Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța anunță un nou ajutor internațional în valoare de 100 de milioane de euro pentru Moldova

Declaratii de presa facute de ministrii de Externe din România, Germania, Franta si Republica Moldova, 21 noiembrie, Paris.

Declaratii de presa facute de ministrii de Externe din România, Germania, Franta si Republica Moldova, 21 noiembrie, Paris.
Declaratii de presa facute de ministrii de Externe din România, Germania, Franta si Republica Moldova, 21 noiembrie, Paris.
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

Republica Moldova este confruntată cu o gravă criză energetică și economică, pe fondul conflictului din Ucraina. Este un ajutor anunțat ca urmare a celei de-a 3-a conferințe ministeriale de susținere a Republicii Moldova, eveniment care a reunit la Paris 45 de delegații internaționale ce reprezintă state europene dar și importante instituții internaționale.

Pentru a răspunde nevoilor imediate, am decis să mobilizăm un ajutor excepțional de peste 100 de milioane de euro, a precizat Emmanuel Macron într-o declarație făcută în prezența omologului moldav, Maia Sandu.

Detaliat, 10 milioane de euro vor fi transferate până la finele anului, sub forma unei subvenții ce va fi acordată de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, de Programul Alimentar Mondial și de UNICEF, “pentru susținerea refugiaților pentru a-și putea achita facturile din această iarnă, hrana și educația”.

Moldova găzduiește 80.000 de refugiați ucraineni.

Puternice generatoare vor fi furnizate în primele luni din 2023 pentru echiparea spitalelor moldave iar 2 milioane de euro vor fi mobilizate prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru a fi susținute reforme publice, în special în sectorul energiei.

Iar Agenția franceză pentru Dezvoltare va împrumuta 90 de milioane de euro Chișinăului pentru perioada 2023 – 2024.

Presedintele Emmanuel Macron este însotit de sefa diplomatiei franceze, de presedinta Republicii Moldova si de ministrul de Externe de la Chisinau, Paris, 21 noiembrie 2022.
Presedintele Emmanuel Macron este însotit de sefa diplomatiei franceze, de presedinta Republicii Moldova si de ministrul de Externe de la Chisinau, Paris, 21 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
Yoan Valat, Pool via AP

Liderul de la Palatul Elysée a vorbit și despre situația din Ucraina vecină Republicii Moldova: "La 8 luni de la declanșarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, luptele continuă, la fel și distrugerile și atrocitățile. Iar la fiecare victorie militară a Ucrainei, Rusia reacționează prin bombardarea infrastructurii esențiale a Ucrainei. Suntem aici pentru a continua să ne exprimăm susținerea față de poporul ucrainean, pentru a-l ajuta. Este și motivul pentru care, organizăm pe 13 decembrie, la Paris o conferință pentru mobilizarea  comunității internaționale pentru a putea ajuta populația ucraineană".

Lidera de la Chișinău a explicat într-o declarație făcută în prezența omologului de la Elysée că “grupuri criminale vor sa destabilizeze guvernul din Moldova, cu ajutorul Rusiei și a cerut implicarea Europei pentru a opri aceste grupări și pentru sancționarea criminalilor care amenință stabilitatea Republicii Moldova”, după cum s-a exprimat Maia Sandu.

În acest sens, președintele Emmanuel Macron susține că a lupta pentru Moldova înseamnă a participa la efortul comun de război și, la rândul său, a avertizat asupra grupurilor de interese rusești care încearcă să destabilizeze Moldova: "La ora actuală, în Moldova, situația economică este utilizată de simpatizanți ai Rusiei, de inamici ai Europei pentru a fi organízate, zilnic, manifestații plătite, pentru a destabiliza președinția și guvernul, pentru a lupta împotriva Europei. Așadar, a abandona Moldova într-un astfel de moment, ar însemna că Europa nu mai este fidelă valorilor și ideilor sale".

Moldova se confruntă cu o criză energetică dramatică iar inflația a urcat la 35%, fără precedent, a explicat președinta Maia Sandu.

Ea a subliniat că nu este sigură ca vor fi găsite resursele necesare pentru a putea fi încălzite locuințele moldovenilor, în această iarnă, pe fondul crizei energetice locale.

Prețul electricitatii a crescut de 4 ori iar mulți nu își vor putea plăti facturile iarna aceasta, a precizat președinta Maia Sandu.

Prezent la reuniunea de la Paris, ministrul român de Externe a precizat că nevoile de electricitate ale Republicii Moldova sunt acoperite de București, în proporție de 90%.

De altfel, șefa diplomației franceze, Catherine Colonna a felicitat România pentru felul în care ajută Moldova: “România este un vecin foarte amabil”, a ținut să  felicite ministra franceza de Externe care se adresa direct omologului român, Bogdan Aurescu.

Următoarea reuniune de ajutorare a Chișinăului va avea loc în Moldova iar următorul summit al Comunității politice europene va avea loc tot aici, în iunie 2023.