Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COP27 din Egipt s-a încheiat fără un acord privind reducerea clară a emisiilor de gaz cu efect de seră

pe_ecran_poate_fi_observat_presedintele_cop27_in_timpul_unei_declaratii_cu_ocazia_inchiderii_summitului_pentru_mediu_egipt_20_noiembrie_2022.webp

Pe ecran poate fi observat presedintele COP27 în timpul unei declaratii, cu ocazia închiderii summitului pentru mediu, Egipt, 20 noiembrie 2022.
Pe ecran poate fi observat presedintele COP27 în timpul unei declaratii, cu ocazia închiderii summitului pentru mediu, Egipt, 20 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
REUTERS - MOHAMED ABD EL GHANY

Înainte de următorul COP, Emmanuel Macron dorește să organizeze un summit pentru stabilirea unui nou pact financiar cu statele cele mai vulnerabile. Franța dar și Uniunea Europeană observă lipsa unui angajament mult mai ferm, în încheierea COP27, în ciuda lansării unui fond pentru "indemnizarea pierderilor și a daunelor". S-a încheiat COP27, în Egipt iar bilanțul este unul care contrastrează: între crearea unui fond de ajutorare a statelor vulnerabile afectate de schimbările de mediu și lipsa angajamentelor pentru asigurarea unei scăderi a emisiilor de gaz cu efect de seră.

Președintele Franței, Emmanuel Macron dorește un nou summit, la Paris, înainte ca viitorul COP să aibă loc. Ideea lui este de a fi construit un nou pact financiar pentru statele cele mai sensibile: "În primul rând, Franța este favorabilă acordării de despăgubiri pentru pierderile suferite. Trebuie să ne ocupăm de statele vulnerabile. În al doilea rând, cred că vom constata cu toții că ideea unui fond unitar este, în cel mai rău caz, neadecvat, ori, în cel mai bun caz, complet insuficient.

Trei: ce ar trebui să facem este să introducem noțiunea de "vulnerabilitate climatică în criteriile financiare. Iar astfel am putea să monitorizăm efectiv aceste pierderi și pagubele, cu adevărat.  Să vă explic. Ceea ce s-a întâmplat în Pakistan este un șoc climatic. Această țară are echivalentul suprafeței Portugaliei care se află​ sub apă. Credeți că vreun fond poate despăgubi Pakistanul? Nu. Există deja o serie de programe de la Banca Mondială, de la Fondul Monetar Internațional. Acum, toți cei care au aceste programe trebuie să aibă reglementări care se adaptează. Ne-am pus de acord asupra unui fond – e bine, e un succes, e bine că recunoaștem pierderile și pagubele dar, nu este un bun răspuns tehnic".

La rândul său, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, susține că, în continuare, COP nu a răspuns deloc chestiunii reducerilor drastice de emisii, chiar din acest moment.

Decepționat este și Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene : “UE avea ambiția de a merge și mai departe. Deoarece trebuie să diminuăm drastic gazele cu efect de será. La Glasgow au existat ambiții foarte mari dar, de fapt, într-un an am adăugat și mai multe emisii. Dacă nu le reducem, accidentele care vor urma, vor fi de o amploare atât de mare că niciun fond nu le va putea acoperi".

În Franța, pentru Aurore Mathieu de la ONG-ul de mediu Réseau Action Climat – în urma acestui ultim COP avem de a facem cu un moment istoric dar și cu o decepție: "Este un moment istoric deoarece COP27 stabilește, în sfârșit, crearea unui fond pentru acoperirea pierderilor și a daunelor ca urmare a consecințelor ireversibile a schimbărilor de mediu. Este o cerere care există de mult timp, din partea statelor din Sud. Este cu adevărat un pas către o justiție climatică. În schimb, în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră, din păcate, statele membre nu au reușit să ajungă, în textul final, la un acord privind eliminarea concretă a emisiilor poluante. Oarecum rămânem cu același acord încheiat la Glasgow, fără să existe nicio ambiție suplimentară.  Nu există un avans în ceea ce privește reducerea emisiilor".

Arnaud Gilles reprezintă Fondul Mondial pentru Natură Franța: "Fondul născut acum este o veste bună, e necesar dar nu este suficient căci trebuiesc reduse emisiile de gaz cu efect de seră. Din acest punct de vedere, COP27 nu a reușit să aducă nimic nou. Ambiția climatică era insuficientă înainte de COP și nu s-a schimbat cu nimic în timpul summitului. Iar într-un context de criză climatică ce lovește toate regiunile planetei .. e dramatic".