Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europol: ''Super-cartel'' de trafic de cocaină, dezmembrat după o operațiune de amploare

Ȋn Europa, cocaina este tranzitată prin marile porturi cum este portul din Anvers, Belgia

Ȋn Europa, cocaina este tranzitată prin marile porturi cum este portul din Anvers, Belgia
Ȋn Europa, cocaina este tranzitată prin marile porturi cum este portul din Anvers, Belgia
Sursa imaginii: 
© Getty images

Un ''super-cartel'' al drogurilor care controla aproximativ un sfert din traficul de cocaină din Europa a fost dezmembrat de forțele de poliție. Este vorba despre o acțiune de amploare care a cuprins mai multe țări. Europol a anunțat că 49 de suspecți au fost reținuți.

Biroul European de Poliție, cu sediul în Tările de Jos, Europol, vorbește despre o operațiune internațională de mare amploare în urma căreia au fost confiscate peste 30 de tone de cocaină. 49 de persoane au fost reținute în Franța, Belgia, Spania și Tările de Jos, mai exact 13 persoane au fost arestate în Spania, 6 în Franța, 10 în Belgia. Alte 6 au fost reținute în Dubai. Ȋn urma unor investigații care fac parte din aceeași operațiune, dar care s-au desfășurat anul trecut în Țările de Jos au mai fost arestate 14 persoane.   

''Baronii drogurilor, considerați ținte de mare interes de către Europol, și-au unit forțele pentru a forma ceea ce era cunoscut sub numele de ''super-cartel'' care controla aproximativ o treime din comerțul cu cocaină din Europa", anunță într-un comunicat Europol. O sursă anonimă citată de AFP precizează că una dintre persoanele reținute în Tările de Jos este o persoană ''foarte importantă'' în rețeaua de trafic.  

Procuratura olandeză a indicat că intenționează să solicite Emiratelor Arabe Unite extrădarea celor doi suspecți care au legătură cu Tările de Jos, arestați în Dubai. Unul dintre ei este un bărbat de 37 de ani, cu dublă cetățenie olandeză și marocană, acuzat că a importat mii de kilograme de cocaină în Olanda în 2020 și 2021. Celălalt este un bărbat de 40 de ani, cu dublă cetățenie olandeză și bosniacă, potrivit procurorului, citat de AFP.

"Acestea sunt infracțiuni grave legate de traficul internațional de droguri, în principal din America de Sud prin porturile Anvers și Rotterdam", se arată într-un comunicat al procurorului olandez.

Și pentru că tot vorbim despre traficul prin porturile Anvers și Rotterdam amintim că Belgia este considerată una din țările care joacă un rol important pe piața drogurilor, în special pentru piața de cocaină. Potrivit France Info, portul din Anvers a devenit poarta de intrare a cocainei în Europa, cu o piață estimată la 50-60 de miliarde de euro pe an, ceea ce echivalează cu 10% din PIB-ul Belgiei.

Ingeniozitatea traficanților nu cunoaște limite, atunci când vine vorba de locurile în care sunt ascunse drogurile. Ȋn frigidere, mașini, în trunchiuri de copac și chiar în banane. ''Trebuie să ne adaptăm în permanență. Ei se schimbă mai repede decât le putem noi găsi'', spune Stephan Legein, administrator general adjunct al vămilor belgiene, citat de France Info.