Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Xi Jinping, demisia!", cine ar fi crezut că în 2022 oameni vor cere în stradă, în China, acest lucru

politisti_si_manifestanti_care_protesteaza_impotriva_masurilor_sanitare_la_shanghai_china_27_noiembrie_2022.

Politisti si manifestanti care protesteaza împotriva masurilor sanitare la Shanghai, China, 27 noiembrie 2022.
Politisti si manifestanti care protesteaza împotriva masurilor sanitare la Shanghai, China, 27 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
REUTERS

Manifestații au avut loc, duminică dimineață, în Shanghai, după ce mai mulți chinezi au protestat și sâmbătă, în Beijing – spre exemplu, împotriva carantinelor impuse de autorități. De fapt, numeroși chinezi au protestat în urma unui incendiu în care au pierit 10 persoane iar 9 au fost rănite, joi, într-un imobil situat în Urumqi, capitala regională a Xinjiang. Acest imobil fusese blocat, practic, de autorități, deoarece exista un focar de Covid astfel că pompierii nu au putut interveni.

Valul de proteste ce poate fi observat în China este fără precedent în ultimii 10 ani, de când Xi Jinping se află la putere.

Marie Holzman este sinoloagă și președinta Asociației franceze "Solidaritate China": "La Urumqi au avut loc proteste veritabile. Toată lumea a protestat împotriva acestor carantine brutale care, au împiedicat pompierii să intervină pentru a stinge flăcările. Pur și simplu, nemulțumirea oamenilor a explodat din cauza acestei drame. Este un element foarte important iar de aici mișcarea s-a răspândit în întreaga țară. Proteste au fost în mai bine de 50 de campusuri universitare – la Shanghai, Beijing, Canton, Zhengzhou dar și în multe alte orașe. De fiecare dată, mesajul manifestanților este unul politic. Iar acest lucru nu a mai fost auzit, practic, de la manifestațiile pentru democrație, din iunie 1989. Există o schimbare importantă care s-a produs. Protestele îl vizează direct pe liderul de la Beijing, pe Xi Jinping dar și Partidul Comunist. Imaginile de acolo sunt complet surprinzătoare: am văzut într-un video un bărbat care scanda “Partidul Comunist" iar mulțimea îi răspundea “jos Partidul Comunist”. Iar apoi, bărbatul urlă “Xi Jinping” iar lumea scanda “demisia”. Este ceva foarte puternic, deoarece, până acum, nimeni nu îndrăznea să pronunțe așa ceva". 

RFI: Ce altceva mai dorește populația ?

Marie Holzman: "Peste tot, oamenii cer sfârșitul carantinelor, a pașapoartelor sanitare. Se cere a se pune punct la foarte multe controale, lumea nu mai dorește controale ci democrație și libertatea de a se exprima. Schimbarea este radicală și se produce, practic, o explozie a unei populații care a fost carantinată extrem de des, în ultimii 3 ani. Deja, este uimitor faptul că populația a reușit să reziste atât de mult".  

RFI: Până acum, sute de persoane au participat la aceste proteste. Pot fi ele reprezentative pentru ansamblul populației?

Marie Holzman: "Practic, este imposibil să știe cineva ce este în sufletul a 1 miliard de chinezi. Dar, vedem că există similitudini cu această mișcare democratică, născută în 1989, care a început la universitatea din Beijing iar de aici s-a răspândit la multe alte universități. De această dată, manifestațiile s-au răspândit foarte rapid. Deoarece Xi Jinping a tot strâns șurubul, a îngrădit și mai mult..și mai mult libertățile, odată cu această politică "zero Covid". Poate că este cea mai strică politică dusă până acum. Iar lumea nu putea să o suporte la nesfârșit. Este posibil să fi văzut și că în acest moment se desfășoară Cupa Mondială iar la ea, nimeni nu poartă mască sanitară. De aceea, unii au scandat “priviți lumea, priviți ce se întâmplă" - și faceți o comparație cu ceea ce se întâmplă în China". 

RFI: De ce au fost nevoie de 3 ani pentru a se ajunge aici ?

Marie Holzman: "Toată lumea știa că este foarte periculos să te opui, într-un mod deschis, vizibil, politicii impuse de Xi Jinping.  Dar, exista speranța că, odată ce Xi Jinping obține ceea ce își dorea, cel de-al treilea mandat, se va calma iar restricțiile sanitare vor dispărea, încetul cu încetul. Dar, de fapt, ele au devenit tot mai dure astfel că oamenii își pierd răbdarea".

Shanghai, China: Politia blocheaza accesul catre locul unde mai multi protestari s-au adunat pentru a manifesta împotriva politicii "zero Covid" impusa de autoritatile centrale. Manifestatii au avut loc, în acest week-end si în Beijing, 27 noiembrie 2022.
Shanghai, China: Politia blocheaza accesul catre locul unde mai multi protestari s-au adunat pentru a manifesta împotriva politicii "zero Covid" impusa de autoritatile centrale. Manifestatii au avut loc, în acest week-end si în Beijing, 27 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP