Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Greva personalului medical din spitalele publice de psihiatrie

Mobilizarea cadrelor medicale din psihiatrie pentru condiții mai bune în spitale și personal suplimentar

Mobilizarea cadrelor medicale din psihiatrie pentru condiții mai bune în spitale și personal suplimentar
Mobilizarea cadrelor medicale din psihiatrie pentru condiții mai bune în spitale și personal suplimentar
Sursa imaginii: 
Philippe LOPEZ / AFP

 Ȋn Franța este zi de grevă în spitalele publice de psihiatrie. Cadrele medicale sunt nemulțumite de lipsa de personal, de condițiile de lucru, de cele mai multe ori extrem de dificile și de lipsa unor soluții concrete pentru rezolvarea cererilor lor. La orele prânzului, personalul medical a manifestat pe străzile Parisului.

Patru sindicate din spitalele publice de psihiatrie sunt critice la adresa autorităților pe care le acuză că nu au făcut nimic pentru a rezolva o situație care s-a agravat în timp. Multe centre și spitale de profil se închid, nu sunt suficiente paturi pentru îngrijirea bolnavilor, lipsește personalul calificat iar, pe ansamblu, sectorul public s-a degradat de la criza sanitară declanșată de Covid-19.

Cinci spitale din șase se confruntă cu aceste probleme, se spune într-un comunicat semnat de sindicate, citat de AFP. ''Nu avem posibilitatea de a îngriji pacienții așa cum ne-am dori'', spune Norbert Skurnik, președintele unuia dintre sindicatele care protestează. El dă și un exemplu care îngrijorează: în regiunea pariziană, cel puțin 60% sunt persoane care au probleme mentale, în diferite grade, care au nevoie de îngrijiri de specialitate în timp ce starea lor de sănătate se degradează.

Și Delphine Glachant care este psihiatru și președinta sindicatului de profil are aceeași părere. Ea spune că bolnavii nu pot fi îngrijiți corespunzător în spitalele publice de psihiatrie din cauza supraaglomerării. ''Concret, un pacient care este adus la urgențe pentru că este în criză și are nevoie de spitalizare, cum nu sunt locuri în spitalele de psihiatrie, este pus în situația de a aștepta ore și ore în serviciile de urgență, câteodată chiar și câteva zile. Toate acestea fac să crească presiunea, determină apariția unor situații extrem de dificile, când pacientul trebuie calmat, câteodată cu o injecție sau izolat și așa ajungem la situații complet incredibile și,deci oamenii așteaptă câteva zile în urgențe până când au un loc într-un spital psihiatric'', spune Delphine Glachant la microfonul RFI.

''Pentru ca un pacient să poată intra în spital trebuie ca altcineva să poată ieși un pic cam în grabă. Iată, aceasta este o situație extrem de obișnuită acum, nu sunt paturi din cauza lipsei de personal și nu mai suntem în măsură să primim persoanele care au nevoie'', completează Delphine Glachant pentru RFI.

Statisticile arată că ar fi nevoie de recrutarea unor medici tineri, dar pentru a-i atrage spre această ramură a medicinei ar fi nevoie de creșterea salariilor cu procente cuprinse între 20 și 25%. La mijlocul lunii, în fața Senatului francez, ministrul Sănătății, François Braun a recunoscut că ''personalul din psihiatrie exersează în condiții dificile'' și a promis că va rezolva nemulțumirile adunate de cadrele medicale.

Medicii care profesează în sistem liberal și personalul sanitar din laboratoarele medicale din Franța amenință și ei cu proteste iar criticile se îndreaptă tot spre autorități. Ei reproșează Guvernului că tarifele nu au mai fost majorate și că nu mai au fonduri suficiente pentru a funcționa. Ei cer dublarea tarifului pentru o consultație, de la 25 la 50 de euro,și acesta este doar un exemplu de nemulțumire. Ei mai cer negocieri cu reprezentanții asigurărilor care țin de securitatea socială pentru găsirea unui acord valabil pentru următorii 5 ani. Apelul la grevă a fost făcut iar pentru joi și vineri sindicatele din acest sector medical au anunțat că laboratoarele și cabinetele vor fi închise.