Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Risc crescut de pene de curent în luna ianuarie

Centrala nucleară de la Nogent-sur-Seine

Centrala nucleară de la Nogent-sur-Seine
Centrala nucleară de la Nogent-sur-Seine
Sursa imaginii: 
Reuters/Charles Platiau

Franța riscă să se confrunte chiar de la începutul anului viitor cu pene de curent. Este un avertisment dat de operatorul sistemului francez de transport de energie electrică iar motivul este legat de întârzierile acumulate la repornirea unor reactoare nucleare sau de greve.

Rețeaua de Transport de Electricitate din Franța, RTE, vorbește despre un risc ridicat de tăieri de curent chiar din ianuarie anul viitor. Un anunț care îngrijorează și care îi va face pe francezi să privească mult mai atent informațiile de la sfârșitul buletinului meteo prezentat de televiziunea publică franceză. France Télévisions a introdus la finalul buletinului despre starea vremii un indicator care poartă numele de eco-watt și care oferă informații despre gradul de solicitare pe care îl are rețeaua de transport de electricitate.

Reamintesc faptul că a fost ales un cod cât se poate de simplu și ușor de înțeles, cod care are la bază culorile standard pe care le cunoaștem: verde pentru un consum normal, portocaliu pentru atenționare și roșu pentru alertă. Reprezentanții RTE spun că riscul de utilizare a dispozitivului eco-watt de culoare roșie este foarte ridicat în ianuarie. Totul depinde și de condițiile climatice dar și de apariția unul val rece, chiar dacă va fi unul moderat.

În mod clar, riscul ca RTE să facă apel la francezi să-și reducă consumul de energie electrică în ianuarie a crescut. Și acum să revenim la explicații. Ȋntreținerea reactoarelor Éléctricité de France, adică EDF, a fost întârziată din cauza unei greve. Conform previziunilor RTE, doar aproximativ 40 gigawați de energie nucleară ar trebui să fie disponibili la începutul lunii ianuarie, ceea ce corespunde cu 65% din capacitatea nucleară instalată.

În prezent, din cele 56 de reactoare nucleare, aproape jumătate sunt închise, fie pentru întreținere care era deja planificată, fie pentru probleme de ceea ce specialiștii numesc ''coroziune la stres''. Acest lucru a redus producția de energie nucleară la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, în mijlocul unei crize energetice, și a provocat pierderi de miliarde de euro în acest an pentru EDF. Reamintim că prim-ministra Elisabeth Borne a anunțat intenția guvernului pe care îl conduce de a renaționaliza EDF în proporție de 100%.