Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Jordan Bardella – primul președinte al Reuniunii Naționale care nu face parte din familia Le Pen

Marine Le Pen îl sarbatoreste pe noul presedinte ales al Reuniunii Nationale, Jordan Bardella, formatiune creata de Jean-Marie Le Pen, în urma cu 50 de ani. Jordan Bardella este primul presedinte al partidului care nu provine din familia Le Pen.

Marine Le Pen îl sarbatoreste pe noul presedinte ales al Reuniunii Nationale, Jordan Bardella, formatiune creata de Jean-Marie Le Pen, în urma cu 50 de ani. Jordan Bardella este primul presedinte al partidului care nu provine din familia Le Pen.
Marine Le Pen îl sarbatoreste pe noul presedinte ales al Reuniunii Nationale, Jordan Bardella, formatiune creata de Jean-Marie Le Pen, în urma cu 50 de ani. Jordan Bardella este primul presedinte al partidului care nu provine din familia Le Pen.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Lewis Joly

În Franța, principalul partid de extremă dreaptă, Rassemblement national/Reuniunea Națională și-a ales primul președinte ce nu face parte din familia Le Pen. Jean-Marie Le Pen este cel care a fondat acest partid, în urmă cu 50 de ani și s-a aflat la șefia lui timp de 38 de ani, între 1972 și 2011, anul în care, fiica sa, Marine Le Pen a preluat conducerea partidului, până în 2021 iar de atunci, președinte interimar a fost Jordan Bardella, cel care a fost acum, confirmat în funcție. Marine Le Pen s-a aflat de 3 ori în cursa alegerilor prezidențiale și de două ori în cursa finală – împotriva aceluiași contracandidat, Emmanuel Macron.

În vârstă de doar 27 de ani, Jordan Bardella este deputat european din 2019, președinte interimar al Reuniunii naționale din septembrie 2021, consilier regional pentru regiunea pariziană de aproape 7 ani.

Jordan Bardella este primul șef al acestei formațiuni de extremă dreaptă care nu poartă numele dinastiei Le Pen. Jean-Marie Le Pen a fondat Frontul național în 1972, formațiune devenită Rassemblement national / Reuniunea Națională și condusă de fiica sa, Marine Le Pen.

Schimbarea de acum intervine în plin scandal de rasism, declanșat joi, de un deputat al Reuniunii Naționale, Grégoire de Fournas, care, a adresat un - "să se întoarcă în Africa"- în timp ce un deputat de culoare, de la stânga radicală, vorbea, de la tribuna parlamentară, despre vasele cu migranți aflate pe Mediterană.

O zi mai târziu, Grégoire de Fournas, deputatul de extremă dreaptă primea cea mai grea sancțiune existentă – excluderea timp de 15 ședințe parlamentare și neplata indemnizațiilor parlamentare, timp de 2 luni. Este o premieră, în Franța, în cea de-a 5-a Republică, adică, din ultimii 64 de ani. Niciun alt deputat nu a fost sancționat pentru rasism până acum.

Până acum, au fost sancționați parlamentari care au avut apropouri violente la adresa unor membri ai guvernului, ori, la adresa altor colegi parlamentari.

Grégoire de Fournas l-a susținut, deseori, pe Jordan Bardella, candidat ales cu 85% din voturi. Contracandidatul său a fost Louis Aliot, cel care trăit timp de 10 ani o viață comună cu Marine Le Pen. 

În primul său discurs, Jordan Bardella l-a apărat pe Grégoire de Fournas spunând că declarația sa a fost manipulată și că "ea evoca reîntoarcerea, logică, a vaselor cu clandestini, în porturile de origine".

În același prim discurs, Bardella și-a exprimat recunoștința și mândria de a lucra cu, pentru și alături de Marine Le Pen.

Aceasta a realizat un scor record de 41,5% , în al doilea tur de scrutin prezidențial, dus împotriva lui Emmanuel Macron în luna aprilie. Marine Le Pen se retrage de la șefia partidului, după 11 ani. Ea va conduce grupul parlamentar al Reuniunii Naționale și, spune ea, își va continua "lupta politică", fără să excludă o a 4-a candidatură pentru Palatul Elysée.

Grupul parlamentar este unul numeros: 89 de aleși, dintr-un total de 577 de deputați. De altfel, Reuniunea Națională a devenit primul partid de opoziție, într-o cameră în care macroniștii au pierdut majoritatea absolută pe care s-au bazat în primul mandat prezidențial.

De fapt, o legătură între Jordan Bardella și familia Le Pen există.  

Jordan Bardella formează un cuplu cu o nepoată de-a lui Marine Le Pen care, este și ea implicată în politică.

Marion Maréchal, 32 de ani, nepoata liderei de extremă dreaptă este de mult timp considerată drept moștenitoarea familiei Le Pen.  Ea a părăsit formațiunea înainte de prezidențialele din primăvară și a emigrat la Reconquête, mișcarea  altui candidat aflat în cursa prezidențială, Eric Zemmour, rivalul mătușii așadar, fost editorialist care a obținut 7% la primul scrutin.

Marine Le Pen a refuzat mereu orice alianță cu Reconquête. Nu aceeași poziție a susținut Jordan Bardella care, a fost mult mai indulgent față de cei care au plecat din Reuniunea Națională și s-au îndreptat către formațiunea lui Eric Zemmour. De altfel, atitudinea sa a atras, deseori, criticile colegilor de partid.

Cu Reuniunea Națională, Jordan Bardella intenționează să profite de o creștere a extremei-drepte în Uniunea Europeană, ilustrată recent de victoria la legislativele italiene a lui Giorgia Meloni, preşedinta partidului Fratelli d'Italia/Fraţii Italiei, formațiune cu rădăcini post-fasciste și care a devenit șefa guvernului.