Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit G20: comunicatul final, dominat de războiul din Ucraina, măreşte presiunea pe Rusia

g20.jpg

Ceremonia de închidere a summit-ului G20 de la Bali, Indonezia, 16 noiembrie 2022.
Ceremonia de închidere a summit-ului G20 de la Bali, Indonezia, 16 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP/Willy Kurniawan

Summit-ul G20 al principalelor 20 de puteri economice din lume s-a încheiat la Bali, în Indonezia. Cu toate că a fost absent de pe agenda oficială a întâlnirii, războiul din Ucraina a dominat dezbaterile ca şi comunicatul final. Un text care condamnă folosirea eventuală a armei nucleare şi face astfel presiune şi mai mare asupra Rusiei.

Tinând cont de context şi de diviziunile din sânul grupului G20, puţină lume credea că după două zile de discuţii se poate ajunge la un comunicat final. Si totuşi, textul de compromis a fost găsit. Mai mult de atât, liderii reuniţi la Bali publică un comunicat comun care spune că «majoritatea statelor membre condamnă cu fermitate războiul din Ucraina».

A folosi într-un astfel de text cuvântul «război» şi nu «operaţiune specială» - sintagma folosită de Moscova pentru a descrie invazia Ucrainei – este déjà în sine o victorie. Un semn că poziţiile unor state emergente au evoluat în sensul dorit de occidentali.

Concluziile fac referire la diversele rezoluţii ONU respectând totodată poziţiile fiecăruia vizavi de Rusia. În schimb, grupul G20 – adică inclusiv Rusia, cert reprezentată doar la nivel de ministru de externe – afirmă unanim că «folosirea armelor nucleare este inadmisibilă». La fel de unanimă a fost şi concluzia G20 vizavi de faptul că acest conflict «subminează economia mondială».

În conferinţa de presă de la finalul summit-ului, Emmanuel Macron a salutat «mesajul foarte clar trimis de G20 vizavi de acest conflict». Preşedintele Franţei a subliniat «sensibilitatea extremă a situaţiei» şi a revenit asupra zilei de marţi când zeci de rachete ruseşti s-au abătut asupra Ucrainei. «A fost o zi teribilă pentru Ucraina şi poporul ucrainean. Peste 85 de rachete au căzut pe solul ucrainean, pe ţinte civile» a punctat liderul de la Elysée.

Emmanuel Macron consideră că summit-ul G20 a fost un succes. Mai ales pentru că s-a evitat divizarea lumii între, pe de o parte, statele occidentale şi, pe de altă parte, cele mai mari ţări emergente, începând cu China şi India, două state care până acum s-au abţinut - diplomatic şi din interes - să condamne războiul şi invazia declanşate de Rusia în Ucraina. În acest mod, Parisul consideră că Rusia iese şi mai izolată pe plan mondial după acest summit. «Rusia trebuie să audă acest mesaj al comunităţii internaţionale şi să revină la masa negocierilor» a conchis Emmanuel Macron.

În fine, în semn de solidaritate cu statele din Sud – mai sărace – grupul G20 a lansat un apel la prelungirea acordului privind exporturile de cereale ucrainene. Până acum, zece milioane de tone de cereale au putut astfel ieşi din Ucraina pentru a lua, în principal via Marea Neagră, drumul ţărilor din Sud. Acordul, semnat sub egida ONU şi a Turciei, expiră în această sâmbătă, 19 noiembrie. Recep Erdogan preşedintele Turciei, s-a declarat însă convins că mecanismul va fi prelungit «fără întrerupere», dacă se poate, «pentru încă un an de zile».

«Trebuie să oprim acest război. Trebuie să evităm orice formă de escaladare» spunea la sfârşitul summit-ului Joko Widodo, gazda reuniunii şi preşedintele Indoneziei. Cum notează însă ziarul Le Monde, «având în vedere că Rusia îşi continuă, ba chiar intensifică, bombardamentele contra infrastructurilor civile, pacea pare încă departe».

 
Summit G20: comunicatul final, dominat de războiul din Ucraina, măreşte presiunea pe Rusia