Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statele Unite insistă pentru respectarea dreptului de a manifesta, în China

Manifestanti flutura foi albe în cadrul unui protest ce are loc la Beijing, împotriva masurilor anti-Covid si scandeaza sloganuri împotriva liderului Xi Jinping si a Partidului Comunist chinez, 27 noiembrie 2022.

Manifestanti flutura foi albe în cadrul unui protest ce are loc la Beijing, împotriva masurilor anti-Covid si scandeaza sloganuri împotriva liderului Xi Jinping si a Partidului Comunist chinez, 27 noiembrie 2022.
Manifestanti flutura foi albe în cadrul unui protest ce are loc la Beijing, împotriva masurilor anti-Covid si scandeaza sloganuri împotriva liderului Xi Jinping si a Partidului Comunist chinez, 27 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Ng Han Guan

O mișcare fără precedent agită apele în China de localnici care pun sub semnul întrebării politica «zero Covid» susținută și promovată de liderul de la Beijing, Xi Jinping. ​Manifestațiile împotriva restricțiilor sanitare impuse populației chineze, au provocat un val de susținere în Paris, Londra, Tokyo și Sydney - după cum a observat Reuters.

 

În mare parte sunt tineri chinezi care studiază în alte țări. Este un exemplu rar de solidaritate în rândul chinezilor aflați în străinătate, mobilizați pentru a contesta politica Beijingului.

Zeci de protestatri s-au strâns luni, în cartierul de afaceri a regiunii Hong Kong, locul în care s-au derulat manifestațiile anti-guvernamentale în 2019.  

La Paris, în fața Centrului Pompidou, unii manifestanți au depus buchete de flori și au aprins candele pentru persoanele care au pierit în incendiul de la Urumqi, capitala regională a Xinjiang. Mulți au criticat politica dusă de Xi Jinping și de Partidul Comunist.

Un purtător de cuvânt al diplomației americane a precizat, luni, că "toată lumea are dreptul de a manifesta, pașnic, în Statele Unite dar și în lume, inclusiv în China".

Statele Unite consideră că vaccinarea și testele sunt mai eficace pentru combaterea coronavirusului, decât restricțiile extrem de stricte, a ținut să adauge oficialul american.

De câteva zile, manifestații au loc în diverse puncte din China, oameni ce răspund unor apeluri lansate pe rețelele sociale și care au ieșit în stradă în Beijing, la Shanghai, la Wuhan dar și în multe alte orașe. Nu au existat ciocniri între protestatari și forțele de ordine - acestea din urmă au cerut manifestanților să șteargă, însă, imaginile filmate la proteste iar în presa locală nu au apărut, deloc, referiri la aceste evenimente.

Ce este inedit este că se pot auzi protestari care cer demisia liderului de la Beijing, Xi Jinping.

De fapt, numeroși chinezi au început să protesteze în urma unui incendiu în care au pierit 10 persoane iar 9 au fost rănite, săptămâna trecută, într-un imobil situat în Urumqi, capitala regională a Xinjiang. Acest imobil fusese blocat, practic, de autorități, deoarece exista un focar de Covid astfel că pompierii nu au putut interveni pentru a stinge flăcările. Pur și simplu, nemulțumirea oamenilor a explodat din cauza acestei drame. Este un element foarte important iar de aici mișcarea s-a răspândit în întreaga țară.

De fiecare dată, mesajul manifestanților este unul politic. Protestele îl vizează direct pe liderul de la Beijing, pe Xi Jinping dar și Partidul Comunist.

Peste tot, oamenii cer sfârșitul carantinelor și relaxarea restricțiilor sanitare.

