Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legislative incerte, în Danemarca

ap22304471732042.jpg

Trecàtori, biciclisti si afise electorale, Copenhaga, 31 octombrie 2022.
Trecàtori, biciclisti si afise electorale, Copenhaga, 31 octombrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP/Sergei Grits

Pe întâi noiembrie au loc în Danemarca alegeri legislative anticipate. Scrutinul, iniţial programat anul viitor în iunie, are loc acum din cauza…masacrului nurcilor. Într-adevăr, în plină pandemie de Covid, peste 16 milioane de astfel de animale cu blană, suspectate că ar transmite coronavirusul, au fost masacrate. O anchetă parlamentară a arătat că s-au comis anumite abuzuri de putere şi erori de apreciere. Ca să pună capăt crizei care îi ameninţa inclusiv coaliţia de guvernare, prim-ministra social-democrată daneză a decis să organizeze alegeri anticipate. Rezultatul acestora este incert iar idea unei mari coaliţii stânga-centru-dreapta ar putea fi soluţia de compromis.

La ora actuală coaliţia de la Copenhaga este condusă de prim-ministra social-democrată Mette Frederiksen. Totodată însă, peisajul politic danez este extrem de fragmentat şi nu mai puţin de 14 partide sunt în cursă pentru a ocupa unul din cele 179 de mandate din Parlament. Pentru a pretinde la un loc în hemiciclu e nevoie de cel puţin 2% din voturi într-un sistem electoral extrem de complex. Comentatorii prezic îndelungi negocieri înainte de formarea viitorului guvern danez.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, partidul social-democrat al şefei guvernul este creditat cu vreo 25-26% din sufragii. Împreună cu alte 4 partide, ea formează o coaliţie creditată cu vreo 49% din sufragii. Fostul ei adversar, ex-premierul liberal Lars Lokke Rasmussen, recent fondator al unui nou partid centrist botezat «Moderaţii» este dat cu circa 10% din voturi. Dornic să-şi menţină neutralitatea, partidul nu este afiliat vreunuia din cele două blocuri de dreapta sau de stânga şi deci ar putea juca, afirmă analiştii, rolul de pivot sau, cum se mai spune, cel de făcător de regi într-o viitoare coaliţie. Asta pentru că nici dreapta nu ar obţine majoritatea ci doar vreo 41% din voturi.

Extrema dreaptă, care a reuşit să-şi impună tema imigraţiei pe tot eşichierul politic, este creditată cu vreo 15 procente dar este foarte divizată între noua formaţiune «Democraţii din Danemarca», «Partidul poporului», fostul lider pe acest segment politic şi mişcarea, nouă-venită şi ea, a «Noilor burghezi». Imigraţia a devenit un subiect atât de consensual încât nimeni nu contestă faptul că Danemarca nu vrea să acorde migranţilor clandestini. Mai mult de atât, ţara a luat exemplu ex-premierului britanic Boris Johnson şi este pe cale să negocieze cu Ruanda transferul în ţara africană a migranţilor ilegali prinşi pe teritoriul ei. Chiar şi pentru cei cu acte în regulă, legislaţia a fost înăsprită iar naturalizarea străinilor este cvasi-imposibilă. Tot atâtea măsuri care au împins patronatul danez să ceară o îndulcire a regulilor pentru a putea compensa lipsa de mână de lucru în anumite sectoare, precum cel al sănătăţii.

Într-o lungă anchetă, ziarul Le Monde arată cum această temă a crizei din sectorul sănătăţii a devenit una din principalele teme ale scrutinului actual. Asta în contextul în care lipsesc circa 5.000 de infirmiere în spitalele din ţară, obligând astfel secţii întregi să-şi închidă porţile pacienţii fiind trimişi spre clinicile din sectorul privat. Ziarul de seară francez spune că «pentru operarea unei simple fracturi la picior e nevoie să aştepţi între 8 şi 10 zile.»

Ca de obicei în astfel de situaţii pre-electorale, cu câteva zile înaintea scrutinului, premiera Mette Frederiksen a anunţat un plan care prevede mărirea salariilor funcţionarilor – deci a infirmierelor – la orizontul anului 2030.

Cu 14 partide în cursă şi un sfert din alegători care nu ştiu încă cu cine vor vota, rezulatul scrutinului pare mai incert ca niciodată.