
Special Paris
Violențe au izbucnit în cea mai mare uzină iPhone din lume
imagine_ap_cu_protestul_de_la_foxconn_tchnology_group_care_detine_cea_mai_mare_fabrica_de_iphone_din_lume_la_zhengzhou_in_centrul_chinei_23_noiembrie_2022.

Gigantul american Apple, producătorul iPhone a precizat, joi, pentru AFP, că are reprezentanți pe platforma industrială.
Luna trecută, mii de angajați au fugit din uzină, panicați că unitatea vrea să impună noi măsuri în cadrul politicii de "zero Covid".
Autoritățile de la Beijing impun această politică, extrem de strictă, în întreaga țară iar la cea mai mică creștere de cazuri, orașe întregi sunt închise iar persoanele testate pozitiv sunt plasate în carantină.
Este o strategie pe care populația a început să o conteste.
Ministerul Sănătății a anunțat, joi, un nou record de persoane pozitive, în decursul a 24 de ore, mai bine de 31.444 de cazuri.
O cifră mică, dacă ne uităm la populația Chinei – de 1,4 miliarde de locuitori dar și dacă este să comparăm cu numărul de cazuri raportate de statele occidentale.
Noi măsuri restrictive au fost luate și în Beijing dar și în Shanghai. În capitală, în spațiile publice – în hoteluri, mall-uri și în clădirile administrative, se poate intra doar în baza unui test PCR negativ. Iar numeroase școli au decis să deruleze cursurile online. Cele mai multe restaurante, baruri și magazine sunt închise.
Analizăm situația cu Jean-François Huchet – profesor universitar și specialist în economia chineză: "Foxconn înseamnă în China circa 1 million de oameni iar pe platforma de la Zhengzhou lucrează 200.000 de oameni. Este, practic, un oraș în toată regula. Uzina a construit dormitoare, mici apartamente, salariații trăiesc aici. China a devenit o specialistă în amenajarea unui astfel de tip de uzină în care angajații și trăiesc pe platforma respectivă. Există mai multe în China, dar niciuna nu are o astfel de dimensiune. Acum, Foxconn este de fapt o societate taiwaneză, dar, în China există multe unități taiwaneze, în special din domeniul electronicii dar și din sectorul semiconductorilor".
RFI: Există și alte uzine iPhone, de o asemenea amploare, în alte părți ale planetei?
Jean-François Huchet: "Este un caz particular. Apple, a mizat foarte mult, la începutul anilor 2000, pe China și s-a axat foarte mult pe această companie. A dezvoltat aici un model cu totul aparte, care, în present își arată limitele, din cauza politicii “zero Covid”. Din acest motiv, Apple încearcă acum să își diversifice liniile de producție, în India dar și în Vietnam. Iar ultimele evenimente vor impinge, cu siguranță, Apple să își diversifice și mai mult liniile de producție".
RFI: Am putea asista și la alte violențe, din partea populației obosite de aceste carantine și de întreaga politică “zero Covid”?
Jean-François Huchet: "Au putut fi observate deja mai multe semnale. Săptămâna trecută, au existat proteste la Canton, în sudul Chinei. Unde populația din diverse cartiere și-a exprimat violența la adresa acestor oameni îmbrăcați în combinezoane albe, care apar brusc în momentul în care sunt plasate în carantină diverse cartiere. La Foxconn sunt mai multe lucruri care au explodat: o nemulțumire în jurul unei prime după ce conducerea a fost nevoită să angajeze noi persoane dar și o nemulțumire în ceea ce privește politica de "zero Covid". Dar, cred că, în general, lumea s-a săturat de toate restricțiile sanitare iar în plus, nu mai suportă nici condițiile de muncă. Iar rezultatul poate fi văzut : au loc manifestații și reacții foarte violente".