Mary-Françoise Renard este profesoare de economie la Universitatea Clermont-Auvergne: "Mobilizarea este foarte importantă deoarece reflectă exasperarea chinezilor față de politica "zero Covid". Este o exasperare puternică care a dus la manifestații ce nu sunt coordonate, oamenii nu s-au înțeles între ei pentru a manifesta. Sunt proteste spontane ce au loc în multe orașe mari, ceea ce le leagă este modul în care este aplicată această politică "zero Covid".  În China, au loc manifestații zilnice, dar ele nu se văd deoarece imaginile sunt foarte repede cenzurate dar și pentru că Occidentul nu se interesează în mod particular de toate protestele ce au loc, cotidian, în China. Dar, de obicei ele nu vizează administrația centrală. De această dată, oamenii cer demisia lui Xi Jinping, există critici la adresa lui și a Partidului Comunist. Se cere, totodată, mai multă libertate. Mai multă libertate de exprimare, libertate pentru presă. nu este cerută însă o democrație așa cum o trăim noi".

RFI: Din mulțime s-au auzit și oameni care au cerut demisia liderului de la Beijing, Xi Jinping, un lucru complet inedit.

Mary- Françoise Renard : "Da, este un lucru foarte rar. Dar, trebuie spus că deși există chinezi care se opun regimului, nu există niciun partid, nicio formațiune, niciun organism oficial, de opoziție. Există multe persoane care nu au apreciat deloc faptul că Xi Jinping s-a auto-proclamat pentru un al treilea mandat, la șefia țării. Acum, chiar dacă există multe persoane care cer, în sinea lor, mai mult sau mai puțin vocal plecarea de la putere a lui Xi Jinping ei nu sunt organizați, din păcate, pentru chinezii care doresc să reacționeze".

RFI: În conferința zilnică, luni, autoritățile chineze și-au reafirmat încrederea în politica "zero Covid", că ea va reuși.

Mary- Françoise Renard : "Până acum, comunicarea Guvernului a fost eminamente politică, adică, au afirmat încontinuu că cea mai bună politică este cea dusă de liderii de la Beijing dar și că este foarte periculos coronavirusul. Astfel că, localnicilor le este frică de Covid. Acum, autoritățile nu vor spune că au greșit pe undeva și că vor modifica politica dusă până acum. Este posibil ca pe viitor să nu mai fie carantine de amploare iar după noul an chinezesc am putea asista la o relaxare a măsurilor sanitare. Este posibil. Apoi, pentru ca o schimbare majoră să aibă loc, trebuie așteptat și noul vaccin, anunțat pentru 2023, unul prezentat ca fiind mult mai eficace decât cel ce există deja pe piața chineză. Este posibil ca guvernul, chiar și după apariția noului vaccin, să spună că este cel mai bun lucru posibil, această politică de zero Covid. Ori, renunțarea la politică ar duce la mii de morți, pe fondul insuficienței sistemului de sănătate".

RFI: Ce anume ar putea să schimbe un pic situația - dacă nu manifestațiile, oare ar putea starea economiei?

Mary-Françcoise Renard: "Impactul economic este unul important. Dar cred că guvernul arată acum că este pregătit să plătească prețul politicii “zero Covid”. Probabil că se joacă un pic cu ideea acestui vaccin mult mai eficace, așa cum îl anunță. Probabil că în acel moment se va derula o campanie majoră de vaccinare iar, în același timp, Executivul va continua să spună că politica sa este cea mai bună. Dar, deocamdată, Xi Jinping acceptă să plătească prețul economic al acestei politici".

RFI: Cenzura pe internet pare a fi, la ora actuală, singurul răspuns găsit la manifestații. Se simte puterea chineză scuturată, să spunem așa?

Mary-Françoise Renard: "Scuturată nu cred, deoarece, cum nu există un partid de opoziție, președintele este liniștit. Nu există nicio mișcare organizată nici în intern și nici în exterior, care ar putea să îl destabilizeze într-atât, cu adevărat puternic. În schimb, guvernul este la curent cu aceste nemulțumiri dar, până acum, nu a reacționat. Am văzut, spre exemplu, că primarul din Shanghai – care a dus o politică sanitară extrem de dură – a fost promovat la ultimul congres al Partidului Comunist".