Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sorin Cîmpeanu, preşedinte AUF – Agenţia universitară a Francofoniei: la sommet-ul de la Djerba, a fost confirmată susținerea limbii franceze, a tinerilor și solidaritate la nivel mondial

thumbnail_img-20221120-wa0005.jpg

Louise Mushikiwabo, secretara generalà OIF, Sorin Cîmpeanu, presedinte AUF, si Kaïs Saïed, presedintele Tunisiei. Djerba, 20 noiembrie 2022.
Louise Mushikiwabo, secretara generalà OIF, Sorin Cîmpeanu, presedinte AUF, si Kaïs Saïed, presedintele Tunisiei. Djerba, 20 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
francophonie.org

La Djerba, în Tunisia, s-a încheiat duminică al XVIII-lea sommet al Francofoniei. A participat la lucrări şi Sorin Cîmpeanu, preşedintele AUF – Agenţia Universitară a Francofoniei, instituţie ce numără peste 1.000 de universităţi din 120 de ţări. În interviul pe care ni l-a acordat, Sorin Cîmpeanu revine pe larg asupra francofoniei ştiinţifice, asupra burselor doctorale şi postdoctorale Eugen Ionescu care împlinesc 15 ani de existenţă dar, pentru început, face un bilanţ al întâlnirii la vârf de la Djerba.

Sorin CÎMPEANU: Este un moment în care mai mult decât oricând o solidaritate este necesară într-un context internațional extrem de complicat. Lucruri care s-au confirmat pe parcursul dezbaterilor din cadrul celui de-al XVIII-lea Sommet al francofoniei. M-aș referi în mod deosebit pe palierul educației, al susținerii limbii franceze, al susținerii digitalizării în vederea eficientizării reformei educației din statele membre ale francofoniei. Așa cum știm, este vorba despre 88 de state. În Agenția universitară a francofoniei (AUF), care a aniversat anul trecut 60 de ani de existență avem instituții de învățământ superior din 120 de state. Mai mult decât atât, odată cu aniversarea celor 60 de ani de existență, am marcat un moment în care din cele 120 de state AUF are reprezentare în 60 de state. După 60 de ani are reprezentare în 60 de state. Este vorba despre o extindere pe acest palier al educației și al susținerii tinerilor. AUF a dezvoltat și o rețea de cluburi ale tinerilor francofoni. Acum câteva săptămâni, la Cairo, în cadrul celei de-a doua săptămâni mondiale a francofoniei, am avut 100 de tineri invitați din 50 de state francofone. A fost un moment deosebit. La Sommet-ul de la Djerba, această nevoie de susținere a tinerilor, pe care AUF a demarat-o deja, a fost confirmată. Susținerea limbii franceze, susținerea tinerilor și solidaritate la nivel mondial.

Vasile DAMIAN: Ați evocat întâlnirea de la Cairo de acum o lună, de la sfârșitul lunii octombrie, unde a avut loc cea de-a doua ediție a săptămânii francofoniei științifice. Atunci s-a creat o rețea francofonă dedicată inteligenței artificiale și s-a adoptat, de către 40 de miniștri, un manifest.

S.C: Este o ideea care a  fost lansată în cadrul adunării generale AUF de la București din septembrie 2021, ideea susținerii conceptului de francofonie științifică. În cea de-a doua ediție, care a fost organizată sub patronaj prezidențial, așa cum a fost și prima ediție în România, sub patronajul președintelui Klaus Iohannis, a doua ediție a săptămânii mondiale a francofoniei a fost organizată sub patronajul președintelui Egiptului. 40 de miniștri ai educației au semnat acest manifest pentru francofonia științifică. Este vorba de o componentă importantă, de un concept inovator, care va genera, într-o manieră eficientă, spun eu, ca președinte AUF, susținerea acestei componente extrem importante, în mod evident, atrăgând după sine și susținerea utilizării limbii franceze în domeniul științific. Sunt foarte mândru să pot face vorbire despre bursele Eugen Ionescu. Anul acesta, în 2022, chiar de curând, am avut o serie de reuniuni pentru a marca 15 ani de când România oferă aceste burse doctorale și postdoctorale Eugen Ionescu. Per total în 15 ani, România a finanțat peste 1.000 de bursieri Eugen Ionescu pentru burse doctorale și postdoctorale. Este o dovadă că există nu numai preocupări, ci și rezultate în domeniul științific în cadrul francofoniei. Iar acest lucru va fi dezvoltat pe baza acestui concept. În cadrul rezoluției Sommet-ului de la Djerba există un punct dedicat, care apreciază, la nivelul șefilor de state și de guverne din cadrul francofoniei, existența acestui concept lansat de către AUF.

V.D: Acest manifest a fost luat în discuție și aici la Djerba?

S.C: A fost prezentat aici la Djerba. Dar mai mult decât atât, nu numai că a fost prezentat, ci este un punct important în rezoluția Sommet-ului de la Djerba. O ideea lansată la București în 2021, concretizată prin semnarea manifestului de către 40 de miniștri luna trecută în Egipt și încadrată în rezoluția Sommet-ului de la Djerba. Aceștia sunt cei trei pași importanți pe care i-am făcut din septembrie anul trecut până în noiembrie 2022.

V.D: Care este etapa următoare?

S.C: Etapa următoare este extinderea și punerea în practică a acestui concept. În România vom aniversa anul viitor 30 de ani de apartenență la francofonia instituțională, ca membru cu drepturi depline. Va fi organizat un eveniment în preajma zilei de 20 martie. În marja acestui eveniment, care sunt convins că va putea beneficia de înalt patronajul prezidențial al președintelui Klaus Iohannis, alături de secretarul general nou reales, Louise Mushikiwabo, vom avea și un eveniment dedicat, la nivel pilot, implementării acestui concept de susținere a francofoniei științifice tot la București, în anul 2023 în luna martie. Va fi un eveniment de anvergură. Iar unul din punctele centrale va fi prezentarea unei modalități concrete de implementare a acestui concept, care face parte din rezoluția de astăzi. Acesta ar fi al patrulea pas. Dacă îmi permiteți o sinteză, în septembrie 2021 a fost lansată ideea. Apoi, în septembrie 2022, la un an, a fost adoptat manifestul. Pasul trei a fost încadrarea în rezoluția de la Djerba, asumarea la nivel de șefi de state și de guverne din francofonie. Iar pasul patru, în martie 2023, prezentarea unui proiect pilot prin care acest concept va începe să genereze rezultate cât se poate de palpabile. 

 
Sorin Cîmpeanu, preşedinte AUF – Agenţia universitară a Francofoniei: la sommet-ul de la Djerba, a fost confirmată susținerea limbii franceze, susținerea tinerilor și solidaritate la nivel mondial