Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Decorațiunile de Crăciun din marile orașe, adaptate crizei energetice

Luminile de pe bulevardul Champs Élysées din Paris, noiembrie 2022

Luminile de pe bulevardul Champs Élysées din Paris, noiembrie 2022
Luminile de pe bulevardul Champs Élysées din Paris, noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
Mihaela Antoche

 Ȋn Franța, primăriile marilor orașe au împodobit străzile cu decorațiuni de Crăciun tinând cont de criza energetică. Municipalitățile au decis să reducă programul în care instalațiile luminoase sunt aprinse și să folosească LED-uri în loc de clasicele becuri care sunt mari consumatoare de electricitate. Au vrut în acest fel să dea un exemplu și în același timp să reducă facturile la energie.

Ȋn multe din marile orașe decorațiunile au fost deja montate. Aleșii locali au decis să păstreze tradiția și s-au gândit să le ofere locuitorilor bucuria instalațiilor luminoase în concordanța cu sobrietate energetică anunțată de președintele Emmanuel Macron cu câteva luni în urmă.

''Ȋn această perioadă oarecum sumbră, cu o lume nu foarte strălucitoare, am decis să nu suprimăm aspectul festiv și vesel. Vom instala luminițele de pe 2 decembrie și până pe 2 ianuarie, în locul perioade cuprinse între 20 noiembrie-30 ianuarie'', spune Olivier Bianchi, primarul din Clermont-Ferrand.

La Besançon, târgul de Crăciun va dura 30 de zile și nu 37 așa cum se întâmpla în ceilalți ani iar luminițele se vor stinge la orele 22.00, cu excepția serii de Crăciun și a Revelionului. Anne Vignot, primărița ecologistă din Besançon, spune că s-a păstrat același număr de decorațiuni care acum sunt 100% biodegradabile.

Mergem într-un alt oraș, la Bordeaux. Și aici orașul își va păstra decorațiunile de Crăciun trei săptămâni, o perioadă mai mică față de anii anteriori iar stingerea beculețelor se va face la 1.00 și nu la 2.00 sau 3.00 ca altădată. ''Ținând cont de context, punem Crăciunul într-un regim festiv, sobru și solidar'', spune primarul ecologist Pierre Hurmic citat de France Info. Mai mult, edilul din Bordeaux mai spune că cele 700 de decorațiuni vor fi montate și în cartierele care de obicei nu erau decorate.

La Nisa, sunt peste 130 km de ghirlande care oferă o adevărată feerie de lumini. Viceprimarul Richard Chemla spune că municipalitatea a vrut să dea un exemplu locuitorilor și vizitatorilor, așa că instalațiile vor fi aprinse la orele 17.00 și se vor stinge la orele 23.00.

Ajungem la Strasbourg, orașul considerat ''capitala Crăciunului'', care în acest an a decis o serie de măsuri de sobrietate energetică. 20% mai puține decorațiuni, ceea ce înseamnă economii de cel puțin 10%. Cele peste 300 de căsuțe din lemn nu vor fi încălzite, în conformitate cu noua lege care interzice încălzirea în magazinele amplasate în exterior. Și la Strasbourg programul instalațiilor luminoase este redus, becurile se sting la orele 23.00, cu excepția bradului mare din piața centrală care se va stinge la 1.00 noaptea. Așadar nu se renunță la instalațiile luminoase pentru că ''asta este ceea ce aduce oamenii de departe, așa că trebuie să găsim echilibrul între exemplaritate și magia Crăciunului’’, spune Guillaume Libsig, viceprimar, citat de France Info.

Ȋn schimb, la Châteauroux, primarul Gil Avérous, din partea Republicanilor, a decis să împodobească doar cartierele comerciale ale orașului. ''Este important să avem un centru luminat, în termeni de atractivitate economică și de susținere pentru comercianți’’, explică acesta.

Și ajungem în ''orașul luminilor'', Parisul. Bulevardul Champs Élysées, considerat cel mai frumos bulevard al lumii, este decorat în acest an în culori aurii. Pe o distanță de 4 km, peste 400 de arbori sunt împodobiți cu LED-uri care își schimbă culoarea. Acest spectacol de lumină va dura 6 săptămâni în loc de 7, instalațiile vor fi stinse înainte de miezul nopții, cu excepția Crăciunului și a Anului Nou. Economiile de energie față de anul trecut sunt estimate la 44%.