Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Familia ministrei Tranziției Energetice are legături cu paradisuri fiscale și cu un gigant al petrolului, Perenco

ministrul_francez_pentru_tranzitie_energetica_agnes_pannier-runacher_la_cop27_climate_summit_din_egipt_7_noiembrie_2022.jpg

Ministrul francez pentru Tranzitie Energetica, Agnes Pannier-Runacher, la COP27 Climate Summit din Egipt, 7 noiembrie 2022.
Ministrul francez pentru Tranzitie Energetica, Agnes Pannier-Runacher, la COP27 Climate Summit din Egipt, 7 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin, Pool via AP

În Franța, ministra Tranziției Energetice, Agnès Pannier-Runacher, a ajuns în vizorul Înaltei Autorități pentru transparența vieții publice. Este organismul care înregistrează declarațiile de avere și de interese ale miniștrilor și este rolul acestei autorități de a atenționa asupra eventualelor conflicte de interese. O anchetă a fost deschisă după ce presa franceză a scris că o societate creată de tatăl ei are legătură cu un gigant din domeniul petrolier. De altfel, tatăl ei a fost unul dintre șefii acestei companii petroliere, societate prezentă în diverse puncte de pe glob. În plus, ministra este acuzată că ar deține mai bine de 1 million de euro în paradisuri fiscale.

Copiii ministrei, minori, sunt acționarii unei societăți create de bunicul lor și a căror fonduri, ce au legătură cu Perenco, sunt bazate în paradisuri fiscale.

La originea informației se află platforma de investigații Disclose.

Conflict de interese, paradisuri fiscale și calcule pentru evitarea drepturilor de succesiune – cocktailul este unul exploziv pentru ministra Tranziției Energetice, Agnès Pannier-Runacher, consideră publicația L’Obs.

Societatea Perenco este o companie petrolieră franco-britanică, are sedii sociale la Paris și Londra dar și 6.000 de salariați în Marea Nordului, în Africa Centrală, în bazinul mediteraneean și până în Vietnam.

O publicație franceză descrie această companie: "oriunde Perenco se implantează, Guatemala, Ecuador, Peru, Columbia, Tunisia, Congo apar controversele iar de fiecare dată acuzațiile sunt aceleași: poluare și degradarea mediului".

Dar, să revenim la povestea de familie. Tatăl ministrei, Jean-Michel Runacher, unul dintre foștii șefi ai Perenco, a decis în 2016 să creeze o societate prin intermediul căreia să transmită averea sa nepoților și prin care să evite să achite taxa de succesiune. Pentru suma derizorie de 10 euro, cei trei nepoti, toți cu vârste foarte mici, devin propretari de capital. Mama lor - Agnès Pannier-Runacher semnează iar bunicul - Jean-Michel Runacher aduce un aport de 1,2 milioane de euro. Astfel, societatea Arjunem este creată.

Această companie franceză are, potrivit Disclose, fondurile domiciliate, în parte, în paradisuri fiscale și nu este menționată în declarația de interese a ministrei.

Intervievată de site-ul de investigații, ministra susține că tatăl ei se află la originea fondurilor, că nu cunoaște strategia investițională și că nu era obligată să declare această structură.

Într-un răspuns detaliat, ea explică faptul că micuții copii nu încasează dividende și că societatea se supune fiscalității franceze.

Dar, potrivit jurnaliștilor de investigație, acest patrimoniu provine din fonduri speculative instalate în Delaware, în Irlanda și într-o insulă britanică și în care, Perenco deține investiții, de asemenea. Produsele financiare sunt depozitate într-o bancă din Luxemburg, așa cum o confirmă, de altfel, ministra.

În Franța, legea obligă orice personalitate publică ce se află în funcție, să declare participarea directă ori a soțului dar nu și a copiilor. Acesta este și motivul pentru care Înalta Autoritate pentru transparența vieții publice a dechis o anchetă în acest sens.

Sefa ministerului Trannziției Energetice se apără și spune că “nu este vorba de patrimoniul ei ci de cel al copiilor dar că aceștia nu au nicio putere de a gestiona societatea, la ora actuală".

Ministra face parte din partidul prezidențial, Renaissance. Reacțiile clasei politice au venit imediat. Ei i se cere să decidă dacă optează pentru tranziția energetică ori pentru domeniul petrolier.