Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul atentatului de la Nisa din 14 iulie 2016: familia teroristului încearcă să schiţeze personalitatea acestuia

20220905_133004.jpg

Intrarea în sala de audientà a tribunalului special instalat în Palatul de justitie din Paris de pe Ile de la Cité.
Intrarea în sala de audientà a tribunalului special instalat în Palatul de justitie din Paris de pe Ile de la Cité.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Toată săptămâna trecută, audienţele procesului atentatului de la Nisa din 14 iulie 2016 au fost consacrate personalităţii teroristului care a ucis cu un camion 86 de persoane pe Promenada englezilor. In absenţa autorului, împuşcat de poliţie în seara atacului, au venit la bara tribunalului special din Paris membri ai familiei dar şi apropiaţi ai acestuia.

Avocaţii şi familiile victimelor doreau să se lămurească, căutau răspunsuri la numeroase întrebări. Mohamed Lahouaiej Bouhlel, teroristul de pe Promenada englezilor, era nebun, depresiv, sadic sau doar radicalizat? După o săptămână de interogatorii ale apropiaţilor săi – familie dar şi amanţi şi amante – întrebările persistă.

De-a lungul mărturiilor, personalitatea ucigaşului a luat puţin contur dar nu mai mult. Omul era instabil psihic, intolerant, impulsiv, agresiv, violent, lipsit de empatie şi narcisist.

Sosit din Tunisia în Franţa în 2007, jihadistul vine dintr-o familie săracă de 11 copii, un tată agricultor şi o mamă casnică. Din spusele tatălui care, ca şi mama lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel, a venit special din Tunisia ca să depună mărturie la proces, băiatul lor a devenit violent şi agresiv încă din adolescenţă. Motiv pentru care, ai lui îl vor instala singur într-o garsonieră, departe de casa familială. «Tuturor ne era frică de el» a spus la bară sora mai mică a teroristului. Mohamed Lahouaiej Bouhlel nu făcea dealtfel nicio distincţie, era la fel de brutal cu prietenii ca şi cu familia. O familie pe care o dată chiar a sechestrat-o în casă după ce tatăl a refuzat să-i cumpere o motoretă.

Violenţa tânărului o regăsim în educaţia autoritară a tatălui. «Când făcea o mare prostie sau nu făcea ce îi spuneam, îl plesneam» a recunoscut tatăl la bara tribunalului. «Toată lumea îşi bate copii dar eu nu lăsam urme. Îi dădeam câte o palmă sau un şut, atât» spune tatăl, versiune confirmată şi de mamă.

Înainte să de radicalizeze cu doar câteva săptămâni înainte de atentat, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, şofer de profesie, bea alcool, mânca porc, dansa salsa şi frecventa multe femei dar şi bărbaţi, cu toate că era căsătorit.

Când ajunge în Franţa ca să se instaleze la Nisa cu tânăra lui soţie – una din verişoarele lui – viitorul terorist nu are decât 22 de ani. Soţia lui va deveni prima victimă a violenţelor sale. Practic a bătut-o zilnic cât au fost căsătoriţi, a violat-o, a ameninţat-o şi a urinat pe ea. Nu e de mirare că femeia, traumatizată de atâţia ani de violenţe conjugale, nu a fost capabilă să vină la proces ca să depună mărturie. Obsedat sexual, supărat pe nevatsă că nu îl poate satisface uneori şi de 6 ori pe zi, Mohamed Lahouaiej Bouhlel va întreţine relaţii intime cu două femei şi un bărbat. Acesta din urmă, fost patron al unui salon de saună gay, era cu 40 de ani mai în vârstă decât teroristul. Cele două amante ale lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ambele întâlnite la cursurile de salsa, erau şi ele mult mai mari decât el. Toate aceste trei personaje baroce au venit la bară ca să descrie un bărbat fragil dar şarmant şi drăgăstos.

Apropiaţii ucigaşului remarcă nişte schimbări doar cu câteva săptămâni înainte de comiterea atacului cu camionul din seara de 14 iulie 2016. Slăbise, nu mai mergea la sală în schimb începe să se intereseze de religie, lucru pe care nu îl făcea deloc înainte, ba dimpotrivă îşi bătea joc de credincioşi. Începe să asculte surate din Coran, consultă pe internet site-uri jihadiste şi, cu 8 zile înainte de atentat, merge la moschee la predica ce marchează sfârşitul ramadanului, postul musulmanilor, pe care nu l-a respectat însă niciodată în viaţa lui.

În faţa unei personalităţi atât de complexe şi bizare, nu e de mirare că nimeni din familia şi anturajul său nu a găsit vreo explicaţie a gestului său criminal care avea să curme viaţa a 86 de nevinovaţi.

 
Procesul atentatului de la Nisa din 14 iulie 20016: familia teroristului încearcă să schiţeze personalitatea acestuia