
Special Paris
Rusia declanșează o criză energetică fără precedent în Republica Moldova
reuniune_la_paris_pentru_ajutorarea_republicii_moldova_21_noiembrie_2022.jpg

Şefa diplomației franceze, Catherine Colonna preciza în deschiderea conferinței de la Paris că "populația Republicii Moldova trebuie ajutată să reziste" și a detaliat că un ajutor financiar și material va fi acordat Chișinăului.
Dar, această a treia reuniune are o importanță aparte căci iarna se instalează deja iar în plus există șantajul rus de gaz, după cum a rezumat o dursă diplomatică franceză citată de AFP.
Pe termen lung, Paris dorește să plaseze Moldova pe traiectoria reformelor și a normelor europene, pe fondul aderării la Uniunea Europeană, care, va lua ceva timp, explică aceeași sursă diplomatică.
Iar din acest motiv, șefa diplomației franceze explică faptul că este în interesul tuturor ca Moldova să fie acompaniată și susținută.
La rândul său, președintele Emmanuel Macron va aborda chestiuni de securitate cu președinta Maia Sandu.
Franța și aliații săi supraveghează îndeaproape evoluția situației militare din zonă, de pe flancul oriental al Europei, aflat sub o tensiune puternică, sub amenințarea directă a Rusiei, adaugă sursa diplomatică citată de France Presse care, explică faptul că «trebuie asigurat flancul pentru a rezista la această presiune deoarece, dacă el cedează, avem de a face cu un joc de domino: cu toții vom fi slăbiți », concluzionează responsabilul diplomatic.
Presa franceză scrie că Republica Moldova trece printr-o pasă foarte proastă.
Le Monde scrie că războiul vecin perturbă profund economia moldavă, puternic dependentă de importurile de energie. Mai bine de jumătate din cheltuielile unei familii merg pentru acoperirea facturilor de electricitate și de gaz. Publicația franceză îl citează pe Nicu Popescu - vice-premier și șef al diplomației moldave, cel care spunea recent că «fiecare rachetă rusească aruncată în Ucraina este o lovitură dată împotriva sistemului energetic moldovean».
30% din nevoile de electricitate ale Republicii Moldova sunt, în mod obișnuit, furnizate de Ucraina, care, în prezent nu își poate acoperi nici măcar propriile nevoi, ca urmare a bombardamentelor ruse duse împotriva infrastructurilor sale.
Iar o parte din consumul moldav provine și de la o centrală situată în Transnistria. Este o centrală alimentată în proporție de 100% de Gazprom iar de la 1 noiembrie și-a redus în mod drastic producția. “România vecină ne ajută, dar, capcitățile Bucureștiului de export sunt insuficiente pentru nevoile Republicii Moldova”, explică ministrul Nicu Popescu, citat de Le Monde. Responsabilul susține că Rusia amenință Moldova – odată pentru că violează spațiul aerian cu rachete sale și pune în pericol securitatea moldovenilor iar în plus, un contingent de 2.000 de soldați ruși este staționat în Transnistria iar Rusia refuză să îl retragă de acolo în ciuda cererilor repetate ale Chișinăului.
Rachete rusești ce vizau Ucraina au survolat teritoriul moldav, cu ocazia a 3 incidente distincte. Rușii continuă să spună că nu sunt rachetele lor, în ciuda dovezilor aduse – explică vice-premierul de la Chișinău și adaugă faptul că, de pe 24 februarie, nu mai există niciun contact ministerial cu Moscova, “din cauza agresiunii brutale duse împotriva Ucrainei”.
Apoi, Moscova cere să îi fie restituite cele peste 7 miliarde de euro datorie, echivalentul a 60% din PIB-ul anual moldav. Chișinău contestă datoria de 7 miliarde a Transnistriei separatiste dar și cea reclamată de Gazprom care, îi cere peste 700 de milioane în condițiile în care factura estimată de Moldova este de doar circa 450 de milioane de euro.
Pe scurt, conchide, Le Monde, Chișinău are nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru a putea trece iarna.
Este nevoie de bani atât pentru aprovizionarea cu electricitate a Republicii Moldova cât și pentru a putea fi acoperite costurile generate pentru găzduirea miilor de refugiați ucraineni. Aici se află undeva la 80.000 de refugiați ucraineni.
Motiv pentru care, la Paris, se întâlnesc responsabili din mai multe state care își pot aduce aportul în susținerea unei victime colaterale a războiului din Ucraina: Republica Moldova, după cum titrează publicația franceză La Croix …în timp ce la Paris se află președinta Maia Sandu dar și șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu dar și omologul român Bogdan Aurescu.
Această platformă internațională de susținere a Republicii Moldova a fost lansată la inițiativa Germaniei, a Franței și a României. Două ediții au avut deja loc, prima la Berlin, în martie, a doua la București, în iulie.
La finele săptămânii trecute, Germania a oferit un grant de 40 de milioane de euro pentru asigurarea securității energetice iar un acord de finanțare a fost semnat la Chișinău. Cu acești bani, sute de mii de oameni vor putea beneficia de un ajutor pentru a-și putea achita facturile de energie, căldură și gaze naturale.