
Special Paris
Franța: Adunarea Națională se pronunță pentru înscrierea dreptului la avort în Constituție
mai_multe_femei pro-avort s-au_adunat_in_apropiere_de_adunarea_nationala_din_paris_in_momentul_in_care_deputatii_discutau_propunerea_ca_dreptul_la_avort_sa_fie_inscris_in_constitutie_24_noiembrie_2022._.jpg

În iunie, unda de șoc provocată de Curtea Supremă americană a ajuns până în instanțele franceze – vorbim despre decizia de a nu mai garanta dreptul la avort, la nivel federal, în Statele Unite.
Astfel că stânga radicală franceză, La France Insoumise, s-a gândit imediat că trebuie să înscrie acest drept în Constituție.
Formula negociată de deputați este ca «legea să garanteze accesul legal pentru a întrerupe, voluntar, o sarcină”.
Practic, proiectul a fost votat cu o majoritate importantă, 337 de voturi pentru iar împotrivă au fost doar 32. Dreapta și extrema dreaptă au depus sute de amendamente.
"Este o victorie istorică pentru franțuzoaice dar și pentru toate femeile din lume”, a reacționat, imediat după vot, șefa grupului La France Insoumise/ Franța Nesupusă.
Aceasta a explicat că obiectivul constituționalizării este de a anticipa o posibilă retragere a dreptului de a avorta, așa cum s-a întâmplat recent în Statele Unite, în Ungaria și Polonia.
Dar, textul fundamental nu poate fi schimbat, în Franța, atât de ușor.
Textul va merge la Senat iar dacă și această cameră îl va adopta, textul va trebui ratificat iar ratificarea nu este posibilă decât în urma unui referendum. Ori, din 1958 încoace, nicio modificare a Constitutiei, inițiată de Parlament, nu a avut câștig de cauză. Iar asta din cauza neînțelegerilor existente între parlamentarii celor două camere.
Modificări ale textului fundamental au fost realizate, dar, la propunerea Executivului, nu a Parlamentului.
În acest caz, textul poate fi ratificat fie prin referendum, fie printr-un vot al Parlamentului reunit în congres, la Versailles.
În lume, avortul este, în continuare interzis în aproximativ 20 de țări printre care se află Egipt, Senegal, Gabon, Madagascar.
În Europa, interdicția totală rămâne o excepție.
În Malta, femeile care avortează riscă până la 3 ani de închisoare. La fel de bine, este interzisă întreruperea sarcinii în Andorra și în Vatican.
În Italia, potrivit cifrelor ministerului Sănătății, 67 % din ginecologi refuzau, în 2019, să practice avortul. În unele regiuni, cifra urcă până la 80%.
Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, din noiembrie 2021, arată că aproximativ 73 de milioane de avorturi au loc, anual, în lume.