Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Guvernul invită populația să doneze statului armele deținute

Francezii sunt invitati sa isi doneze armele statului ori sa intre cu ele în legalitate.

Francezii sunt invitati sa isi doneze armele statului ori sa intre cu ele în legalitate.
Francezii sunt invitati sa isi doneze armele statului ori sa intre cu ele în legalitate.
Sursa imaginii: 
Ministerul francez de Interne

Potrivit unei estimări a Ministerului de Interne, la ora actuală, în Franța există între 5 și 6 milioane de arme găsite ori moștenite și care sunt deținute de francezi fără ca ele să fi fost declarate. Motiv pentru care, Executivul invită populația fie să ofere statului aceste arme, fie să intre în legalitate și să le înregistreze.

Ministerul francez de Interne explică faptul că operațiunea are ca scop evitarea unor eventuale accidente domestice dar și ca aceste arme să nu cadă în mâinile unor rețele criminale.

Mai bine de 300 de puncte de colectare ori de înregistrare sunt deschise, în această săptămână, în Franța și în departamentele franceze de peste mări. Operațiunea se derulează până pe 2 decembrie.

Proprietarii acestor arme se pot deplasa la comisariate și la jandarmerii pentru a-și abandona de bună voie arma, după cum se poate citi într-un comunicat al Ministerului de Interne. Ori, cine dorește să intre în legalitate, poate cere înregistrarea armei.

Demersul este gratuit și inedit iar proprietarii nu vor fi urmăriți judiciar ori administrativ pe motiv că până acum au deținut, ilegal, arme, mai promite Ministerul de Interne.

Anual, în Franța, 8.000 de arme sunt furate iar ideea ministerului este să împiedice ca acest arsenal să ajungă pe mâinile unor infractori.

Pentru regiunea pariziană este posibilă colectarea armelor direct de la domiciliu – pentru a se evita ca oamenii să se plimbe cu armele, în această zonă foarte populată.

Odată încheiată această campanie, se va putea preda arma, dar persoana care o va prezenta riscă să fie anchetată pentru deținerea ori pentru transportul ilegal de arme.

În Franța, circa 5 milioane de particulari – vânători, practicanți de tir sportiv și câțiva colecționari- dețin legal arme. În plus, 2 milioane de arme apar, în continuare, pe numele unor persoane decedate.

Polițiștii au dreptul să dețină o armă. În plus, există circa 40.000 de angajați ai serviciilor publice de transport și societăți de securitate care dețin o armă.