Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


S-a reluat traficul vaselor cu cereale ucrainene, în Marea Neagră

bateau.jpg

Un vas asteaptà în Bosfor ca sà plece spre Ucraina pentru a îmbarca cereale, 31 octombrie 2022.
Un vas asteaptà în Bosfor ca sà plece spre Ucraina pentru a îmbarca cereale, 31 octombrie 2022.
Sursa imaginii: 
REUTERS - UMIT BEKTAS

In ciuda retragerii temporare a Rusiei din acordul internaţional privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, traficul vaselor prin culoarul maritim umanitar s-a reluat luni. Menţinerea circulaţiei fără acordul Rusiei este însă ceva riscant, alertează Kremlinul. Rusia cere angajamente din partea Ucrainei privind «demilitarizarea» culoarului cerealier, în contextul în care Moscova acuză armata ucraineană că s-ar fi folosit de acest culoar umanitar pentru a lansa atacuri cu drone contra flotei sale bazate la Sevastopol.

Cel puţin 10 cargouri cu cereale ucrainene la bord, printre care unul gigantic al Programului alimentar mondial cu destinaţia Djibouti în cornul Africii, au intrat în coridorul maritim umanitar, în cursul zilei de luni, în direcţia Bosforului şi a Turciei. Alte 4 vase făceau drumul invers, de la Istanbul spre Ucraina, după ce calele lor respective au fost inspectate. Iată ce a anunţat site-ul specializat Marine Traffic şi Centrul de coordonare comun (JCC) însărcinat să supervizeze acordul internaţional privind exportul de cereale ucrainene via Marea Neagră.

Rusia, care s-a retras temporar din acest acord după ce flota ei de la Sevastopol a fost ţinta unor drone lansate, spune Moscova, de pe vase ucrainene intrate în culoarul umanitar, a pus în gardă contra continuării «riscante şi periculoase» a navigaţiei în Marea Neagră fără acordul ei. Coordonatorul ONU pentru iniţiativa privind cerealele ucrainene a avertizat însă pe Twitter că «niciun vas civil nu trebuie să devină o ţintă militară sau luat ostatec. Alimentaţia trebuie să treacă» a scris Amir Abdulla pe reţeaua de socializare. De partea sa, şeful agenţiei umanitare ONU a respins orice implicare a vreunui vas legat de acordul cerealier în atacul contra flotei ruseşti de la Sevastopol.

După ce s-a retras sâmbătă din acordul negociat în iulie sub egida Naţiunilor unite şi a Turciei, Rusia şi-a retras duminică şi echipele de inspectori care verifică navele pentru a garanta transportul cerealelor ucrainene. JCC a anunţat că delegaţiile turce şi ONU vor furniza resursele umane suplimentare pentru a inspecta vasele.

Turcia şi-a multiplicat în ultimele trei zile discuţiile diplomatice cu toate părţile pentru a salva acordul care a permis déjà exportarea, în mare parte în ţări în curs de dezvoltare, a peste 9 milioane de tone de cereale şi alte produse alimentare din Ucraina.

 
S-a reluat traficul vaselor cu cereale ucrainene, în Marea Neagră