Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul privind exportul cerealelor ucrainene a fost prelungit

acordul_ce_permite_exportul_cerealelor_ucrainene_din_porturile_ucrainene_a_fost_prelungit_pentru_urmatoarele_4_luni_de_iarna.

Acordul ce permite exportul cerealelor ucrainene din porturile ucrainene a fost prelungit pentru urmatoarele 4 luni, de iarna.
Acordul ce permite exportul cerealelor ucrainene din porturile ucrainene a fost prelungit pentru urmatoarele 4 luni, de iarna.
Sursa imaginii: 
Danil SEMYONOV / AFP

Acordul ce permite exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit pentru 120 de zile. El expira vineri, la miezul nopții și a fost încheiat, inițial, între Rusia și Ucraina, sub supravegherea Turciei și a Națiunilor Unite. 

În momentul în care Ucraina și Rusia au semnat, pe 22 iulie, la Istanbul, acest acord ce permite exportul cerealelor ucrainene, pe Marea Neagră, textul prevedea extinderea lui automată, la finele a 120 de zile, doar dacă una dintre părți nu decide altceva.

Dar, să ne amintim că Rusia a decis să își suspende participarea, preț de câteva zile, la finele lui octombrie – începutul lui noiembrie.

A revenit, însă, asupra deciziei, la finele unor negocieri duse între Ankara și Moscova.

Acum, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan spera să obțină prelungirea acordului pentru un an, așa cum cerea, de fapt, Ucraina.  Dar, în cele din urmă, acordul este prelungit pentru încă 120 de zile. Rusia nu a formulat noi cerințe.

Toate navele ce ies din porturile ucrainene sunt inspectate în largul coastelor turce de o echipă formată din reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei, Turciei și ai ONU.

Ample negocieri au fost duse în ultímele săptămâni, sub egida ONU, pentru ca acest acord să fie prelungit căci, mai bine de 10 milioane de tone de cereale sunt, în continuare, blocate în silozurile din Ucraina.

Este vorba de gâu și de porumb care stabilizează piața cerealieră internațională dar care ajută, foarte mult, statele cele mai vulnerabile.

Din cele 11 milioane de tone exportate până acum, circa 40% au fost trimise unor state în curs de dezvoltare.

De partea sa, ONU, care mediază acordul, s-a declarat angajată pe deplin pentru a «ridica obstacolele care blochează exporturile de produse agricole și de cereale» rusești.

În mai puțin de 4 luni, acordul a permis exportul a mai bine de 11 milioane de tone de produse agricole ucrainene în timp ce partea rusă se plânge că nu poate exporta cerealele sale din cauza diverselor sancțiuni occidentale care există la adresa sa, chiar dacă cerealele ruse nu fac obiectul sancțiunilor.

Problema este că, din cauza riscurilor care există, mulți armatori refuză să se angajeze în transportul cerealelor rusești deoarece asiguratorii refuză să se implice.

Potrivit unei surse din Națiunile Unite, citate de AFP, a fost nevoie de negocieri dure pentru a fi găsită calea de a garanta exporturile rusești de produse agricole și de grâne.  A fost stabilit un cadru în materie de asigurări, de acces în porturi și de acces la transportul maritim dar și a tranzacțiilor financiare.

De altfel, ONU a facilitat, cu titlu umanitar, livrarea a 260.000 de tone de cereale rusești, din care, primul beneficiar va fi Malawi, unul dintre cele mai sărace state africane.

Cvasi absența cerealelor rusești și ucrainene pe piața mondială au provocat o creștere a prețurilor la grâne de mai bine de 250%, comparativ cu nivelul existent înainte de epidemia de Covid, a calculat ONU.