Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bogdan Ivănel, CEO Commit Global: Cel mai mare impact pe care îl avem este ajutorul umanitar pentru ucraineni; e o zonă emoțională pentru mine

ivanel.jpg

Bogdan Ivànel, CEO Commit Global, la Forumul pentru pace de la Paris, 11 noiembrie 2022.
Bogdan Ivànel, CEO Commit Global, la Forumul pentru pace de la Paris, 11 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

A fondat acum 7 ani Code for Romania, după tragedia din Colectiv. Anul acesta, în 24 februarie, Code for Romania şi-a oprit activitatea obişnuită pentru a-şi axa eforturile în favoarea refugiaţilor ucraineni sosiţi în România. Noul ONG, numit Commit Global, a fost fondat şi este condus de acelaşi tânăr entuziast pe nume Bogdan Ivănel. După un parcurs universitar prestigios care l-a dus de la Oxford la Berkeley şi de la Paris la Utrecht, doctorul în drept umanitar a decis, după declanşarea războiului din Ucraina, să se dedice găsirii de soluţii digitale pentru refugiaţi. În această calitate, Bogdan Ivănel a fost zilele trecute la Paris unde a fost singurul reprezentant român la Forumul pentru Pace. Infrastructura sa digitală de asistenţă umanitară s-a numărat printre primele zece cele mai bune proiecte prezentate la întâlnire. Astfel, Commit Global va beneficia timp de un an de sprijin pe măsură din partea specialiştilor Forumului. În interviul pe care ni l-a acordat, Bogdan Ivănel revine pentru început asupra genezei ONG-ului de tehnologie civică.

Bogdan IVĂNEL: Commit Global a început precum Code for Romania acum 7 ani. Suntem o organizație de tehnologie civică. Construim soluții digitale la probleme sociale. Facem asta de mulți ani în România. În ultimele 9 luni aproape toată energia noastră a mers înspre a construi infrastructura digitală de care refugiații ucraineni aveau nevoie în momentul în care au început să treacă granița în România. Până acum am reușit să sprijinim peste un milion două sute de mii de refugiați ucraineni prin acces la informații pe dopomoha.ro, acces la cazare prin unacoperis.ro, acces la ajutor prin sprijindeurgenta.ro. Sunt două sisteme pe care le-am pus la dispoziția DSU și care sunt administrate de ei. Și acces la servicii de sănătate pentru bolnavii cronici. Avem o platformă pentru bolnavii HIV, una pentru bolnavii de cancer, una pentru cei cu scleroză multiplă. De curând am lansat împreună cu Centrul Filia din România o platformă pentru sănătatea femeilor, pentru refugiații care sunt în primele sau în ultimele luni de sarcini sau au copii mici și ajung în România ca să poată găsi sprijinul necesar. Am construit această infrastructură fără să ne dăm seama că ea este ceva nou la nivel global. Nici agențiile ONU, nici organizațiile mari, ca Salvați Copiii sau World Vision, nu aveau aceste sisteme informatice funcționale. Acum că le-am construit, ele pot fi folosite oriunde în lume. Deja am început să le ducem în Republica Moldova, în Bulgaria, în Polonia. Suntem aici ca prin Commit Global, organismul nostru internațional, să le ducem peste tot în lume unde este nevoie de ele.

Vasile DAMIAN: Cum funcționați? Aveți parteneriate cu Guvernul, cu ONG-uri, cu amândouă?

B.I: În primul rând, noi suntem un ONG. Toată finanțarea noastră vine ori de la donațiile oamenilor simpli, 2 euro, 4 euro pe lună, cât poate fiecare să ne doneze.

V.D: Dar costă. Este o finanțare importantă, e nevoie de bani tot timpul...

B.I: Da, este o muncă foarte grea și este o muncă costisitoare. Primim donații. Primim sprijin din partea unor companii, tot ca sponsorizări sau din partea unor fundații mari din România sau din străinătate. De asemenea, avem o comunitate foarte mare de voluntari de care suntem foarte mândri. Am reușit să construim în România a doua cea mai mare comunitate de civil tech din lume.

V.D: Cum funcționează?

B.I: Sunt peste 3.000 de voluntari. Ca și cetățenii români, sunt distribuiți peste tot în lume. Un sfert dintre ei locuiesc în afara României, pe 11 fusuri orare. Ei pot să scrie linii de cod și pot să contribuie la soluțiile pe care noi le construim de absolut oriunde din lume. Noi facem task-uri și ei contribuie să construiască soluțiile acestea. De fapt, tot ce am construit pentru ucraineni în primele săptămâni a fost făcut de voluntarii noștri, care, pe lângă job-ul de zi cu zi pe care îl aveau, lucrau nopțile să poată să facă aceste sisteme. Peste 450 de voluntari ai lucrat ca aceste sisteme să poată fi puse gratuit la dispoziția instituțiilor publice și a ONG-urilor din România și acum din alte părți ale lumii. Cu ceilalți parteneri lucrăm pe bază de parteneriat. Oferim totul gratuit. Noi ne ocupăm și noi reușim să finanțăm asta doar pe baza muncii voluntarilor noștri și a donațiilor. De la început regula noastră a fost că nu primim fonduri publice ca să nu existe niciun fel de discuții. Vrem să ajutăm gratuit ONG-urile ca ei să își poată pune toată energia și să își ducă toate donațiile pe care le primesc în spre misiunea pe care o au și nu să ne plătească pe noi sau o companie de dezvoltare.

