Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vizită de stat: Președintele Emmanuel Macron vrea întărirea parteneriatului dintre Franța și SUA

Joe Biden și Emmanuel Macron, la întâlnirea de la Roma, 29 octombrie 2021

Joe Biden și Emmanuel Macron, la întâlnirea de la Roma, 29 octombrie 2021
Joe Biden și Emmanuel Macron, la întâlnirea de la Roma, 29 octombrie 2021
Sursa imaginii: 
AFP - LUDOVIC MARIN

Președintele Franței, Emmanuel Macron începe o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, a doua în calitate de șef al statului. Cei doi lideri vor discuta despre actualitatea internațională dominată de războiul din Ucraina și despre industria europeană în fața protecționismului american. 

Președintele Emmanuel Macron sosește la Washington într-un context internațional tensionat din cauza războiului din Ucraina. Șeful statului francez vrea să consolideze parteneriatul solid dintre Franța și Statele Unite ale Americii. De asemenea, această vizită este și un bun prilej pentru a vorbi despre locul Europei și al Franței în competiția globală, în special cu China.

Principalul subiect de discuție dintre Emmanuel Macron și Joe Biden este, deci, unul de natură comercială. Parisul se referă la așa_numita "Legea de reducere a inflației" (Inflation Reduction Act), care oferă investiții masive americanilor pentru tranziția energetică însoțită de subvenții generoase pentru vehicule electrice, baterii și energie regenerabilă produse în Statele Unite, notează France 24.

Iar răspunsul Franței în fața acestei legi a fost exprimat cât se poate de clar de prim-ministra Élisabeth Borne: "Nu vom sta cu brațele încrucișate'' (în fața acestui plan protecționist de investiții), a precizat Élisabeth Borne. Casa Albă este deschisă să discute.''Suntem destul de pregătiți să purtăm această conversație și să găsim o modalitate de a aborda aceste preocupări'', a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, citat de France 24.

Vineri, Emmanuel Macron se va afla la New Orleans. Liderul de la Élysée a mai fost în Statele Unite ale Americii în vizită de stat în 2018, când președinte era Donald Trump.