Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris, Londra și Berlin condamnă extinderea programului nuclear iranian

imagine_cu_platforma_subterana_de_la_fordo_iran_unde_se_fabrica_uraniu_imbogatit.webp

Imagine cu platforma subterana de la Fordo, Iran, unde se fabrica uraniu îmbogatit.
Imagine cu platforma subterana de la Fordo, Iran, unde se fabrica uraniu îmbogatit.
Sursa imaginii: 
AP

Iran a început să producă uraniu îmbogățit la 60%, într-o  nouă uzină subterană, a confirmat Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Imediat, Paris, Londra și Berlin au condamnat, într-o declarație comună, extinderea programului nuclear iranian. Agenția Internațională pentru Energie Atomică va informa Iranul că dorește intensificarea controalelor, a precizat directorul general, într-o declarație făcută pentru AFP.

Franța, Marea Britanie și Germania condamnă extinderea programului nuclear iranian. În opinia acestor trei puteri, decizia Teheranului “golește de conținut, acordul nuclear iranian din 2015”.

Practic, Iran a început să producă ucraniu îmbogățit la 60% într-o nouă uzină, în cea de la Fordo, după ce, anul trecut, Teheran a mai anunțat că a început exact același lucru, dar, într-o uzină din centrul țării, la Natanz.

Acest prag de 60% depășește cu mult ceea ce era fixat în acordul din 2015, semnat între Teheran și marile puteri și prin care se încerca împiedicarea Teheranului să își creeze o armă nucleară.

În baza acordului, Iran acceptase să sisteze activitățile la uzina din Fordo, o uzină subterană situată la 180 de km de Teheran. Totuși, platforma și-a reluat activitatea în 2019 iar recent a fost modernizată pentru a fi obținută o mai bună eficacitate de producție.

Producția de urmaniu îmbogățit la 60%, la Fordo, a început luni, a precizat șeful Organizației iraniene pentru Energie Atomică și a explicat că nicio presiune politică nu ar fi schimbat decizia.

Odată cu retragerea Statelor Unite din înțelegere, în 2018 și pe fondul reintroducerii sancțiunilor americane, Teheran a decis să nu își mai îndeplinească obligațiile din acord.

Duminică, Iran a anunțat că va răspunde cu măsuri similare după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică a susținut o rezoluție în care a criticat lipsa de cooperare a Teheranului.   

Rezoluția a fost votată joi de Consiliul Guvernatorilor ONU iar Rusia și China au votat împotriva ei.