V.D: Care e misiunea, lucrul de care sunteți cel mai mândru în ziua de azi?

B.I: E foarte greu să spun de ce sunt cel mai mândru. E ca și cum ar trebui să aleg între copiii mei. În sufletul nostru un loc foarte important îl au primele soluții pe care le-am construit în 2016 în jurul alegerilor. Votdiaspora.ro a fost prima platformă construită de noi, care a ajutat până acum sute de mii de români din diaspora să își găsească secția de votare și să poată vota. Monitorizarevot.ro a fost utilizată pentru observare la șase rânduri de alegeri în România, dar și în alte țări, precum Polonia. Dar acum, în sufletul meu, cel mai mare impact pe care îl avem este prin acest ajutor umanitar pentru ucraineni. E o zonă emoțională pentru mine. Eu nu vin dintr-o zonă tehnică. Înainte de asta eu eram cercetător pe drepturile omului în zone de război.

V.D: Ați vorbit despre votul din 2016. Să mergem un pic înapoi. Commit Global e un fel de frate mai mare al lui Code for Romania.

B.I: După Colectiv eram unul dintre milioanele de români care locuiau în afara României. Locuiam deja 11 ani în străinătate. Am plecat la 19 ani la școală. Atunci eram la finalul doctoratului pe care îl făceam la Paris. Ca mulți alții, m-am întrebat ce pot să fac de unde sunt pentru a ajuta România. Nu am găsit un răspuns rapid. Foarte multe dintre inițiativele care apăreau atunci au murit repede sau nu erau destul de coerente ca să pot să îmi găsesc locul. Uitându-mă la societatea civilă din România am observat, deși nu eram expert în tehnologie, că nimeni nu folosea tehnologia ca un instrument de schimbare socială. Era folosit protestul, legislația, intrarea în politică pentru a schimba lucrurile direct la sursă, dar tehnologia nu era folosită deloc. Nimeni nu vorbea despre tehnologie ca un instrument de schimbare socială. Așa am ajuns la idea de Code for Romania care trebuia să fie doar o activitate pe care să o fac cu prietenii în weekend ca să ajutăm înapoi în România. A fost o comunitate care a crescut foarte repede. După o lună eram 50. După câteva luni eram 300. Și până la urmă, m-am trezit că lucrez mai mult în România. M-am mutat înapoi în România. Și am început să fac asta full-time. Spuneați că Commit Global e un fel de frate mai mare a lui Code for Romania. E un fel de copilul lui Code for Romania, care acum e mai mare decât proprii părinți. Dacă nu exista Code for Romania, dacă nu exista toată munca fenomenală pe care voluntarii noștri au făcut-o și tot sprijinul fenomenal pe care l-am avut în România ca să implementăm proiectele astea, nu am fi avut aceste soluții de succes pe care acum le putem duce și ajuta alte țări din lume.

V.D: Aveți impresia că de 7 ani, de când a luat naștere Code for Romania, au evoluat în bine lucrurile în România?

B.I: Cred că toți, ca români, avem această frustrare că ritmul de dezvoltare al țării nu urmează traiectoria de potențial pe care ar avea-o. Avem frustrarea asta și noi. Lucrăm zi de zi cu ONG-uri. Lucrăm zi de zi cu organisme, cu instituții publice. Câteodată munca asta e foarte frustrantă, să încercăm să îi facem să înțeleagă nevoia de schimbare și modul de a face lucrurile ceva mai bine decât îl fac acum. Cu siguranță vedem schimbări în acești ani. Una dintre schimbări suntem chiar noi, vedem faptul că acum 7 ani România nu avea o organizație precum Code for Romania. Vedem faptul că acum 7 ani România nu avea alte multe organizații care fac o treabă fantastică acum. Acum le are, iar asta face România mai puțin vulnerabilă. Cred că suntem pe drumul cel bun, dar lucrurile sunt mult prea lente față de cum ar putea să meargă.

V.D: O întâlnire ca acest Forum pentru Pace de la Paris de ce e utilă pentru unii ca voi?

B.I: Este utilă pentru că putem să dialogăm direct cu partenerii din restul lumii. Pentru că vorbesc acum unui public din România, foarte puțini oameni își imaginează că soluțiile la problemele lor, când ei stau în birourile din Washington sau din Paris, pot să vină din România. Că soluțiile pentru ei pot să vină din România, din țara asta de care mulți nu au auzit sau nu s-au sinchisit să o vadă pe hartă. Deodată, noi, stând aici de la egal la egal cu ei, observă că o lume mai bună poate să fie construită și în România și că merită să se uite la această organizație, care, de fapt, îi ajută pe ei. 

 
Bogdan Ivănel, CEO Commit Global: Cel mai mare impact pe care îl avem este ajutorul umanitar pentru ucraineni; e o zonă emoțională pentru mine