Silva a câstigat prezidentialele din Brazilia cu aproape 51% din sufragii.
Sursa imaginii: 
AP - Andre Penner

Cu aproape 51% din voturi, Luiz Inacio Lula da Silva a fost ales preşedinte al Braziliei. În urma unei campanii lungi şi violente care l-a opus preşedintelui-candidat de extremă dreaptă Jair Bolsonaro, Lula va avea dificila sarcină de a reconcilia cele două tabere politice şi de a resuda o ţară fracturată. Misiunea se anunţă dificilă pentru fostul sindicalist şi ex-preşedinte în perioada 2003-2010. O misiune care va începe pe întâi ianuarie 2023 – debutul celui de-al 3-lea mandat al său de preşedinte – şi care va trebui, înainte de toate, să rezolve uriaşele probleme economice cu care se confruntă cea mai mare şi mai populată ţară sud-americană.

Obţinută la limită şi după multe ore de incertitudine, victoria lui Lula da Silva este departe de cea largă şi fără drept de apel pe care i-o preziceau nu demult sondajele de opinie.

Victoria, Lula o datorează statelor sărace din Nordeste – nord-estul ţării. Statele bogate din sud, la fel ca şi cele din jurul oraşelor Rio de Janeiro şi Sao Paulo, au votat masiv în favoarea lui Jair Bolsonaro. În fapt, Brazilia pe care va trebui s-o conducă Lula peste două luni când îşi va începe al 3-lea mandat, este o ţară divizată nu doar între nord şi sud ci şi între bogaţi şi săraci, între tradiţionalişti şi progresişti.

Nu e vorba aşadar doar de o fractură ci de mai multiple fracturi, lucru pe care învingătorul l-a înţeles şi subliniat încă din discursul său de victorie de duminică seara. «Voi avea de guvernat într-o situaţie foarte dificilă dar cred în Dumnezeu», spunea Lula da Silva în seara victoriei sale. «Cu ajutorul poporului, vom găsi mijloacele pentru a face ca ţara aceasta să trăiască democratic şi armonios. Putem restabili pacea în familii şi ne putem aplana divergenţele pentru a construi lumea de care lumea şi Brazilia au nevoie», mai declara preşedintele-ales.

Urgenţa numărul unu a lui Lula va fi economia, prioritatea priorităţilor exprimată de alegători. Brazilia de azi nu mai are nimic de a face cu Brazilia pe care a condus-o Lula da Silva la începutul anilor 2000. Materiile prime care au făcut atunci bogăţia ţării nu mai sunt de actualitate azi. Datoria Braziliei este uriaşă iar contextul mondial e diferit de cel de acum 10-15 ani. Marja de manevră a noului ales va fi deci foarte mică. Mai ales creşterea economică este atonă de un deceniu încoace – vreo 0,3%, lucru care face că o parte din populaţie sărăceşte în permanenţă. Inegalităţile sunt uluitoare în Brazilia, cum spuneam între nord şi sud, între bogaţi şi săraci dar şi între femei şi bărbaţi şi între albi şi oamenii de culoare. 15 procente din populaţia braziliană trăieşte în insecuritate alimentară adică, altfel spus, nu mănâncă cât ar dori şi cât ar avea nevoie. Acest procent era de doar 4% în 2010 când Lula îşi termina al doilea mandat prezidenţial.

Cauzele care au dus la această mizerie sunt cunoscute. După ce au fost loviţi din plin de pandemia de Covid – pe care Jair Bolsonaro a avut mari dificulăţi s-o recunoască şi şi mai mari ca s-o combată – brazilienii au fost afectaţi de şomaj iar acum sunt victima unei inflaţii, cert stopate parţial de intervenţia băncii centrale, dar rămasă totuşi undeva la 7%.

Ca să facă faţă situaţiei, Lula a promis că va întări ajutoarele sociale instaurate déjà de predecesorul său. Totodată, el spune că va şterge o parte din datoriile acumulate în timpul pandemiei. De partea lor, economiştii îi sugerează noului ales să amelioreze educaţia dar şi sistemul fiscal.

Industria fiind în declin de mai bine de trei decenii, principalele motoare ale economiei braziliene sunt azi agricultura, petrolul şi minereurile. Ca să reorienteze economia, ţara ar trebui să atragă investitori ori acest lucru începe printr-o politică de apărare a mediului înconjurător şi a pădurii amazoniene. Pentru a câştiga însă acest pariu, Lula da Silva va trebui să se reconcilieze, să găsească un compromis cu restul clasei politice pentru a putea guverna. Într-adevăr, în Congresul brazilian – o contra-putere foarte mare în Brazilia – partidul lui Bolsonaro şi aliaţii săi sunt cei care au majoritatea. Si care ar putea deci frâna considerabil schimbarea de care are nevoie Brazilia şi pentru care au votat o majoritate de cetăţeni.