Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OCDE: Lumea se confruntă cu un șoc energetic major, care va dura câțiva ani

sediul_organizatiei_pentru_cooperare_si_dezvoltare_economica_din_paris.

Sediul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică din Paris.
Sediul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică din Paris.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Francois Mori

Economistul șef al OCDE anticipează un 2023 și chiar un 2024 deloc ușori pentru multe state ale planetei.

Alvaro Santos Pereira este economistul șef al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică iar el nu vede deloc bine finanțele, în general, astfel că revizuiește, în scădere, creșterea pentru 2023 în cvasi totalitatea marilor state.

Publicația franceză Le Figaro a realizat un interviu cu acest om care face calculele.

Economia mondială cunoaște o încetinire netă dar specialistul nu preconizează o recesiune în scenariul de bază.

Pentru două motive și explică: este foarte rar să existe o creștere negativă la scară mondială – și totuși ea s-a produs în timpul pandemiei.

Pe de altă parte, chiar dacă lumea trăiește cea mai gravă criză energetică, așa cum nu s-a mai văzut de decenii iar asta din cauza războiului din Ucraina, peste tot în lume, activitatea economică a continuat iar asta s-a întâmplat grație politicilor de susținere a populației și a companiilor.

Lumea a consumat cu ajutorul banilor pe care fiecare dintre noi i-am pus deoparte, economii acumulate în perioada pandemiei, explică economistul șef al OCDE.

Astfel, creșterea este foarte slabă în Statele Unite și în Europa și la fel de bine în zona euro, dar, responsabilul OCDE anticipează o recesiune tehnică în cazul Germaniei – adică, în cazul ei prevede 2 trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut.

Cât privește China, ea a cunoscut anul acesta cea mai slabă creștere din ultimii 50 de ani, pe fondul pandemiei. Beijing își va reveni anul viitor – creșterea preconizată este de +5,6% din PIB, dar, ceea ce preocupă sunt noile carantine anunțate, în diverse puncte ale Chinei.  

Global, au crescut simțitor cheltuielile energetice.

Altfel spus, au ajuns la același nivel din anii ’70 când avea loc șocul petrolier – și se situează undeva la 18% din Produsul Intern Brut.

Este un șoc energetic major care încetinește considerabil creșterea și impulsionează inflația. Este o situație complexă ce va dura, probabil, câțiva ani, atenționează economistul șef care, a făcut estimări privind piața gazului în Europa, crucială pentru țări precum Germania ori Slovacia, atât pentru încălzire dar și pentru industrie.

Iar expertul este de părere că în ciuda unei creșteri a aprovizionării, dinspre Statele Unite dar și din Norvegia precum și în ciuda eforturilor depuse pentru a reduce cererea, Germania va avea probleme, în 2023 și 2024, în special dacă vor fi ierni adevărate.

În Statele Unite, șocul energetic este ceva mai temperat deoarece au reușit să devină un important producător mondial de hidrocarburi astfel că, automat, costul energiei este mult redus peste Atlantic.

Practic, explică economistul șef, Statele Unite nu pot vorbi de o criză energetică: înregistrează o creștere de preț, dar, nu la amploarea observată în Europa ori în Asia.

În cazul Europei, soluția găsită de expert este o mai bună coordonare a statelor pentru a fi implementat un răspuns comun.

Dacă statele membre vor porni într-o cursă a subvențiilor pentru producătorii proprii, fără să țină cont de vecin, vor fi probleme de concurență, care, vor deteriora solidaritatea europeană, este de părere expertul OCDE.

Soluția sa este reformarea pieței energiei. În opinia sa, este nevoie de politici comune în domeniul energiei iar pe viitor trebuie asigurată securitatea energetică – prin diversificarea surselor de aprovizionare și prin noi investiții în energiile proprii.

Criza sanitară a accelerat digitalizarea iar criza energetică va accelera tranziția de mediu pentru care, la ora actuală se investesc o mie de miliarde de dolari dar, ar fi nevoie de alte 3.000 de miliarde de dolari, în plus, pe an, explică specialistul.

Soluția? Prioritatea absolută este combaterea inflației căci, în caz contrar, se va înregistra o scădere puternică a puterii de cumpărare, a salariilor – iar asta ar însemna un șoc major.