Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kiev, Ucraina: Milioane de oameni nu dispun de electricitate și nici de căldură

O persoana cânta la pian pe o strada din Kiev, Ucraina, la lumina unor telefoane mobile, 27 noiembrie 2022.

O persoana cânta la pian pe o strada din Kiev, Ucraina, la lumina unor telefoane mobile, 27 noiembrie 2022.
O persoana cânta la pian pe o strada din Kiev, Ucraina, la lumina unor telefoane mobile, 27 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Andrew Kravchenko

Președintele Volodimir Zelenski dar și companiile de distribuție a electricității cer populației să își reducă, pe cât posibil, consumul, în condițiile în care locuințele sunt alimentate cu energie timp de doar 4 ore, pe zi. În altă ordine de idei, forțele ruse ar putea pleca de la centrala nucleară de la Zaporojie, susține președintele companiei ucrainene de producție a energiei nucleare.

În week-end, milioane de ucraineni care trăiesc în zona capitalei nu au dispus, în continuare, de electricitate și nici de căldură în spațiile în care trăiesc.

Operatorul rețelei electrice naționale susține că restricții vor fi impuse la nível național, în lipsa aprovizionării cu energie.

Președintele Volodimir Zelenski a precizat că restricții există în 14 din 27 de regiuni ale Ucrainei și a invitat populația să își limiteze consumul de electricitate. 

Şeful companiei care furnizează electricitate Kievului, declara, duminică seara, că situația se ameliorează în oraș dar că ea rămâne dificilă deoarece nu poate oferi mai mult de 4 ore de electricitate, pe zi. 

El a lansat un apel ucrainenilor să își reducă, pe cât posibil consumul, pentru ca toată populația să poată beneficia.

 

În altă ordine de idei, forțele ruse ar putea pleca de la centrala nucleară de la Zaporojie, susține președintele companiei ucrainene de producție a energiei nucleare.

Retragerea ar însemna o schimbare majoră în această regiune situată în sud-estul Ucrainei, unde, linia frontului nu s-a mișcat de la începutul războiului.

Forțele ruse s-au instalat la centrala nucleară în luna martie iar bombardamentele ce s-au tot repetat în jurul centralei, a dus la o teamă că într-o bună zi se va produce o catastrofă nucleară.

Președintele Energoatom este cel care a precizat, pentru televiziunea națională ucraineană că, în ultimele săptămâni, a tot primit informații care indică faptul că forțele ruse se pregătesc să se retragă de la Centrala de la Zaporojie.

Este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

De luni de zile, Rusia și Ucraina se acuză reciproc că bombardează zona în care se află centrala, care, de altfel nu mai produce energie.

Personalul ucrainean nu poate părăsi platforma pentru a intra în acest teritoriu ucrainean controlat de forțele rusești și anexat Rusiei de liderul de la Kremlin.

Este o regiune care se află la Marea Azov și număra, înainte de război, 1,6 milioane de locuitori. Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, un ONG american, la ora actuală, mai bine de 70% din Zaporojie este ocupată de Moscova care, a impus aici o administrație militară.

Şeful Agenției pentru Energie Atomică s-a întâlnit, în urmă cu câteva zile, cu o delegație rusă, la Istanbul, pentru a discuta despre realizarea unei zone de protecție în jurul centralei, pentru a nu se ajunge la o eventuală catastrofă nucleară.

Zaporojie furniza o cincime din necesarul de electricitate al Ucrainei.